Çocukların derslerindeki başarısızlık oranının yüzde 83'ü görme probleminden dolayı kaynaklanır.
Ülkemizde her 3 çocuktan 1'inde görme probleminin rastlanmasına bağlı olarak çocukların her alandaki başarısı olumsuz yönde etkileniyor. Sömestr tatilinin yaklaşmasıyla beraber uzmanlar, ebeveynleri karneleri değerlendirme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini söylüyor.
Ülkemizdeki çocuklarda görme bozukluğunun fazla olduğunu belirten Op. Dr. Tülay Kılıç, ''Her 3 çocuktan 1'inde görme bozukluğunun görülüyor ve aileler bu sorunun farkında olmayarak derslerindeki başarısızlığı 'Öğrenme algısı düşük' diye adlandırabiliyor. Halbuki çocuk tahtayı iyi göremediğinden dolayı derslerinde başarısız olabilir. Buradaki en önemli hususta çocukluk çağında gerekli önlem alınmazsa ilerleyen dönemlerde göz tembelliği olarak karşımıza çıkabilir.''
Op. Dr. Tülay Kılıç çocuklardaki göz bozukluklarının belirtilerini şu şekilde sıralıyor:
Göz kayması,
Göz kapağı düşüklüğü,
Çapaklanma, şişlik,
Bir gözü kapayarak bakma,
Çocuğun tahtayı iyi görememesi,
Okurken satır atlaması,
Cümleleri eliyle takip etmesi,
Gözlerini kısarak bakması,
Televizyonu yakından seyretmesi,
Gözlerde sululuk,
Sık sık göz kaşıma,
Gözde, başında ağrı,
Ödevlerini yaparken zorlanması.
DİJİTAL ÇAĞ GÖZ SAĞLIĞI PROBLEMLERİNİ ARTTIRIYOR
Op. Dr. Tülay Kılıç, “Çocuklar ekran karşısında saatlerce vakit geçirebiliyorlar. Gözlerinin yorulduğunu anlamadıklarından dolayı ailelerine de bir şey söylemiyorlar. Bununla beraber göz kayması, kuruluk gibi birçok göz problemi görülebiliyor. Ebeveynler, çocuklara oyun amaçlı 5 yaşına kadar 1 saatten fazla oyun oynamasına izin vermemeli. 7 yaş ve üzerinde ise bilgisayar, cep telefonu ve tablet kullanımı günde 1,5-2 saatten fazla olmamalıdır” dedi.
BİR YORUM YAPIN 0