Çocuğa sabretmeyi öğretme tüyoları! Çocuklara nasıl sabır öğretilir?

Çocuklar sabırsız davranarak ebeveynlerinin sınırlarını fazlasıyla zorlayabilmektedir. Bu nedenle ebeveynler, çocuklarını yetiştirirken onlara sabretmeyi veya her istediğinin anında olamayabileceğini öğretmek ister. Bu uzun vadeli eğitim süreci öncelikle ebeveynin de sabırlı olmasını gerektir. Peki, çocuklara sabırlı olmak nasıl öğretilir? Çocuğuma nasıl sabırlı olmayı öğretebilirim?

Yürümeyi henüz yeni öğrenen bir çocuk hemen kucak isteyebilir; istemediği bir durumla karşılaştığında sorun anında çözülsün diye diretebilir ya da herhangi bir zorlukla cesareti kırılabilir. Kısacası, çocuklar sabretmek konusunda ebeveynlerini bir hayli zorlayabilir. Böyle durumlarda en belirleyici şey, anne babanın kendi davranışlarıyla çocuğa model oluşturabilmesidir. Çocuğunuzun sabredemediği için belki de en huysuz olduğu o anda sakin kalarak çocuğa adeta bir ayna oluşturabilirsiniz. Sabır, çocuğa kazandırılması istenen diğer bütün davranışlar gibi çocuktan bir anda beklenemez. Bu, uzun vadeli ve en başta ebeveynin sabırlı olmasını gerektiren bir süreçtir. Bununla birlikte çocuklara sabretmeyi öğretmek adına bazı tüyolar uzmanlar tarafından açıklanmaktadır. Peki, çocuklara sabırlı olmak nasıl öğretilir? Çocuğuma nasıl sabırlı olmayı öğretebilirim?

Çocuğuma nasıl sabırlı olmayı öğretebilirim

Çocuğuma nasıl sabırlı olmayı öğretebilirim

ÇOCUĞA SABRETMEYİ ÖĞRETME TÜYOLARI

Her zaman işe yaramasa da çocuğu kendi haline bırakmak önemlidir. Çocuklar kriz anında söylenenin tam tersini yapmaya meyillidir. Ancak bazı tüyolar çocukların taleplerini daha sakince ifade etmesini ve bekleyebilmesini pekiştirebilir.

  1. Sakin olun: Öncelikle anne baba olarak sizin sakin kalmanız merkezi önem taşır. Yüksek sesle verilen talimatlar, tehditler çoğu zaman işe yaramaz. Bunun yerine sakin ve kararlı bir şekilde arka arkaya kurulan cümleler işe yarayacaktır.

  2. Rutin oluşturun: Rutin çocuk eğitiminde temel fonksiyondadır. Ev içinde krizler yaşansa da rutinin devam etmesi çocuğun o durumdan en az şekilde etkilenmesine yardımcı olur. Örneğin çocuğa, yemek yemeden önce çikolata yiyemeyeceğini ya da yatmadan önce dişlerini fırçalaması gerektiğini birlikte yapılan ritüeller halinde alışkanlık kazandırabilirsiniz.

  3. Düzen oluşturun: Çocuğun bir düzeninin olması sabretme kapasitesini artıracaktır. Örneğin anne ya da babanın işten geldikten sonra her gün belli bir saatte çocuğuna vakit ayırması, çocuğun anne/babayla parka gitmek için acele edip çıldırmasını önleyecektir.

  4. Ödül sistemi geliştirin: Örneğin yatağa gitmeden önce çocuğun hoşuna giden bir etkinlik yapmak yatağa daha sakin gitmesini sağlayabilir.

  5. Gözlemleyin ve önleyin: Kriz anları kaçınılmaz olsa da çocuğunuzu iyi gözlemlediğiniz, onun duygusal hareketlenmelerini fark etmeniz ona daha fazla dikkat kesilmenize yardımcı olacaktır. Kriz gelmeden önce çocuğunuzun rahat edeceği ortamlar oluşturmak krizleri azaltacaktır.

  6. Pozitif pekiştireç verin: Çocuğunuzun kötü özelliklerinden şikayetçi olmak yerine olumlu özelliklerini övün.

  7. Birlikte zaman geçirin: Çocuğunuzla birlikte oyun oynayın ve onunla etkili zaman geçirin.

Daha önce böylesini yemediniz! Yok böyle pide nasıl yapılır? Gelinim Mutfak'tanın özel tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Daha önce böylesini yemediniz! Yok böyle pide nasıl yapılır? Gelinim Mutfak'tanın özel tarifi
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0