Strep A virüsü İngiltere'de görülmeye başlayan ve küresel bir sağlık sorunu olan streptokok hastalığı hakkında uzmanlardan üst üste uyarılar geldi. Geçtiğimiz günlerde 3 yaşındaki çocuğunu streptokok hastalığından dolayı kaybeden babanın feryadıyla Strep A bakterisi araştırılmaya başlandı. Peki Strep A nedir? Strep A belirtileri nelerdir? Streptokok tedavisi nasıl yapılır?
Son dönemlerin sıklıkla araştırılan ve çocuklarda görülme olasılığının arttığı strep A virüsü merak konusu oldu. İlk olarak İngiltere'de ortaya çıkan ve özellikle çocuklar arasında yayılmaya başlamasıyla milyonlarca insanda panik uyandıran salgın hakkında güncel bilgiler gelmeye devam ediyor. Ciltte veya boğazda yaygın olarak görülmeye başlayan bakteriler; boğaz ağrısı, yumuşak doku enfeksiyonları olarak kendini göstermektedir. Esas olarak küçük çocukları etkilese de bebek ve yaşlılarda da gözükmektedir. Yakın zamanda Türkiye'de de görülmeye başlayan strep-A enfeksiyonu için uzmanlar tedbir uyarılarında bulundu. Geçtiğimiz günlerde 3 yaşındaki oğlu Aras Sönmez'i streptokok bakterisinden dolayı kaybeden babanın açıklamaları dikkat çekmişti. Herkesin etkilendiği strep A enfeksiyonu ne tür hastalıklara neden olduğu ve enfeksiyonunun nasıl önleneceği merak konusu oldu. Peki Strep A nedir? Strep A enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?
"BU BELİRTİLER OLURSA HEMEN ACİLE BAŞVURUN"
Hastalığın belirtilerine dikkat çeken uzmanlar, "Bir çocukta boğaz ağrısı, ateş, bademciklerde, boğazda veya lenf bezlerinde şişme görülürse hemen doktora başvurulmalı, bu noktada hemen antibiyotiğe başlanmalı. Bu konuda karar doktora ait olmalıdır. İngiltere ve Hollanda gibi birçok Avrupa ülkelerinde hekimlere antibiyotik yazmamaları konusunda ciddi bir baskı olduğundan hekimler kolay kolay antibiyotik yazmıyorlar, bu nedenle de bu tür hastalıklar oralarda daha çok görülüyor. Antibiyotik gereksiz yere yazılmamalı bu çok doğru; ancak gerektiğinde de antibiyotik yazılmazsa bunun sonucunda çok daha ağır tablolar ortaya çıkar. Eğer Strep A tedavi edilmezse o hastada kalp romatizması ve nefrit de (böbrek iltihabı) ortaya çıkar. Batı dünyası bir süredir bu hastalıkları unutmuştu; bu yüzden de antibiyotik yazılmasın deniliyordu. Şimdi de aşırı bir şekilde "antibiyotik yazın" uyarısı yapılıyor. Burada akılcı antibiyotik kullanılmalı. Gerektiğinde doğru antibiyotiği doğru dozda vermek gerekir. O zaman bu kötü tablolardan kurtulmak mümkün hale gelir; ama eğer çocuğunuzda yüksek ateş, ciltte döküntü, şiddetli karın ağrısı, açıklanamayan kusma ve ishal varsa o zaman hiç vakit kaybetmeden acil servise başvurun, burada dakikaların dahi önemi vardır." şeklinde açıklamalarda bulundu.
STREP A NEDİR?
Boğazın arka bölümlerini etkileyen bakteriyel bir enfeksiyon olan strep "A grubu Streptokok" (GAS) olarak bilinmektedir. Belirli dönemlerde yoğun olarak görülmeye başlayan strep boğaz vakalarının çoğu küçük çocuklarda görülürken yetişkinlerde enfekte olma durumu görülmektedir. Strep bakterisi bir kişiye yakından, dolaylı ya da temas yoluyla geçmektedir. Vücuda giren strep bakterisi ilk öncelik olarak boğaz kısımlarının arkasını etkileyerek boğazdaki bademcikleri enfekte eder ve iltihaplanmaya yol açar. Öksürük, hapşırma gibi esnalarda küçük hava damlacıklarının etrafa yayılmasıyla bakteri dışarıya atılır. Bu nedenle strep hastalığı oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.
STREP A BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bakteriler ilk olarak boğazda görülmeye başlanır. Cilt üzerinde de belirtiler gösteren strep a bakterisini herhangi bir belirti göstermeden de taşıyabilirler. Hastalığın vücutta göstermeye başladığı semptomlar ise şunları içerir:
- Boğaz ağrısı
- Ağrılı yutkunma
- Baş ağrısı
- Vücudun diğer bölümlerinde meydana gelen dökülme
- Kusma ya da mide bulantısı
- Ateşlenme
- Bademcilerin kızarması ve şişmesinin meydana gelmesi
- Kas ağrıları
- Yorgunluk
- Ciltte meydana gelen kırmızı benekler ve yaralar
BİR YORUM YAPIN 0