Anne sütünden ek gıdaya geçiş! Ek gıda döneminde ne yenir? 6 aylık bebekler için ek gıda

İlk altı aydan sonra çocuğunuzu ek gıdaya nasıl başlatacağınızı bilmiyorsanız, size rehber olacak olan bu haberimizi kesinlikle okumalısınız. Ek gıda döneminde dikkat edilmesi gerekenleri ve hangi yiyeceklere yer verilmesi gerektiğinin detaylarını sizler için araştırdık. Ek gıda dönemine nasıl başlanır? Ek gıda dönemi besinleri neler? Ek gıdaya geçişte bebeğe yardımcı olacak öneriler...

Sağlıklı bir bebek gelişiminde bile ilk altı aydan önce kesinlikle ek besinlere başlanmaması gerektiğini belirten uzmanlar, altı aylık süreçten sonra yavaş yavaş ek besinlere alıştırma dönemine başlanılabileceğini söylüyor. Bu esnada bebeğiniz anne sütünün dışında ilk defa farklı bir tat alacağı için vücut reaksiyon gösterip kusma, ishal, döküntü ve kabızlık gibi birtakım problemler görülebilir. İlk altı aylık dönemde sadece anne sütü alan bebeklerin gelişimine göre enerji ve besin ögelerine duyacakları ihtiyaç zamanla artacağı için altıncı aydan sonra yavaş yavaş ek gıdaya geçilebilir. Ek gıdaya geçiş döneminde iken çocuğun açlık ve tokluk durumu, iştahı, beslenme düzeni ve öğün aralıkları düşünülerek programlanmalıdır.

Bebekler ek gıdaya nasıl başlatılır? Ek gıdaya ne zaman geçilir? Ek gıda beslenme listesiİLİŞKİLİ HABERBebekler ek gıdaya nasıl başlatılır? Ek gıdaya ne zaman geçilir? Ek gıda beslenme listesi

Ek besine geçiş döneminde annelerin dikkate alması gereken en önemli kriter, üçler kuralıdır. Bu üçler kuralında farklı besinlerle tanıştırılan bebeklerde, herhangi bir alerjik reaksiyon olup olmadığını anlamak için 3 gün boyunca aynı besini tüketmeleri doğru bir hareket olacaktır.

EK GIDA DÖNEMİNDE BEBEĞE NE VERİLİR? EK GIDA DÖNEMİ BESİNLERİ

Ek gıda döneminde tanıştırılacak olan besinlerin bebekler tarafından kolaylıkla benimsenmesi isteniyorsa o besini bebeğe ilk kez vereceğiniz zaman karnının aç olmasına dikkat etmelisiniz. Çay kaşığı miktarında veya parmak ucu kadar vereceğiniz besini bebeğin dudağına değdirdikten sonra bebek diliyle iterek istemediğini belirtiyorsa sadece bir kez daha deneyin hala istemiyorsa zorlamayın.

Anne sütü ile beslenen bebeklerde 6. aydan sonra ek besine geçiş yapılabilir. Bu evrede yenecek olan besinler sebze ve meyvelerdir. Bebeklerin dişleri bu evrede çıkamayacağı için katı gıda vermek doğru olmayacaktır. Bu nedenle sebzeleri ve meyveleri püre şeklinde vermelisiniz. Başlangıçta püre daha sonra ise çatalla ezilerek minik parçalar halinde tek lokma şeklinde yiyebileceği gibi sunun.

Biz yetişkinlerde bile gaz yapabilen nohut, fasulye, mercimek gibi gıdalardan uzak durulmalıdır.

EK GIDA BESLENME TABLOSU! EK GIDA 1 GÜNLÜK ÖRNEK BESLENME LİSTESİ

Ek gıda dönemi beslenme tablosu

Ek gıda dönemi beslenme tablosu

Uzmanlar ek besine geçiş döneminde bebeğe ilk olarak sebze ve tahıl verilmesini uygun görüyor. Çünkü ek besine meyve ile başlayan bebeklerin çoğu sebze ve tahıl tüketimini istemeyebiliyor. Dolayısıyla sağlıklı ve besleyici bir sebze püresi, ek besin döneminin ideal yiyecekleri arasında yer alıyor. Ek gıda dönemi için bebeklerde başlanabilecek besinlerin önerilerini gün içerisinde nasıl tüketilebileceğini sizler için örneklemeye çalıştık. 

Mesela bebeğinizin kahvaltısına yumurta sarısı, tuzsuz peynir, bebe bisküvisi ve kıvam alması için anne sütü ile başlayabilirsiniz.

Öğlenleri sebze çorbası ve yoğurt bebeğiniz için güzel bir öğün olacaktır.

Akşamları yine öğlene benzer sebze püresi verebilirsiniz ve anne sütü ile uykuya geçişini sağlayabilirsiniz.

EK GIDAYA GEÇİŞTE BLW BESLENMESİNİN ÖNEMİ!

Son zamanlarda bebek beslenmesiyle ilgili en çok araştırılan konulardan birisi de BLW yani (Baby Led Weaning)'dir. Bu yöntem sayesinde bebeklerin çiğneme kabiliyeti gelişiyor ve kendi başlarına kimseden yardım almadan karınlarını doyurabiliyor.

Parmak yiyecek olarak adlandırılan yiyeceklerin hakim olduğu BLW beslenmesinin detaylarını öğrenmek için TIKLAYIN

Bebeklerde ek gıda dönemi

Bebeklerde ek gıda dönemi

EK GIDA DÖNEMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ek besinlere alıştırılma sürecinde olan bebekler için yapılacak olan pürelerde sebzeler buharda haşlanmalı ve 9. aya kadar (Blender kullanmadan) çatalla ezilerek tüketilmelidir. 9. ve 12. aylar arasında ise minik lokmalar halinde tüketmek gerekiyor.

Bu dönemde mevsimine uygun gıdalara yer vermek doğru bir beslenme tercihi bakımından önemlidir.

- Sebze pürelerine ilk önce 1-2 çay kaşığı kullanılarak başlanmalı.

- Ek besine başladıktan 10 gün sonra oran 1 çay bardağı kadar olmalı.

- Sebze püresinden sonra meyve püreleri verilebilir.

Bebekler için mevsimine uygun yıllık beslenme önerisi:

1 YAŞINDAN ÖNCE TÜKETİLMEMESİ GEREKEN BESİNLER

Yumurtanın beyazı, bal, tuz ve şeker, portakal, mandalina, çilek, patlıcan ve bakla gibi yiyecekler alerjik reaksiyon gösterebileceği için uzmanlar tarafından önerilmiyor.

Bal ile tüketildiğinde faydası artan besinler! Soğuk havalarda bir kaşık ballı ceviz yerseniz

İLİŞKİLİ HABER

Bal ile tüketildiğinde faydası artan besinler! Soğuk havalarda bir kaşık ballı ceviz yerseniz

BİR YORUM YAPIN 2

devrim_esra 4 yıl önce

“Bu Çocuk Aç” diye bir kitap var, içinde gerçekten muhteşem tarifler var. Kesinlikle öneririm. Hazır ek gıda veriyorsanız Nutricia ve Arılac gayet güzel bence

Garib 3 yıl önce

Kitaba ihtiyaç ınız yoksa bana verenilirmisiniz maddi durumum yetersizde