Çocuklar yaz aylarında nasıl beslenmeli? Çocuklar için beslenme önerileri

Havaların ısınmasıyla birlikte beslenmeyle ilgili ihtiyaçlar ve beslenme düzeni değişkenlik gösterebilir. Bu noktada yaz aylarında çocuğunuzun sağlığının korunması için bol sıvı tüketimine ve bununla beraber çabuk bozulabilecek ürünler konusunda dikkatli olmanız gerekir. Peki çocuklar yaz aylarında nasıl beslenmeli? Bu haberimizde çocuklar için beslenme önerilerinde bulunduk. İşte tüm detaylar...

Ebeveynler, çocukları için en sağlıklı ve besleyici öğün programlarına özen göstermelidir. Bunu yaparken yaz ve kış mevsimlerinin göz ardı edilmemesi önemli bir detaydır. Sıcak günlerin yaklaşmasıyla beraber bünyesi, metabolizması ve bağışıklık sistemi hassas olan çocuklarınız için hazırladığınız kahvaltı, ara öğün, öğlen, ikindi ve akşam beslenme programlarında besleyici bir o kadar da hafif ürünler seçmeniz gerekir. Ayrıca sayılı günlerin kaldığı sıcak aylarda hem sağlık açısında hem de gelişimi açısından çocuğunuzun bol sıvı içeren gıdaları tükettiğinden emin olun. Öğünler arasında en önemlisinin kahvaltı olduğunu unutmayın. Kahvaltı her mevsimde atlanmaması gereken bir öğündür.

Çocuklar yaz aylarında nasıl beslenmeli

Çocuklar yaz aylarında nasıl beslenmeli

ÇOCUKLAR YAZ AYLARINDA NASIL BESLENMELİ?

Sıcak günlerde çocuklarınızın öğünlerini bu şekilde hafif ve besleyici gıdalarla belirleyebilirsiniz.

Özellikle çocuklar için kahvaltı en önemli öğündür

Özellikle çocuklar için kahvaltı en önemli öğündür

Kahvaltı: 1 su bardağı süt veya evde hazırlanmış taze sıkılmış meyve suyu (tercihen meyvenin kendisi). 1 dilim peynir veya 1 yumurta, 4- 5 adet zeytin, 2-3 tatlı kaşığı reçel, bal veya pekmez (tahin eklenebilir), 2 dilim ekmek, söğüş sebze. (Mevsimine göre domates- salatalık, biber vb.)

Ara öğün: Meyve, ev yapımı sebzeli börek.

Öğlen: 2 köfte büyüklüğünde et, tavuk veya balık, 4 yemek kaşığı sebze yemeği (etlietsiz), 3 yemek kaşığı pilav veya makarna, 1 kase yoğurt veya 1 bardak ayran veya mevsim salata.

İkindi: Taze sıkılmış meyve suyu veya taze meyve, 1 dilim kek.

Akşam: 1 kase çorba, 4 yemek kaşığı etli sebze yemeği, 4 yemek kaşığı yoğurt veya 1 bardak ayran, 2 dilim esmer ekmek.

Yatmadan önce 1-2 saat önce: 1 bardak süt.

Beslenmede çeşitlilik önemlidir

Beslenmede çeşitlilik önemlidir

Yaz aylarında bebekler ne yemeli? Bebeklerin beslenmesinde nelere dikkat edilmeli?İLİŞKİLİ HABERYaz aylarında bebekler ne yemeli? Bebeklerin beslenmesinde nelere dikkat edilmeli?

BESLENMEDE ÇEŞİTLİLİK ÖNEMLİ!

Çocuklarınız için tahıl ürünleri kullanacaksınız, ürünlerin az işlenmiş olmasına dikkat edin. Ekmek-tahıllar ve makarna B vitamini, demir, posa ve mineral içerir. İyi bir karbonhidrat kaynağı olan bu besinler çocukların beyin fonksiyonları, fiziksel aktiviteleri için gerekli olan enerjiyi sağlar. Bisküvi, kek, çikolata gibi basit karbonhidratlardan çok tam buğday krakerler, yulaflı barlar gibi kompleks karbonhidratlı ürünlerin tüketilmesi sağlanmalıdır.

Meyve ve çeşitleri; çocukların deri, göz ve diş eti sağlığı için gereken A ve C vitaminini, potasyum ve diğer mineralleri sağlar. Çocukların şeker ve tatlı isteklerini doğal şeker içeren bu gıdalarla gidermek en doğrusudur. Sebzeler A vitamini, C vitamini, karmaşık karbonhidratlar, bitkisel protein ve lif posa içerirler. Dolayısıyla çocukların sağlıklı büyümeleri, öncelikle meyve sebzeleri sevmesinden geçer.

Süt ve yoğurt; peynir gibi süt ürünleri çocukların güçlü kemiklere, dişlere ve kaslara sahip olması için gerekli protein, kalsiyum ve D vitaminini sağlar. Sofraların vazgeçilmezi olan süt ve süt ürünleri gelişim süreci nedeniyle karbonhidrat, protein ve yağ gibi üç ana besin öğesini de içeren süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir.

Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar güçlü kaslar için gerekli olan protein, demir, B vitaminleri ve bazı mineralleri içerir. Çocuklar yumurtayı kahvaltıda, et çeşitlerini öğünlerde, kuru yemişleri de ara öğünlerde dengeli bir şekilde tüketmelidir. Yağlar ve şeker grubu besinler ise aşırıya kaçmadan ve aralıklı bir şekilde verilebilir.

Obeziteye karşı çocuklarınızı hazır gıda tüketiminden uzak tutun

Obeziteye karşı çocuklarınızı hazır gıda tüketiminden uzak tutun

NOT!

Yaz aylarında günün çoğu saatini dışarıda açık havada geçiren çocuklar çok sayıda işlenmiş yağlı, şekerli (bol kalorili) yiyeceklere yönelebilir. Bu da fazla abur cubur tüketimiyle beraber obezitenin artması demektir. Dolayısıyla tüketilecek ara öğün besinlerinin paketli, kalorili, yağlı, tuzlu bir gıda olması yerine doğal olarak hazırlanabilecek meyveli yoğurt, ballı süt, şekersiz kek, ev yapımı dondurma gibi daha sağlıklı besinler olmalıdır.

2024 trendleri ve kapsül dolabın olmazsa olmaz aksesuarları! Kapsül gardıropta neler olmalı?

İLİŞKİLİ HABER

2024 trendleri ve kapsül dolabın olmazsa olmaz aksesuarları! Kapsül gardıropta neler olmalı?

BİR YORUM YAPIN 0