Kan kanseri (Lösemi) nedir? Çocuklarda Lösemi belirtileri ve tedavisi

Kan kanseri olarak da bilinen lösemi özellikle çocukluk çağında aniden ortaya çıkarak hızlı bir şekilde ilerleyebilir. Biz de 2-8 Kasım Lösemi Haftasından yola çıkarak çocuklarda lösemi hastalığının belirtilerini ve tedavisini kısaca sizler için araştırdık. Çocuklarda Lösemi nasıl anlaşılır? İşte çocuklarda löseminin belirtileri ve tedavi yöntemleri...

Vücut içerisinde beyaz kan hücrelerinde meydana gelen bir tür kanser olan Lösemi, halk arasında kemik iliği kanseri ya da lösemi olarak geçer. Çocukluk çağı döneminde ne yazık ki en fazla rastlanan hastalık çeşitlerinden biri olan Lösemi, kemik iliğinden kaynaklı hastalıktır. Beyaz kan hücrelerinde mevcut olan ve lenfoid ile myeloid ismi verilen hücrelerin kontrolsüz şekilde giderek artması lösemi hastalığını beraberinde getirir. Vücudumuzda hastalıklara karşı savaşan beyaz kan hücrelerinin görevini yerine getirmesini engelleyen hastalık kişide anemi (kansızlık), bağışıklık sisteminde zayıflama, solmuş cilt ve morartı gibi belirtilerle kendini ele verir. Özellikle de 15 yaşından küçük çocuklarda görülen Lösemi, 55 yaşından büyük kimselerde de ortaya çıkabilir.

Çocuklarda lösemi

Çocuklarda lösemi

ÇOCUKLARDA LÖSEMİ BELİRTİLERİ NELERDİR? LÖSEMİ NASIL ANLAŞILIR?

Çocuklarda lösemi belirtileri

Çocuklarda lösemi belirtileri

2-5 yaş ve 5-10 yaş arası çocuklarda daha sık görülen kan kanseri olan Lösemi; iştah kaybı, karın şişliği, eklem ağrısı, ateşli enfeksiyon vücutta morarma ve bezelerle kendini gösterir. Yeni doğan dönemindeki bebekler ise en az ilk altı ayda annelerinden aldıkları bağışıklık sistemini kullanır. Bu evrede yaşayabilecekleri viral enfeksiyonlar lösemi kanserini tetikleyebilir. Çocukluk çağında raşitizm ve bu hastalığa bağlı D vitamini eksikliği, kan kanseri oluşumunu arttırabileceği için uygun saatlerde güneşe çıkarılmaları önemlidir.

LÖSEMİ TEDAVİSİ NASILDIR?

Çocuklarda lösemi tedavisi

Çocuklarda lösemi tedavisi

  • Löseminin iyileştirilebilmesi için ilk önce türünün belirlenmesi gerekir. Kemik iliğinden örnek olarak alınan biyopsi, kemik iliğinin kanser hücreleri ile tutulup tutulmadığını ortaya çıkartır. Tedavide önemli yer ise löseminin alt türünün belirlenmesidir. Löseminin alt tiplerine göre tedavi yöntemi farklılaşır.
  • Lösemi tedavisinde en yaygın tercih edilen yöntem kemoterapidir. Lösemi türüne göre orada kullanılacak ilaçların türü ve miktarı ayarlanır. Ortalama 24 ay yani 2 yılı kapsayan tedavi sürecinde ilaçlarla kontrol edilemezse en etkili tedavi yöntemi kemik iliği naklidir.
  • Kök hücre nakli ile bu yöntemde hastanın iliği ile doku uyumu sağlayan kardeş, yakın akraba veya  bağışçılardan alınacak ilik nakli ile iyileşme sağlanır.
Lösemili Çocuklar Haftası nedir? Lösemi Haftası ne zaman? Türkiye turuncuya boyanacak

İLİŞKİLİ HABER

Lösemili Çocuklar Haftası nedir? Lösemi Haftası ne zaman? Türkiye turuncuya boyanacak

BİR YORUM YAPIN 0