Sahuruyla iftarıyla ayrı bir heyecan veren Ramazan ayında oruç ibadetinin sevilerek yapılması oldukça önemli ve kazançlıdır. Bu yüzden pek çok anne ve baba çocuklarına küçük yaştan itibaren Ramazan ayını sevdirebilmenin yöntemlerini araştırıyor. Uzman Psikoterapist Elif Zahide Gök de çocukları Ramazan ayına hazırlamanın ve Ramazan sevgisini çocuklara aktarmanın yolunu anlattı.
Günler öncesinden on bir ayın sultanı Ramazan ayı, camilerdeki mahyalarıyla, esnaflardaki hurmalarıyla, sahur ve iftar menüleriyle her yıl aynı heyecanı iliklere kadar hissettiriyor. Mideyle, gözle ve dille insanın sınandığı Ramazan ayını dolu dolu geçiren ebeveynler aynı coşkuyu çocuklarına da aktarmak istiyor. Yalnızca oruç ibadetiyle değil bununla beraber bu mübarek ayı nafile namazı kılarak, mukabeleye katılarak, teravih namazlarında bulunarak geçiren anne babalar, çocuklarının da küçük yaştan itibaren bu ibadetlerin faziletiyle tanışmasını istiyor. Bunların yanı sıra toplu yapılan iftarlar, iftar sonrası çay eşliğinde yapılan aile sohbetleri aynı zamanda Ramazan ayının birliği de sağladığını gösteriyor. Rahmet ve bereket ayı Ramazan ayını çocuklarına sevdirmek isteyen anne-babalar, "Ramazan sevgisi çocuklara nasıl aktarılır?" sorusunun yanıtı arıyor. Peki Ramazan sevgisi çocuklara nasıl aktarılır? İşte Uzman Psikoterapist Elif Zahide Gök'ün anlatımıyla çocuklara Ramazan sevgisini aktarmanın yolları...
"ÖNCELİKLE ÖNEMLİ OLAN ANNE BABALARIN ÇOCUKLARIYLA ARALARINDA KURDUKLARI İLİŞKİ"
Konuyla ilgili olarak anne babalara aktarımda bulunan Uzman Psikoterapist Gök, Ramazan sevgisini çocuklara aktarmanın ilk yolunun anne babaların, çocuklarla kurduğu ilişkiden geçtiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
"Öncelikle Ramazan'ı sevdirmekten ziyade onlarla güzel bir bağ, sağlıklı bir bağ kurulmuş olması gerekiyor. Yine iş biraz ilişkiye geliyor. Yani annesi ile babası ile sağlıklı, yakın bir ilişkisi olan çocuk, onları sevdiği için ve onlar tarafından da sevildiğini hissettiği için onların herhangi bir teklifini, herhangi bir sözünü yapmamazlık etmez. Ama arada inatlaşma varsa zaten belli sorunlar varsa siz çocuğunuza istediğiniz kadar en güzel cümlelerle Ramazan'ı anlatın ya da işte oruç tutmasını tavsiye edin. Orada bir sıkıntı olacaktır. O yüzden sadece Ramazan için değil, genel anlamda da buna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Çocuğumuz hangi yaşta olursa olsun öncelikle onu sevdiğimizi, şımartmaktan bahsetmiyorum ama onu sevdiğimizi, koşulsuz sevebileceğimizi göstermeye ihtiyacımız var. Bunu öğreneceğiz.
HER YAŞ GRUBUNUN ANLAMA KAPASİTESİ FARKLI
Her yaş grubunun anlama kapasitesinin farklı olduğuna da dikkat çeken Gök, "Elbette her yaş grubuna göre farklı anlatmamız gerekiyor. Hem yaş olarak dönemsel farklılıkları dikkate alalım hem de çocuğumuzun şahsiyetini, mizacını, kişisel özelliklerini dikkate alalım. Mesele bir sınıfta bile öğretmenler çok daha iyi bilirler. Aynı yaş grubudur ama her çocuğun bir farklı anlama, işlemleme süreci vardır. Her çocuğa her şey aynı şekilde anlatılmaz. Dolayısıyla anne babalar belki bu konuda daha dikkatli olabilirler." ifadelerini kullanarak çocuklara Ramazan'ı anlatırken onların yaş ve anlama kapasitelerini de göz önünde bulundurulması tavsiyesinde bulundu.
"NEYİ NEDEN YAPTIĞIMIZI ÖNCE BİZ BİLİYOR OLACAĞIZ"
Bunların dışında anne babaların çocuklara Ramazan'ı anlatmasında ilk olarak kendilerini de baz almaları gerektiğini aktaran Gök şöyle devam etti:
"Neyi neden yaptığımızı önce biz biliyor olacağız. Evet oruç tabi ki Allah'ın emri ama uygulanışı, ondan sonra bu ibadetin hikmeti, nedir ne değildir önce bunu biz de bileceğiz. Yani Kur'an-ı Kerim'deki ayetlere bakacağız, kendimizi geliştireceğiz, işte Sünnetullah'a bakacağız. O konuda bir donanım sahibi olmazsak çocuğumuzun sorularına doğru cevaplar veremeyiz, eksik cevaplar veririz. Çocuklar da bu eksikleri fark ederler ve kendileri doldurmaya çalışırlar."
RAMAZAN SEVGİSİ ÇOCUKLARA NASIL AKTARILIR?
- Birliğin ve beraberliğin kapısını açan Ramazan ayını çocuklarınıza sevdirirken öncelikle onlara heyecanınızı ve mutlu olduğunuzu gösterir. İbadetlerinizi yaparken sizin huzur içinde olduğunuzu görmeleri çocuklarınızın Ramazan ayını sevmelerini sağlar.
- Ramazan ayı yalnızca yemeden içmeden bir süre uzaklaştıran bir ay değildir. Dinimizce her zaman olması gerektiği gibi; yardımdan, merhametten, şefkatten kesinlikle ödün verilmemesi gereken bir aydır. Bu nedenle çocuklarınıza olabildiğince şefkatli ve merhametli yaklaşmalısınız.
- Çocuğunuza yardımsever olduğunuzu, merhametli ve şefkatli olduğunuzu hissettirseniz de bu duyguları onların yanında başkalarına da tüm samimiyetinizle uygulayın. İhtiyaç sahiplerine yardım ederken çocuğunuza bir sorumluluk verin. Yetim başı okşarken çocuklarınıza, Peygamber Efendimiz (SAV)'in de yetim büyüdüğünü ve O'nun yetim çocuklara çok müşfik (sevecen) davrandığını anlatın.
Çünkü Allah'ın rızasıyla birlikte alacağımız her hayır duası hayatta sahip olunabilecek en önemli şeylerden biri olur.
çocuklarınıza hayvan sevgisini aşılayınNOT!
Ayrıca çocuklarınıza hayvan sevgisini de aşılayın. Zira hayvanlar Allah'ın dilsiz kullarıdır.
ali şahin 8 ay önce
saçma bişey olduğu için aktarmaya gerek yok