Mübarek Ramazan ayının gelmesi ile birlikte Müslümanlar için oldukça önemli bir ibadet olan oruç ibadeti de yerine getiriliyor. 11 Mart Pazartesi günü başlayacak olan Ramazan ayını verimli geçirmek isteyen Müslümanlar bir ay boyunca oruç ve namaz gibi ibadetlerde bulunacaklar. Peki yetişkinlerin yaptığı oruç ibadeti çocuklara farz mıdır? Çocukları oruca alıştırmak için en uygun yaş kaçtır?
Dini bir vecibe olan oruç ibadeti, yetişkinler için farz iken çocuklar belirli bir yaşa gelene kadar bu ibadetten sorumlu değildir. Yetişkin Müslümanlar, Ramazan ayında tuttukları üzerlerine farz olan oruçlarının yanında Kandiller gibi mübarek günlerde de nafile veya kaza oruçlarını da tutabilmektedirler. Çocuklar da hem ailelerinden hem de çevrelerinden gördükleri ibadetler için heveslenerek uygulamak isteyebilmektedirler. Bu durumda çocukların heveslerini kırmadan oruç tutmalarına izin verebilirsiniz.
ORUÇ KAÇ YAŞINDA FARZDIR?
Anne babalar "Çocuğumu hangi yaşta oruç tutturmam vaciptir? Çocuklar oruç tutabilir mi? Oruç kaç yaşında farzdır?" sorularını oldukça merak edilmektedir. Biz de sizler için bu soruya dair cevapları hazırladık. Bilindiği üzere küçük çocuklar ergenlik çağına varıncaya kadar dini hükümlüklerden sorumlu değildir. Bu sebeple oruç ibadeti de aynı şekilde ergenlik çağına gelinceye kadar çocuklara vacip değildir. Nitekim Ali -radıyallahu anh-'dan rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Üç kişiden kalem (sorumluluk) kaldırıldıUyuyan uyanıncaya kadar, Deli akıllanıncaya kadar, Çocuk ergenlik çağına varıncaya kadar (bunlara sorumluluk yoktur)"
Fakat çocukların oruca alışması için oruçla emredilmektedir çünkü, salih ameller onların lehine yazılır. Anne ve babanın çocuklarını alıştırmaları gereken yaş ise oruca güç yetirdikleri yaştır, bu da çocuğun bünyesine göre değişir ancak alimler 10 yaş olarak sınırlandırmışlar.
Çocukları on yaşından itibaren oruca başlatmak evladır nitekim Rasulullah (s.a.v) namaz terkinde çocuğun vurulmasını emretmiştir. Namaz, oruca yakın bir ibadet olduğundan ve ikisi bedenle yapılan ibadet olduğundan aynı hükme tabi tutulması uygundur fakat oruç daha zor olduğu için güç yetirilmesi dikkate alınmıştır. Çünkü namaza güç yetiren oruca güç yetiremeyebileceği belirtilmiştir.
TEKNE ORUCU NEDİR?
Tekne orucu adıyla bilinen ve halk arasında çocuk orucu olarak da adlandırılan bu oruç türünün adı aslında tenkiye olarak bilinir. Oruçla bütünleştiğinde, tekne orucu olarak dilden dile aktarılan bu oruç genellikle, çocuklar için bir teşvik olan ve zaman zaman hasta kişiler için de uygun bir oruç haline gelmektedir. Halk arasında öğlen saat 12’ye kadar beklenmesi durumu kabul edilen tekne orucunun asıl amacı oruç tutmakla birlikte yaşanan aç kalma, halden anlama, iradeye hakim olma, birlik beraberliği pekiştirme duygularını aşılamaktır. Zamanla günümüze kadar gelen tekne orucu, sahurda yemek yedikten sonra niyet edip uyuyan çocukların sabah kalktıklarında oruçlu olduklarını bilecekleri için kendilerine karşı duydukları güveni de pekiştirir.
TEKNE ORUCU NASIL AÇILIR?
Çocukların beden gelişimlerini tamamlayabilmeleri için öğle saatlerinde yemek yemeleri gerektiğini, bu yemeğinde orucu bozmadığını ancak oruç ibadetini doğru bilmeleri için de ergenliğe girdiği zaman farz olacağından dolayı gün boyu yemek yemeden sabretmesi gerektiğini anlatabilirsiniz.
Buradaki asıl öncelik, çocuğun oruç gibi dini bir ibadetin ne anlama geldiğini öğrenmesine yardımcı olmak ve hevesini kırmamaktır. Bu nedenle 9 yaşından büyük çocukların oruç tutmalarını engellemek yerine onlara orucu kolaylaştıracak yöntemlerle orucun gereklerini ve amacını öğrenmeleri sağlanmalıdır.
ORUÇ TUTACAK OLAN ÇOCUKLAR SAHURDA NE YEMELİ?
Oruç tutacak olan her çocuğun muhakkak sahurda protein ağırlıklı ve tok tutucu yiyecekler yemesi gerekir. Herhangi bir sağlık problemi olmayan çocukların kalkacağı sahur için susatıcı, ağır ve kızartma tarzı yiyecekler hazırlanmamalıdır. Oruca dayanmayı daha kolay haline getiren tavsiyeleri sizler ve çocuklarınız için sıraladık:
- Her besin grubundan ayrı ayrı yenilmeli.
- Hızlı değil yavaş, ve çok çiğneyerek besinler yutulmalı
- Ezana vakit varsa 1 adet meyve yenmeli.
- Bol miktarda sıvı alınmalı.
şevval 1 yıl önce
çok güzel olmus elinize saglık
nailemir 1 yıl önce
size çok teşekkür ederiz hepimize çok bilgi verdiniz Ramazanda devamlı böyle olun
Zeynep Derin Aslan 1 yıl önce
Yapanlara teşekkürler, iyi amaçlı güzel olmuş❤️