Çocuklarda utangaçlığın görülmesi konusunda rolü büyük olan ebeveynlerin bu durum karşısında nasıl davranmaları gerektiğini sizler için düzenledik. Peki anne ve babalar utangaç olan çocuklarına nasıl davranmalı? İşte cevabı...
Erken dönemde çocuklarda edinilen sosyal beceriler, utanma gibi bazı duyguların yoğun olarak yaşanmasının önüne geçilmesine yardımcı olur. Fakat unutulmaması gereken bir şey var ki o da utangaçlığın ömür boyu süren bir duygu olmasıdır. Bu nedenle utangaçlığı tamamen ortadan kaldırmanın mümkün olmadığı sadece azaltılabileceği unutulmamalıdır.
Uzmanlar, çocuklardaki utanma duygularının azaltılmasında birinci derecede anne ve babanın etkili olduğunun altını çiziyor.
Peki, ebeveynler bu durumda ne yapabilir?
Utangaç çocuğun konuşabilmesi için ebeveyn ısrarcı olmamalı, kenarda sakin bir şekilde durumu normalleştiriyor olması gerekir. Çocuğu istila etmeden her işine karışmadan rutin işine devam etmelidir. Bu durumda çocuğun kendi rızasıyla karşısındaki kişiyle iletişime geçmesi beklenmelidir.
Okul dönemindeki bir çocuk arkadaşlarına ya da öğretmenlerine karşı utangaç davranışlar sergiliyorsa, sizin dışınızda çocuğunuzla ilgilenen her kim ise onunla konuşulmalıdır ve beraber çözüm aranmalıdır.
Çocuğunuzu kalabalık ortamlarda rencide edici ya da utandırıcı cümleler kurmayın. Aksi halde çocuğunuzun psikolojisi bu durumdan olumsuz etkilenecektir.
BİR YORUM YAPIN 0