Eğer eline her aldığını fırlatan ve atan bir çocuğa sahipseniz, hayat biraz daha zorlayıcı olabilir. Üstelik bu olaylar çocukların çok küçük yaşında olduğu için ebeveynlerin özellikle sabretmesi gerektiğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz açıkladı. Çocuklar eşyaları neden fırlatır? Çocuklarda eşya fırlatması nasıl önlenir?
Çocuklar dünyaya geldikleri andan itibaren hayatı anlamlandırmaya ve keşfetmeye çalışır. Bunu ilk olarak dokunsal yollarla eşyalar üzerinden gerçekleştirir. Bu kimi zaman basit yumuşak bir oyuncak olabilirken, kimi zaman da içi su dolu bir bardak da olabilir. Bu keşfetme döneminde yani 18 aylık ile 2 yaş aralığındaki çocukta hem fazla enerji görülürken, hem merak iç güdüsü hem de bu saldırgan davranışlar ortaya çıkabiliyor. Bu konuda açıklama yapan Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz ebeveynlere seslendi.
ÇOCUKLAR EŞYALARI NEDEN FIRLATIR?
Çocukların eşyaları neden fırlattığına ilişkin açıklama yapan Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz "Çocuklar dünyayı keşfetmek ve tanımak ister. Bunun içinse en kolay yolları eşyaları tanımaktan geçer. Bu bazen bir oyuncak bazense içi su dolu bir bardak olabilir. Çocuklar özellikle de 2 yaşından küçük olanlar, eşyaları alır, tutar, inceler ve atar. Bu, motor becerilerinin gelişmesi aşamasında her çocuğun yaptığı davranışlardır. Bu tarz davranışlar tehlikeli boyuta geldiklerinde ise aileler için endişe verici olabilir. Ancak ebeveynler şunu unutmamalıdır, çocuklar 2 yaşından önce sebep sonuç ilişkisi kuramazlar. Haliyle yaptıkları davranışların ne sonuçlar doğuracağını bilemezler. Bu durumda ebeveynler dikkatli olmalı ancak çocuklarının belli sınırlar dahilinde atma davranışı üzerinden deneyim kazanmalarına izin verilmelidir." açıklamasında bulundu.
ARKASINDA ÖFKE OLABİLİR!
Atma davranışının arkasında belli sebepler olabileceğinin altını çizen Yavuz "Çocuklar her zaman istediklerinin olması konusunda oldukça inatçı olabilirler. Ancak bu alanı yaratan yine ebeveynlerin kendisidir. Siz çocuğunuz için ne kadar az özgür alan bırakırsanız ve her davranışa 'Yapma, hayır' gibi yanıtlar verirseniz çocuğunuz o kadar öfkelenecek ve inatlaşacaktır. Bunun sonucunda ise havada uçuşan eşyaları görmek olası ihtimaller dahilindedir.' Hayır, sus, bağırma, ağlama” demeniz bu durumu besler ve çocuğunuzun tedirginliğini artırır. Oysa yapmanız gereken sabırlı olmak, inatlaşmamak ve onunla iletişime geçip anlamaya çalışmaktır." olabileceğini belirtti.
DİKKAT ÇEKMEYE ÇALIŞIYOR OLABİLİR!
Yavuz, çocukların bir şekilde etrafındakilerin dikkatini üzerine yoğunlaştırmak için de eşyaları fırlatabildiğini açıkladı. Yavuz "Çocuğunuzun her şeyi fırlatma ve atma gibi bir davranışı varsa bu durum sizin çocuğunuzla olan yetersiz iletişiminiz de olabilir. Onun ihtiyaç duyduğu ilgi ve alakayı yeterli oranda sağlayamıyorsanız, çocuğunuz dikkatinizi çekmek için bu yola başvuruyor olabilir. Çünkü annem benimle ilgilenmiyor düşüncesine kapılan çocuk, ilgi odağı olmak için bir saksıyı devirebilir veya vitrine oyuncağını atabilir. Bu durumu aşmanın en kısa yolu ise yine iletişim kurmak ve beraber verimli zaman geçirmekten gelmektedir. Çocuğunuza vakit ayırmak her zaman öncelikleriniz arasında yer almalıdır." şeklinde açıkladı.
ÇOCUKLARDA EŞYA FIRLATMASI NASIL ÖNLENİR?
Açıklanan sebepler doğrultusunda çocukların eşyaları fırlatabileceğini belirten Yavuz, ebeveynler için bir kaç öneride bulundu.
- Çocuğun neden bu davranışı ortaya çıkardığını anlamaya çalışmalısınız. Amacı keşfetmek de olabilirken, dikkat çekmek de istiyor olabilir.
- Çocuğun attığı eşyalar birine yada bir nesneye zarar vermediği sürece cezalandırılmasının uygun olmadığını belirten uzmanlar, bunun yerine atıp atamayacağı eşyaların belirtilmesi gerektiğini açıkladı.
- Yumuşak çocuk eşyaları için bir sepet yada bir oyuncak kutusu olması gerekmektedir. BU hususta çocuğun yalnız o sepete yada kutuya eşyalarını atabileceği açıklanmalıdır. Eğer o sırada bir bardak eline alırsa; o bardağı değil, yalnızca topu fırlatabileceğini izah edin.
- Olumsuz cümlelerden uzak durun! Ses tonunuz emir verir gibi sert olmamalı. Bu durumda çocuğa sürekli yumuşak ama net, izah eder cinsten konuşmanız gerekmektedir. Ana mottonuzun yıkıcı değil, yapıcı olması gerekmektedir.
- Atma ve ya fırlatma huyunu iyileştirmek istiyorsanız, bunu her yapmak istediğinde iletişim kurmayı denemelisiniz. Yapacağı davranışın sonuçlarını görmesine izin vermeli, hala devam ediyorsa da şayet, oyuncağı elinden almanız gerekmektedir. Oyuncağı atacağı süre boyunca vermeyeceğini, atmazsa ona teslim edeceğinizi net bir tavırla belli edin.
Özel Haber / Hümeyra Akbayrak
Hoca Nasrettin 2 yıl önce
Onun için şimdiki çocuklar ebeveyn ve büyük tanımaz oldu. Eskiler fırçalama ve dayakla asıl gücün ve söz sahibinin kim olduğunu, herşeye karşı gelinmeyeceğini, büyüklere saygılı olunması gerektiğini gösterirdiler. Şimdi 1 yaşındaki çocuk konuşmasada ağlayarak herkese hükmediyor.
ZEHRA 2 yıl önce
Guzel