Kendilerine dünyayı emanet ettiğimiz çocuklar, toplumun neşesi ve mutluğunu oluşturmaktadır. Saflığın güzelliğin en güzel timsali olan çocuklar, neslin korunması ilkesi kapsamında özel bir korunma hakkına sahiptir. Bu kapsamda her sene 20 Kasım'da Dünya Çocuk Hakları Günü kutlanmaktadır. Peki, çocuk hakları nedir? Çocuk Hakları Günü neden ve kutlanıyor?
Toplumun en temel unsurlarından biri olan çocuklar, devlet tarafından özel olarak koruma altına alınmaktadır. Birleşmiş Milletler tarafından 20 Kasım 1959'da Çocuk Hakları Bildirgesi ve 20 Kasım 1989’da da Çocuk Haklarına Dair Sözleşme kabul edilmiştir. Çocuk Haklarına dair Sözleşme’nin temel ilkelerine göre; toplumda çocuklar arasında ayrım gözetmeme, yaşama ve gelişimleri için uygun çevrenin sağlanması ve her durumda çocuğun yüksek yararının korunması sağlanmalıdır.
ÇOCUK HAKLARI NEDİR?
Çocuk hakları; dünya üzerindeki bütün çocukların hem kanunen hem de ahlaki olarak doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini tanımlayan evrensel bir kavramdır.
ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ
Çocukların yetişkinlerden farklı ihtiyaçlara ve haklara sahip olmaları gerektiğinden yola çıkan BM, 20 Kasım 1989'de imzaladığı "Çocuk Haklarına Dair Sözleşme" ile çocuk haklarını güvence altına almayı hedefleyerek taraf devletleri 54 maddeden oluşan sözleşme maddeleri gereğince kendi iç hukuklarında değişim yapmaya zorlamıştır.
İmzalanan Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin herkes tarafından bilinmesi gereken bazı maddeleri şu şekildedir:
- Her birey on sekiz yaşına kadar çocuk olarak kabul edilir. Her çocuk vazgeçilmez haklara sahiptir.
- Çocuk hakları bütün çocuklar içindir. Doğum yerleri, konuştukları dil ne olursa olsun fark etmez. Büyüklerinin inançları ya da görüşleri nedeniyle hiçbir çocuğa ayrım yapılmaz.
- Yaşamak, her çocuğun temel hakkıdır ve herkesin ilk görevi çocukların yaşamını korumaktır.
- Çocuklarla ilgili bütün yasa ve uygulamaları oluşturanlar, önce çocukların yararını düşünmek zorundadır. Devlet, çocukların koruma ve bakımını üstlenenlerin sorumluluklarını yerine getirmeleri için önlemleri alır ve onların sorumluluklarını yerine getirip getirmediklerine bakar.
DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ NEDİR?
20 Kasım 1989 yılından itibaren Birleşmiş Milletler tarafından çocuk haklarını gündeme taşımak amacıyla kutlanan önemli güne ''Dünya Çocuk Hakları Günü'' denmektedir. 'Çocuk Haklarına Dair Sözleşme' Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinden itibaren imzalanmış ve o tarihten itibaren çocukları korumak ve yaşam koşullarını iyileştirmek adına 20 Kasım 'Dünya Çocuk Hakları Günü' olarak ilan edilmiştir.
BİR YORUM YAPIN 0