Zor bir çocuğun en yaygın belirtisi olan inatçılık duygusu, çoğu zaman anne ve babaları çileden çıkartabiliyor. İstediğini yaptıramayan çocuğun çeşitli yollarla dediğini yaptırma çabasına karşılık anne ve babanın olması gereken yaklaşımını sizler için derledik...
Çocuklarda inatlaşma duygusunun zirveye çıktığı 2-3 yaş döneminde, kendi benliklerini ebeveynlerine kabul ettirme gibi çabaları vardır. Bu evredeki anne ve babaların çocukları üzerinde otorite kurabilmeleri için çocuklarına koyacakları kuralları aşılmaları gerekir. Çocukluk döneminde olduğu gibi yetişkinler arasında yaşanan nefsani duygulardan olan inatçılık terbiye edilerek, kötü huyları terk etmek gerekir.
ÇOCUKLARDAKİ İNAT NASIL YENİLİR?
Çocuklarda görülen inat duygusunu yenmenin en temel yolu onun üzerinde durmamaktır. Eğer çocuğun inadının üzerinde durulursa o kendi isteğini daha çok kabul ettirmeye çalışacaktır. Çocuğunuzun inat ettiği şey yapılabilecek bir şey ise, ''Tamam dediğini yapalım. Ama sende benim için bunu yapmalısın...'' gibi cümleler kurmalısınız. Bu sayede çocuğunuz aslında hayattaki her şeyin bir bedeli olduğunu ve onun karşılığında da isteğine ulaşabileceğini anlar.
Kabul edilemeyecek bir fikir varsa ortada asla zıtlaşmadan sakin ve kararlı bir tavırla isteğini reddetmelisiniz. Muhtemelen çocuğunuz daha çok inat etmeye kalkışarak istediğini yaptırmaya çalışacaktır.
Bu durumda pes edip geri dönüş sakın yapmayın! Çocuğunuzun inatçı karakteri aslında çokta kötü bir şey değildir. Çünkü kötü gibi görünen bu duygular iyiye yönlendirilirse gelecek hayatta kararlı ve azimli bir kişiliğe bürünecektir.
BİR YORUM YAPIN 0