Çocuklarda boy kısalığına dikkat! Çocuklar boy uzaması için neler tüketmeli?

Çocuklarda boy uzamasını desteklemek için dikkat edilmesi gerekenleri 6 önemli maddeye ayıran Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aybars, ebeveynlerin bu noktada yapması gerekenleri anlattı. Doç. Dr. Aybars; "Dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite, yeterli uyku ve genel sağlık kontrolleri ile çocuğunuzun genetik potansiyeline en iyi şekilde ulaşmasını sağlayabilirsiniz." dedi.

Ebeveynlerin çocukları hakkında sıklıkla dile getirdiği boy uzaması, zannedilenin aksine yalnızca genetik faktörlere bağlı değil aynı zamanda beslenme, fiziksel aktivite, uyku ve genel sağlık durumuyla da yakından ilişkilidir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aybars Kıvrak boy uzamasına yönelik tüm varsayımları geride bırakarak çocuklarda boy uzamasını desteklemek için dikkate alınması gerekenlerden bahsetti. İşte, detaylar...

Polen mucizesi çocukların boyunu uzatıyor! Dr. Feridun KunakİLİŞKİLİ HABERPolen mucizesi çocukların boyunu uzatıyor! Dr. Feridun Kunak'tan atom tarif

ÇOCUKLARDA BOY UZAMASI İÇİN NELER YAPILABİLİR? BOY UZAMASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

  • DENGELİ BESLENME:

Çocukların sağlıklı bir büyüme geçirebilmesi için gerekli olan vitamin ve mineralleri düzenli olarak alması gerekir. Bu noktada özellikle kalsiyum, D vitamini, protein ve çinko gibi besin öğeleri boy uzamasında kritik öneme sahiptir. 

Kalsiyum: Süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri ile brokoli, badem gibi gıdalar kalsiyum açısından oldukça zengindir.

D Vitamini: D vitamini için en önemli kaynak güneş ışığıdır fakat balık ve yumurta gibi gıdalar da bu vitamini içerir. Ek bir takviye olarak ise ancak doktor tarafından önerilmesi durumunda kullanılması uygundur.

Protein: Et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller ve kuruyemişler protein açısından zengin gıdalardır. Yeterli protein alımı vücuttaki biyolojik olayların sağlıklı sürdürülmesi açısından oldukça önemlidir.

Çinko: Kabak çekirdeği, kaju, et ve deniz ürünleri en iyi çinko kaynaklarındandır.

Çocuklarda büyüme

Çocuklarda büyüme

  • FİZİKSEL AKTİVİTE:

Çocukların düzenli egzersiz yapması büyümeyi teşvik eden büyüme hormonu üretimini artıran faktörlerden biridir. Bu noktada basketbol, yüzme, jimnastik ve koşu gibi aktiviteler, kas ve kemik gelişimini destekler bu durumda büyüme plaklarına olumlu etki eder. Fakat spora başlamadan önce bir ortopedi uzmanından görüş almanız önerilmektedir.

Çocuklarda uyku eğitimi

Çocuklarda uyku eğitimi

  • KALİTELİ UYKU:

Büyümeyi teşvik eden büyüme hormonları, çocukların uyku sırasında özellikle de derin uyku evresinde salgılanır. Bu yüzden çocukların düzenli ve yeterli uyuması oldukça önemlidir. Fakat çocukların yaşına göre uyku süreleri de farklılık gösterir. 

Okul öncesi çocukların 10-13 saat uyuması gerekirken okul çağındaki çocukların 9-11 saat uyuması önerilir.

Çocuklarda gelişim

Çocuklarda gelişim

  • YAŞAM TARZI:

Çocukların genel düzeninde sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemesini sağlamak çocukların genel sağlığını iyileştirir ve büyüme potansiyelini artırır. Bu noktada düzenli sağlık kontrolleri yaptırmak ve büyüme eğrilerini takip etmek, gerektiğinde de doktora danışmak önemlidir. Ek olarak çocukların stresten uzak bir yaşam sürmesi büyümeleri üzerinde de olumlu bir etkiye sahip olabilir.

Çocuklarda genetik

Çocuklarda genetik

  • GENETİK: 

Genetik faktörler çocukların boyunu belirleyen en önemli etmenlerden biridir. Bu noktada anne ve babanın boyu, çocukların boy potansiyelini büyük ölçüde etkiler. Yukarıda belirtilen yaşam tarzı ve beslenme önerileri, yalnızca çocukların genetik potansiyelini en iyi şekilde gerçekleştirmesine yardımcı olabilir.

Çocuklarda besin takviyesi

Çocuklarda besin takviyesi

  • BESİN TAKVİYELERİ:

Boy uzamasıyla ilgili yaşanan endişelerde bir doktora veya beslenme uzmanına danışılması en doğru bilgiyi ortaya koyabileceği gibi doktorun gerekli gördüğü bazı besin takviyeleri de çocukların gelişiminde fayda sağlayabilir. Ancak, bu tür takviyeler doktor kontrolünde ve önerisi doğrultusunda kullanılmalıdır.

Çocuklarda boy uzaması

Çocuklarda boy uzaması

GENEL DEĞERLENDİRME:

Tüm bu değerlendirmelerin neticesinde Doç. Dr. Aybars Kıvrak; "Sonuç olarak çocuğunuzun genlerinde kodlanmış olan boyunun uzaması, sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzıyla desteklenmesi ile mümkündür. Dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite, yeterli uyku ve genel sağlık kontrolleri ile çocuğunuzun genetik potansiyeline en iyi şekilde ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Sağlıklı büyüme ve gelişim için düzenli doktor kontrollerine gidilmesi önerilmektedir." diyerek sözlerini noktaladı. 

Masum gözüküyor ölüme götürüyor!  Vitamin takviyesi alırken dikkat edilmesi gerekenler

İLİŞKİLİ HABER

Masum gözüküyor ölüme götürüyor! Vitamin takviyesi alırken dikkat edilmesi gerekenler
Meryem Türk Yasemin.com - Editör
Yasemin - Meryem Türk

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi’nden çift anadal programıyla 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli marka ve reklam ajanslarında metin ve senaryo yazarı olarak görev aldıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok özel haber ve röportaja imza attı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0