Davranış bozuklukları içerisinde yer alan Obsesif Kompülsif'in ne demek olduğunu ve belirtilerini sizler için araştırdık. Peki, Obsesif Kompülsif çocuklarda görülür mü? Tedavisi nasıl olmalı? İşte yanıtı...
Gündelik yaşantı içerisinde 'takıntı' olarak nitelendirilen 'obsesif', istemeden yapılan uygunsuz ve sürekli tekrarlanan davranışlardır. Obsesyona tepki vermek amacıyla tekrarlanan hareketler ya da zihinsel faaliyetler de 'kompülsif' olarak adlandırılır.
Mesela; kişinin masasının temiz olduğunu bilmesine rağmen kirli olabileceği düşüncesi 'obsesif', bu düşünceyi kafasından atmak için gerek olmadığı halde masasını temizlemesi de 'kompülsif olarak adlandırılır. Yalnızca yetişkinlerde görülmeyip ilkokul dönemindeki çocuklarda da yaygın olarak rastlanan obsesif kompülsifin en sık görülenleri ise şunlar:
- Bulaşıcı hastalık düşüncesi,
- Simetri,
- Yıkama,
- Tekrarlama,
- Kontrol etme,
- Sıralama,
Çocuklar bu takıntılarını söyledikleri takdirde ayıplanacaklarını ve yanlış anlaşılacaklarını düşündükleri için sorunlarını saklamaya çalışırlar. Ailelerin anlayışlı ve güven verici tutumları ise çocuklarının rahatlıkla dertlerini söyleyebilme imkanını sağlayacaktır.
TEDAVİSİ NASIL OLMALI?
OKB için en etkili tedavi yöntemi ilaç ile davranışçı kognitif terapidir. Çocuk ve Genç kliniği danışanları, uzman çocuk ve ergen psikiyatristi tarafından gözleme alınarak, ve tedavi yöntemleri belirlenerek uygulanmaktadır.
BİR YORUM YAPIN 0