Yaz aylarının gelmesiyle beraber çocuk parkları ve havuzlara ilgi arttı. Bu durumun hijyen sorunlarına sebep olduğunu ve bulaşıcı hastalıklara zemin hazırladığını belirten uzmanlar anne babaları uyardı: “Ebeveynler virüs mevsimi bitti diye rahatladı ama risk ne yazık ki devam ediyor."
Haziran ayıyla beraber sıcak günler geldi; çocuk parkları, açık/kapalı havuzlara talep arttı. Bu doğrultuda uzmanlar bakterilerin sıcak ve nemli ortamlarda daha çok ürediğine dikkat çekerek anne-babaları uyardı. Parklardan ve havuzlardan buluşabilecek el, ayak ve ağız hastalıklarının olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Koray Hacıoğlu, sıklıkla 5 yaşından küçük çocuklarda görülen ve damlacık yoluyla bulaştığını ifade etti. Park ve havuzlardan bu hastalığın nasıl bulaştığına dair, "Virüs, hastalığı taşıyan kişilerin ağız ve boğaz salgılarında, cilt döküntüsünün içindeki sıvıda ve dışkıda bulunur. Kuluçka süresi 4 gündür ve virüs enfeksiyon sonrası ortalama 2-4 hafta kadar dışkıda atılmaya devam eder, dışkı yoluyla bulaştırıcılık sürebilir." bilgisini verdi.
DAMLACIK YOLUYLA BULAŞIYOR!
Öte yandan Uzmanı Dr. Koray Hacıoğlu, "2-4 hafta kadar dışkıda atılmaya devam eder, dışkı yoluyla bulaştırıcılık sürebilir. Havuz sularının yutulması, oyuncaklar, havlu ve şezlonglar hastalığın sıklıkla bulaşma yollarıdır. Dış ortama dayanıklı ve bulaşıcılığı yüksek olan bir virüs olduğundan salgını önlemek için hijyen kurallarına çok dikkat edilmelidir. Özellikle yaz aylarında, çocukların gruplar halinde havuza girmesiyle enfeksiyon daha fazla kişiye kolaylıkla bulaşır. Aile içi yakın temas ile de diğer aile bireyleri arasında hastalık hızla yayılabilir." dedi.
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
"El ayak ağız hastalığının, bazen belirti göstermez veya hafif bulgularla seyredebilir. Nadir olmakla birlikte iyileşen bir hastanın farklı bir virüsün yeniden bulaşması ile hastalığı yine geçirmesi mümkündür." diyen uzman doktor, park ve havuzlardan bulaşan bu hastalığın belirtilerini şu şekilde sıraladı:
- Hastalık, halsizlik, yüksek ateş ve lenf bezlerinde şişlikle başlar.
- Daha sonra ağız içinde kısa sürede ağrılı ülserleşen aft benzeri lezyonlar gelişir.
- Bu lezyonlar damak, dil ve diş etleri dışındaki tüm ağız içine yayılabilir.
- Aynı zamanda el ayası ve ayak tabanları da dahil olmak üzere birçok yerde suçiçeği benzeri döküntüler gelişir.
- Döküntüler kalça bölgesine ve bacaklara da yayılabilir.
- Derideki ve ağız içindeki lezyonlar çok ağrılıdır.
"KIZAMIKLA KARIŞTIRILABİLİR"
Uzmanı Dr. Koray Hacıoğlu, "Menenjit gibi ağır tablolarda virüsün tipi serumla saptanmaya çalışılıyor" diyerek hastalığın kızamık, suçiçeği, 5. hastalık, 6. hastalık gibi döküntülü hastalıklar ile karıştırılabildiğini ifade etti.
"BELİRGİN TEDAVİSİ YOK"
Sıklıkla yaz aylarında görülen bu hastalığın ilkbahar ve sonbaharda da salgına neden olduğu belirtiliyor. Hacıoğlu, "Bulaştırıcılığı çok yüksek olan hastalığın belirgin tedavisi veya aşısı henüz olmadığından koruyucu önlemlerin alınması gerekir. 3 günden uzun süren 38,5 derece üstünde ateş, halsizlik, tekrarlayan kusma, kas güçsüzlüğü ve istemsiz kas kasılmalarında zaman kaybedilmeden bir çocuk hekimine başvurulması gerekir." ifadeleriyle hızlı aksiyon alınması gerektiğini belirtti.
HASTALIK SÜRECİ NASIL İLERLER?
Ayrıca uzman doktor, hastalık sürecine dair de şu açıklamalara yer verdi:
"Hastalık genellikle iyi seyirli ve tedavi gerektirmeden 7-10 gün içinde kendiliğinden iyileşir. Bazı çocuklarda ağız içindeki lezyonlar beslenmeyi engelleyip hastane yatışlarına sebep olabilir. Özel bir antibiyotik veya antiviral tedavisi yoktur. Hastalığın baskın belirtilerine göre ateş düşürücüler, probiyotikler, ağız bakım solüsyonları ve gerekli hallerde vitamin, mineral desteklerine hekim kontrolünde başlanabilir."
HAYATİ TEHLİKESİ YÜKSEK!
Özellikle Asya bölgesinde görülen Enterovirüse bağlı enfeksiyonun ülkemize nadiren de olsa seyahatlerle taşınabildiğini belirten Hacıoğlu, "Enterovirüse bağlı gelişen el, ayak, ağız hastalığında ise menenjit ve zatürre gibi ağır tablolar görülebilir. Hastalığın bu tipinin hayati tehlikesi de yüksektir." dedi.
EL-AYAK-AĞIZ HASTALIĞINDAN KORUNMANIN YOLLARI NELERDİR?
El ayak ağız hastalığından korunma yolları şöyle sıralanabilir:
- Özelikle hasta çocukları 1 hafta boyunca havuz, deniz, kreş ve park gibi kalabalık ortamlardan uzak tutun.
- Ailece su sirkülasyonu fazla olan, periyodik kimyasal ve fiziksel temizlik işlemlerinin ihmal edilmediği havuzları tercih edin. Havuzlarda uygun klor seviyesi ve filtreleme sistemi bulunmasına dikkat edin.
- Havuz ve denizde su yutmamaya çalışın. Suya tükürmeyin. Çocuğunuza da bunlara dikkat etmesini tembihleyin.
- Çocuğunuzun parkta oynadıktan sonra ellerini dezenfekte edin. Eve döndüğünüzde de mutlaka duş aldırın.
BİR YORUM YAPIN 0