Tüm ebeveynler çocukların en sağlıklı şekilde dünyaya gelmesini ve geldikten sonra da en iyi şekilde hayatına devam etmesini isterler. Çocuklarda görülen kıyafet kemirme de psikolojik bir yansımanın olduğunu belirten uzmanlar, öneriler ve uyarılar eşliğinde anlattı. Çocuklar neden kıyafetlerini çiğner? Çocuklar neden kemirir?
Anne ve babalar dünyaya gelen çocuklarının bakımı ve güvencesinden sorumludur. Ama bazen bu genel sorumluluğun dahilinde çocuklarını çok iyi tanımlamalı ve hareketlerini bir psikoloğa danışıp sebeplerini araştırması gerekmektedir. Çocukta görülen her problem ve normal dışı hareketin kendi içinde bir sebebi ve açıklaması olduğunu belirten uzamanlar, kıyafetlerini kemiren, kıyafetlerini çiğneyen çocukların psikolojileri için uyardı.
Tipik 1-2 yaş durumunda diş kaşınması dediğimiz, süt dişlerinin çıkma evresinde damakta oluşan karıncalanma ve yanma hissiyatının yanında kaşınma gibi reaksiyonlarda görülmektedir. Ama dişi çıkan çocuğun hala bir şekilde bluzunun kollarını çiğniyor, alt tarafını kemiriyor ve bu konuda bir engel koyamıyorsanız, çocuğun size anlatım istediği başka durumlar söz konusu olabilir.
ÇOCUKLAR NEDEN KIYAFETLERİNİ ÇİĞNER?
Kötü ağız alışkanlıkları kategorisine giren kıyafet çiğneme olayı da çocuğun bazı psikolojik problemler içerisinde olduğunu gösterdiğini belirten uzmanlar, bu alışkanlığın belirli bir yaşta bırakılmadığında dişlere büyük zarar verdiğini, mine erimesi, ağız içi enfeksiyonlara ya da çevre dokularında deformasyona uğratabildiğini açıkladı. Bununla birlikte diş gıcırdatma, yanak ve dudak ısırma, tırnak yeme gibi etkenlerde aynı kötü alışkanlıklar grubuna girerek çocukta kaygı, stres problemi olduğunun işaretini verdiği ortaya konuldu.
Duygusal olarak uzun süreli olmayan zevk verici alışkanlıklarda görülen kemirme ve çiğneme olayında genellikle kişiye zararlı değildir. Bu tarz hareketler kişilerin yoğun baskı, stres altında, kaçış yolu olarak kullanılmakta olduğunu belirten uzmanlar, çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de görülebildiğini belirtti. Bu konu için tedavi edilmeli, edilmediği takdir de dişlerine verdiği zarar sebebi ile daha zararlı sonuçların olduğu bir tablo ile karşılaşmak mümkün olacaktır.
Çocuklar eşya, kıyafet, kalem gibi objeleri çiğneyerek kendilerini kısa süreli rahatlatmaya çalışıyor olabilir. Bu durumda çocuğun kaygı ve stres bozukluğu ile uğraştığını söylemenin mümkün olduğunu belirten uzmanlar, ebeveynlerin alması gereken önlemleri ve kaygı bozukluğuna dair diğer belirtilerin de olması durumunda doktora başvurmaları gerektiğini ifade etti. Sessiz çocuklarda ya da kendini ifade etmekte zorlanan çocuklarda yaygın olarak görülen bu kötü alışkanlıklar için ebeveynlerin sözlü iletişim desteğini arttırması, ev dışında okul hayatının da kontrol edilip, akran zorbalığı, dışlanma gibi faktörlerin olup olmadığının incelenmesi gerekmektedir.
ÇOCUKTA KAYGI AZALTICI YÖNTEMLER
- Kaygıyı bir hayvana benzetip "Bugün köpekçiğin canı neden sıkılmış" gibi sorabilir. İletişim kurabilirsiniz. En önemli faktör unutmayın ki iletişimdir.
- Kaygıya veda kutusu hazırlayıp, çocuğun korktuğu ya da kaygılandığı şeyi yazmasını ya da çizmesini isteyin. Kutuya attığında o kaygının artık onda olmadığını ve veda ettiğini belirten cümleler ve tekrarlar kullanın.
- Bol bol nefes egzersizleri yaptırarak, spor gibi aktivitelerle uğraşmasını sağlayın.
- Çocuğun kaygılandığı her ne ise kaçmasına izin vermeyin, kaygıyı veda kutusuna attıktan sonra, artık korkusu olmadığını ve onunla yüzleşebileceğini belirten cümlelerle destekçi çıkmaya çalışın.
- "Sokratik sorgulama yöntemini " kullanın. Çocuğunuzun kaygı duyduğu şey neyse ona şu soruyu sorarak anda kalıp, yaşananlara karşı farkındalık kazanmasını sağlayın. "Aklına …………….gelince hangi düşünce geliyor "
BİR YORUM YAPIN 0