Çocuklarda beslenme alışkanlığına dikkat! Kalp damar tıkanıklığına sebep olabilir

Hastalıklara karşı vücudun bağışıklık kazanması sağlam bir bedene sahip olmakla gerçekleşir. Bunun için de sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmek gereklidir. Çocukluk yıllarından başlayan beslenme alışkanlığı ileride ortaya çıkabilecek çeşitli hastalıklara karşı koruyucu etki oluşturur. Peki, çocuklarda sağlıklı beslenme için neler tüketilmelidir? Çocuklara beslenme alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Sağlıklı ve dayanıklı bir vücut, birçok hastalığı daha başlamadan önleyebilir. Günümüzde fast food denen hızlı ve hazır gıda tüketiminin yaygınlaşması ve paketli ürünlere kolay ulaşım, çeşitli beslenme sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Artık epey yaygın olan obezite, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme kalp damar rahatsızlıklarına neden olarak ölümcül bir hal alabiliyor. Kronik kalp damar hastalıkları ne yazık ki çocuk yaşlara kadar inmiş vaziyette. Bu nedenle çocukların doğru beslenme alışkanlığı kazanıp sağlıklı gıdalar tüketmeleri oldukça önemlidir.

SAĞLIKLI BESLENME ADINA HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİ?

Çocukların sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmesi ve temiz gıdalarla beslenmesine dikkat edilmelidir. Çocuğun eğer özel bir alerjik durumu ya da hastalığı yoksa karbonhidrat, protein ve yağ besinlerini dengeli bir şekilde tüketmesi gerekmektedir. Bunlar; sebzeler, meyveler, kırmızı et, beyaz et, balık, süt şeklinde sıralanabilir. Alerjik durumu olan ya da özel bir rahatsızlığı olan çocuklara uzman doktor veya diyetisyen eşliğinde beslenme programı çıkartılabilir.

Çocuk sağlığına iyi gelen besinler

Çocuk sağlığına iyi gelen besinler

Kalbe iyi geldiği bilinen gıdalar şunlardır:

  • Ispanak: Kanın pıhtılaşmasını önler, yüksek tansiyonu düşürür.

  • Elma: Kabuğunda bulunan epikateşin kan basıncını düşürür. İçerdiği lif ile kolesterole destek olur.

  • Sarımsak: Özellikle çiğ yendiğinde damarların esnekliğini korumak ve kan basıncını engellemede rol oynar.

  • Baklagiller (Kuru fasulye, Nohut, Mercimek): B vitaminleri, demir, magnezyum ve potasyum gibi önemli vitamin ve mineralleri içerir. Düşük yağ ve yüksek lif içeriğiyle kalp ve damar sağlığını korur.

  • Yeşil çay: LDL kolesterol, Kandaki total kolesterol, ve trigliserit değerlerini düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşı önemli bir koruma sağlar.

  • Zeytinyağı: Kan basıncının düşmesine yardımcı olur. Zeytinyağı tüketmek ayrıca atardamarlarınızın sertleşmesini önlemeye katkıda bulunur.

  • Balık: Omega-3 yağ asitleri, trigliserit seviyelerini düşürerek, kan basıncını düzenleyerek ve iyi kolesterolü (HDL) artırarak kalp sağlığını destekler.

Çocuklara beslenme alışkanlığı nasıl kazandırılır

Çocuklara beslenme alışkanlığı nasıl kazandırılır

ÇOCUKLARA BESLENME ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANDIRILIR?

Çocukların sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanabilmesi için aile boyu dengeli ve düzenli beslenmek büyük etki eder. Yemek saatlerinin yaklaşık olarak belli olması ve sebzesinden etine, el yapımı sağlıklı yemekler tüketilmelidir.

Yemekten önce çocukların atıştırmalık tüketmesi önlenmeli; yemeğini yedikten sonra abur cubur tüketmesine izin verilebilir.

Belli bir gıdayı tüketmek istemeyen çocuk zorlanmamalıdır. Çocuğun alması gereken besin, çocuğun sevebileceği şekilde servis edilebilir ya da sevdiği başka yemeklerin içine karıştırılabilir.

Sofraya ailece oturmak ve çocuğun ailedeki her bireyin yemeği iştahla yediğini görmesi etkili olabilir.

Çocuğun yemek seçmesine izin verebilirsiniz. Tabağını bitirmek istemeyen çocuğa 'ya bunu ya onu yiyeceksin, istediğini seçebilirsin' şeklinde şartlı tercih hakkı sunabilirsiniz.

Porsiyonu çocuğun yiyebileceği ölçüde doğru hazırlamak önemlidir.

Yemeği ödül ya da ceza olarak kullanmayın.

Yemek yerken çocuğu acele etmeye zorlamayın, bırakın yavaş yavaş yesin.

İbrahim Saraçoğlu'ndan karaciğer ve safra kesesini tertemiz yapan kür! Tüm toksinleri atıyor

İLİŞKİLİ HABER

İbrahim Saraçoğlu'ndan karaciğer ve safra kesesini tertemiz yapan kür! Tüm toksinleri atıyor
Beslenme çantası için yapabileceğiniz şahane tarifler! Cep yakmıyor oldukça pratik

İLİŞKİLİ HABER

Beslenme çantası için yapabileceğiniz şahane tarifler! Cep yakmıyor oldukça pratik
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0