Matematik problemlerini pratik ve hızlı yoldan çözebilmek için dört işlemin temeli olan çarpım tablosunu su gibi bilmek gerekir. Biz de çocuğunuzun derslerde başarılı olabilmesi için işine yarayabilecek çarpım tablosu ezberleme tekniğini kolay yoldan aklına kazıyacak bazı püf noktaları derledik. Peki çarpım tablosu nasıl akılda kalır, çarpım tablosu kolay yoldan nasıl ezberlenir? Çarpım tablosu ezberleme yöntemi.
Sadece eğitim hayatında değil okul bitse dahi daha sonraki gündelik yaşam içerisinde bile lazım olacak olan çarpım tablosu matematiği ilk öğrenmeye başlayan kişilerde sıkıntı olabiliyor. Öğrencilerin en çok zorlandıkları ve anlamakta güçlük çektiği derslerin başında gelen matematik dersinde öğretmen konuyu anlatırken öğrenci can kulağıyla dinlese bile anlamakta güçlük çekebilir, buna bağlı olarak da dersinde başarısız olabilir. İş bu boyuta gelmeden hangi ders olursa olsun temeli kavramak oldukça mühimdir. Dersin temeli kavrandığı zaman ilerleyen süreçte de bu kadar büyük sıkıntılar görülmeyecektir. Matematik dersinin temeli de çarpım tablosunu ezberlemekle başlar. Çarpım tablosunu bilmeyen bir öğrenci dört işlemi yapamayacağı için matematik problemlerini çözme konusunda da başarısız olacaktır.
- Çocuğun ilerleyen dönemlerdeki akademik hayatını olumsuz yönde etkileyecek olan bu gibi eksik alt yapılar, dersten soğumaya kadar götürebilecektir.
- Zihinden işlem yapabilme becerisi gündelik yaşama epey ölçüde kolaylıklar sağlar iken hesaplamalar yapılırken birtakım yanlış hatırlamalara neden olan zayıf ezberler istenmeyen durumları beraberinde getirebilir.
- Çocuğunuzun matematiğe olan ön yargılarını kırmaya çarpım tablosunu kolay yollarla öğretmekle başlayabilirsiniz.
ÇARPIM TABLOSU NASIL EZBERLENİR?
Yukarıda görmüş olduğunuz tablo, 'Pisagor tablosu' olarak da karşımıza çıkmaktadır. Sizde çocuğunuza çarpım tablosunu en iyi şekilde öğretmek istiyorsanız, bu tablo ile çarpım tablosunu çok kolay bir şekilde öğretebilirsiniz.
PEKİ PİSAGOR TABLOSU NEDEN DAHA ETKİLİ?
- Çünkü bu tablo çocuklara ezber dayatmaz, düşünmeyi öğretir.
- Çocuğun rakamları ister istemez kavramasına yardımcı olur.
- Yalnızca hafızası çok güçlü olan çocuklar uzun matematik formüllerini ezberleyebilir. Ancak, Pisagor tablosu kullanılırsa, daha az bilgiyi ezberlemek durumunda kalır.
- İnsan beyni simetriyi kolaylıkla algılar. Bu yöntem de çocukların çarpmayı daha rahat ve daha hızlı öğrenmesini sağlar.
Yukarıda belirtilmiş olan tablodaki asıl amaç, rakam kalıplarının kendi kendine görülebilmesidir. Böylece çocuk kendi bulduğu bilgiyi hafızasında daha uzun tutabilir.
ÇARPIM TABLOSUNU HIZLI VE KOLAY EZBERLEME YÖNTEMLERİ
1'den 10'a kadar olan çarpım tablosunu öğretmeye ilk olarak 1'lerden başlatılmalıdır. Çarpım tablosunda 1'ler öğretilirken çocuğa 1 rakamının etkisiz eleman olduğu dolayısıyla da hangi sayıyla çarpılırsa çarpılsın sayının kendisi çıkacağı kavratılmalıdır. 1'den başlayarak her gün 2'ler, 3'ler, 4'ler şeklinde çarpım tablosu yazılmalı ve sesli bir şekilde okunmalıdır. En son aşamada çarpım tablosu toplu olarak yazılmalı ve okunmalıdır. Ne kadar fazla tekrarlanırsa çocuk o kadar hızlı kavrayacak ve böylelikle de beyin kolay bir şekilde öğrenmiş olacaktır.
Çarpım tablosunu gerçekten öğrenip öğrenmediğini en iyi karışık bir şekilde sorarak öğrenebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; çarpım tablosunu ezberlemek değil, çarpım tablosunun temelini anlayabilmektir.
yuk 1 yıl önce
işe yaramadı
Ali ömer 1 yıl önce
O kırmızı çizgi ne?
Kadar 1 yıl önce
Evet ezberledim
Yaren 1 yıl önce
Carpım tablosunu ezberleyen varmı
Serap 1 yıl önce
Bişi dicem hiç kolay değil yeni öğreniyorum ben o kadar sıkıcıki öğrenmesi kafada kalmıyor