Uzmanlar, öğrenme güçlüğü çeken çocukların rahatsızlığı erken teşhis edildiğinde tedavilerinin mümkün olduğunu vurguluyor.
Uzman Klinik Psikolog Leyla Arslan Özcanlı, öğrenmekte güçlük çeken çocukların okuma yazma ve diğer faaliyetleri öğrenmede güçlük çektiğine değinerek, “Öğrenmeye dair beyinde bazı aksamalar olabilir ama bu bir hastalık değildir.” dedi.
ÇOK YAVAŞ OKUYUP GEÇ ÖĞRENİRLER
Öğrenmekte zorluk çeken çocukların başarısız gibi göründüğünü belirten Özcanlı, “Beynin bazı yerlerinde etkinleştirme eksikliği olduğu için çocuklar azarlanmamalı. Öğrenme güçlüğü olan çocuk çok yavaş okur ve çok geç öğrenir. Bu durum zekâ sorunu olmadığı gibi bir hastalık da değildir, farklılıktır” ifadesinde bulundu.
RAKAM VE HARFLERİ TERS YAZABİLİRLER
Bu durumun çözülmesi için çocuklarla birlikte ailelerin de eğitim alması gerektiğini savunan Özcanlı, çekerek “Öğrenme güçlüğü olan çocuklarda yapılması gereken ilk iş, ailenin bu durumu kabullenip çocuğuyla birlikte eğitim almasıdır. Çocuğuna uygun çalışmalar yaptırılmalı, mesela geç okumaya geçen bir çocuk için 10'ar dakikalık okuma seansları yapabilir ve çocuk da bunu taklit edebilir. Çocuklar bazı harfleri yanlış çizer, mesela B ve D'yi karıştırır. Bilhassa okuma esnasında atlamalar yaparlar. Bu şekildeki atlamalar ilkokul birinci sınıfta düzelmediyse çocuk ilerleyen dönemlerde akademik performansı düşük olabilir.” söyledi.
ERKEN TEDAVİ ÖNEMLİ
Leyla Arslan Özcanlı, ''Aile, çocuğundaki öğrenme güçlüğü problemini önemsediği zaman 8 aylık tedavi ile bu durum önlenebilir.'' dedi.
BİR YORUM YAPIN 0