Çocuklara tarihi öğretmek kültürel kimliklerini tanımaları için oldukça önemlidir. Çocukların geçmişini bilmesi; yaşayış biçimlerini, kültürlerini tanımak için ve bunları nesilden nesle aktarmaları için gereklidir. Türkiye denilince akla gelen geçmiş olgusundan biri olan Cumhuriyet kavramı da çocuklara küçük yaşta anlatılmalıdır. Peki Cumhuriyet çocuklara nasıl anlatılır? Cumhuriyet Bayramı çocuklarla nasıl kutlanır?
Halkın kendi kendini yönetme şekli olarak açıklanan Cumhuriyet'in Türkiye'deki varlığı resmi olarak Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilmiştir. 29 Ekim'den 1923'den bu yana kutlanan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihini simgeleyen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı her sene büyük bir coşkuyla kutlanır. Bu yıl 101. yılını kutlayacak Türkiye Cumhuriyeti'nin öneminin gelecek nesillere aktarılması için çocuklara küçük yaşta bu olguyu anlatmak büyük önem taşır. Çünkü geçmişi anlatmak kültürel benliklerini anlayabilmeleri ve sahiplenebilmeleri açısından oldukça önemlidir. Siz de çocuklarınıza Cumhuriyet olgusunu anlatmak için araştırmaya koyulanlardansanız işte çocuklara Cumhuriyet Bayramı'nı anlatmanın yolları...
Çocuklara "Cumhuriyet Bayramı nedir?" sorusunu doğru aktarabilmek için ilk olarak cumhuriyetin ne olduğunu öğrenmemiz gerekmektedir. Başta da belirttiğimiz gibi kısaca halkın kendi kendini yönetmesi olarak ifade edilen cumhuriyet bir yönetim şeklidir. Cumhuriyet sistemini kabul eden ülkelerde, ülkenin lideri halkın oylarıyla seçilir ve yasalara göre herkes eşittir. Herkesin alınan kararlarda fikir belirtme hakkının olduğu demokratik bir sistem olan bu yönetim şekli Türkiye'nin de 1923'den beri uyguladığı bir sistemdir.
CUMHURİYET BAYRAMI NEDİR?
Cumhuriyet Bayramı ise Türkiye'nin 29 Ekim 1923'te ilan ettiği yönetim şeklinin her sene 29 Ekim'de kutlandığı resmi bir bayramdır. Türkiye Cumhuriyeti için en önemli tarihlerden birini ifade etmektedir.
CUMHURİYET BAYRAMI ÇOCUKLARA NASIL ANLATILIR?
Kişilik oluşumundaki en önemli etkenlerden biri okul öncesi dönemde başlayan eğitim sürecinden geçmektedir. Bu eğitim ise bireylerin gelişip büyüdüğü ailede başlar. Ailedeki ilk eğitimini tamamlayan çocuk, okul sürecine geçerek eğitimini devam ettirir. Burada önemli olan çocuğun aile içinde aldığı eğitimle bilinçlenmesinin sağlanmasıdır.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı,19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gibi tarihimiz açısında önemli olan günlerin çocuklara küçük yaşta anlatılması tarihsel gelişimleri açısında büyük önem taşır. Peki Cumhuriyet çocuklara nasıl anlatılır? İşte çocuklara Cumhuriyet Bayramı'nı anlatmanın yolları:
- Çocuğunuzla birlikte Cumhuriyet Bayramı'nı anlatan resimler çizip, hikayeler okuyun:
Çocuklara bu özel günü anlatmanın en iyi yollarından biri onlar için çeşitli aktiviteler hazırlamaktır. Cumhuriyet Bayramı'na özel olarak çocuğunuzla birlikte resimler çizerek, şiirler ve hikayeler okuyarak onlara bu özel günün vatandaşlar için önemini anlatabilir, kendi bağımsızlıklarına sahip çıkmaları ve ülkeleri için faydalı birer bireyler olmaları gerektiğini öğretebilirsiniz.
- Bu önemli günün çocuklar için yalnızca tatil olgusu olmasının önüne geçin:
Özellikle okula giden çocuklarda bayram denilince akla gelen ilk şey okulların tatil olmasıdır. Fakat bu olgunun çocukların beyninde yalnızca tatil düşüncesini oluşturması oldukça yanlıştır. Bayramlar ve diğer bütün özel günler bizi biz yapan önemli günlerdir. Bu sebeple bayram günlerinin çocukların gözünde yalnızca okulların kapalı olduğu sıradan bir tatil günü olmasının önüne geçmeli ve onlara milli birlik ve beraberlik duygusunu vererek ülke, vatan, bayrak sevgisini ve bilincini kazandırmalıyız. Bütün dini ve milli bayramlarımıza sahip çıkmak; kendi geçmişimize ve yaşadığımız topraklara olan önemli görevlerimizdendir.
- Çocuklarınızla birlikte bayramın kutlandığı etkinliklere katılın:
Çocuklar kendilerine öğrettiğimiz olguları ilk olarak bizden görerek öğrenirler. Çünkü çocukların ilk olarak rol model aldıkları kişiler çoğunlukla anne babaları olmaktadır. Çocuklar görmedikleri, yaşamadıkları ve bilmedikleri şeyleri hayatlarına da uygulayamazlar. Bu sebeple çocuklara öğretmek istediğimiz kavramları ilk olarak bizim kendi hayatımızda yer vermemiz gerekmektedir. Örneğin; 29 Ekim gibi ülkemiz için önemli olan günlerde çocuklarımızla birlikte bayramın kutlandığı etkinliklere katılmak çocukların bu olguyu görerek kavramasına imkan sağlar. Unutmayın ki; önemli günlere ait geleneklerin yaşatılması için öncelikle bizim bu değerlere sahip çıkmamız gereklidir ki bizden sonraki gelecek nesillere aktarım sağlayabilelim.
BİR YORUM YAPIN 0