Uzmanlar uyarıyor! "Plastik paketler çocuklarda erken ergenliğe sebep olabilir"

Hazır gıdalar, plastik malzemeler ve paketli ürünler hayatımızın her yerine nüfus etmiş durumda. Uzmanlar plastik kaplarda saklanan gıdaların uzun vadeli kullanımında ciddi tehlikelere yol açabileceğini söylüyor. Peki, çocuklar her gün paketli gıda tüketmeli mi? Paketli gıdalardaki tehlikeler nelerdir? Plastik kaba gıda koymak sağlıklı mı?

Çocukların günlük beslenmesi gelişimleri için oldukça önemlidir. Bu nedenle anne babalar okula giderken çocukların çantasına beslenme koyar. Bu yiyecekler genellikle plastik kaplara konulur. Ancak plastik kaplarda saklanan gıdaların uzun vadeli kullanımı sağlığımız için ciddi tehdit oluşturuyor. Plastik damacana, leğenler, kapaklı saklama kapları, bebek biberonları, şurup ölçü kaşıkları, plastik paketli gıdalar, vs. çocuk sağlığı için tehlikeli. Uzmanlar sürekli hazır paketli gıdalar tüketmenin ve plastik kullanımın çocukların normalden erken ergenliğe girmesine veya özellikle erkeklerde kısırlığa neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Plastik paketler çocuklarda erken ergenliğe sebep olabiliyor

Plastik paketler çocuklarda erken ergenliğe sebep olabiliyor

GIDANIN PLASTİKLE TEMASI CİDDİ TEHLİKELER DOĞURABİLİR

Plastik ürünlerin temel maddesi olan Bisfenol A (BPA), doğrudan gıdanın içinde olmasa da gıdaya temasla insan sağlığına olumsuz etkide bulunabiliyor. BPA'ya sürekli maruz kalmak vücuttaki östrojen seviyesini yükseltir; bu da hem çocuklarda hem de gebelikte cenini de etkileyen sorunlar doğurabilir. Kadınlarda östrojen seviyesinin yükselmesi meme kanseri riskini artırabiliyor ve hormonal dengeyi bozarak obezite ya da çeşitli kalp damar hastalıklarına neden olabiliyor.

PLASTİK TÜKETİMİ ÇOCUKLARDA ERKEN ERGENLİĞE SEBEP OLUYOR

Yoğun bir şekilde plastik ve plastik ürünlere maruz kalmak, çocuklarda cinsel gelişimi hızlandırır ve çocuğun normalden erken ergenliğe girmesine sebep olabilir.

Uzmanlar özellikle pet şişe kullanımına dair uyarıyor. Düzgün muhafaza edildiğinde pet şişedeki suyun tüketiminde bir problem olmayacağı, ancak pet şişenin son kullanma tarihi, üretim koşulları gibi noktalara dikkat edilmesi vurgulanmıştır. Pet şişe yapımında kullanılan birtakım zararlı maddeler, suya geçmek suretiyle vücudumuza geçebilir. Bu nedenle pet şişelerin güneşe maruz bırakılmaması, suyun şişede uzun süre bekletilmemesi gerekmektedir.

Plastik paketler çocuklarda erken ergenliğe sebep olabiliyor

Plastik paketler çocuklarda erken ergenliğe sebep olabiliyor

DAMACANA VE PET ŞİŞELERDEKİ NUMARALARA DİKKAT!

Bütün bu zararlarından dolayı BPA kullanımına Türkiye ve dünya çapında sınırlamalar getirilmiştir. Nitekim biberonlarda BPA kullanımı yasaklanmıştır. Benzer şekilde damacana ve pet şişelerde de denetleme açısından numaralandırma sistemi uygulanmaktadır. Damacana ve pet şişelerde;

  • 1, 2, 4, 5 numaralar sağlıklı olduğuna işaret ederken

  • 3, 6, 7 numaralar içerikte sorun olabileceğini gösterir.

Bütün bunların yanı sıra pet şişe yerine cam ya da paslanmaz çelik kullanımı sağlık için çok daha elverişlidir.

Şık ve asil evlerin olmazsa olmazı: Rose metal! Ev dekorasyonunda rose metal rengi kullanımı

İLİŞKİLİ HABER

Şık ve asil evlerin olmazsa olmazı: Rose metal! Ev dekorasyonunda rose metal rengi kullanımı
Glutensiz mercimekli diyet ekmek nasıl yapılır? Unsuz mayasız Glutensiz mercimekli ekmek tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Glutensiz mercimekli diyet ekmek nasıl yapılır? Unsuz mayasız Glutensiz mercimekli ekmek tarifi
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0