Çocuklarda görme bozukluğunun belirtileri nelerdir? Göz sağlığına ilişkin alınacak önlemler

Okul dönemindeki çocuklarda çeşitli görme bozuklukları ortaya çıkabilmekte ve bu durum çocuğun hem okul hem de sosyal hayatını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle çocuklarda göz hastalıklarının erken teşhisi ve tedavisi oldukça önemlidir. Çocuklarda göz muayenesi ne sıklıkla yapılmalı? Göz sağlığını korumak için neler yapılabilir? Görme bozukluğunun belirtileri neler? Göz sağlığı okul performansını düşürür mü?

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Görme bozuklukları okul döneminde daha sık ortaya çıkabiliyor. Özellikle çocuğun tahtadaki yazıları okuyamaması ve benzeri durumlar, görme bozukluğuna ilişkin önemli ipuçları verebiliyor. Okul döneminde sıklıkla karşılaşılan görme bozuklukları durumuna ilişkin Göz Hastalıkları ve Oküloplasti Uzmanı Doçent Doktor Kübra Şerefoğlu Çabuk, Yasemin.com'a özel açıklamalarda bulundu.

GÖZ MUAYENESİ NEDEN ÖNEMLİ VE NE SIKLIKLA YAPILMALI?

Görme duyusunun öğrenmede en etkili duyulardan biri olduğunu vurgulayan Dr. Çabuk, çocukların görmede yaşadığı sıkıntıyı ifade etmekte zorlanabileceğini belirtti ve "Çünkü ne görmesi gerektiğini, nasıl görmesi gerektiğini bilerek doğmazlar" dedi.

Çocuklarda göz muayenesi

Çocuklarda göz muayenesi

Gözün önce anatomik yapılarını ve sonra da görme fonksiyonunu kontrol etmenin hekimlerin görevi olduğunu söyleyen Dr. Çabuk, bu noktada çocukları hekimlere ulaştırması bakımından ebeveynlere de önemli bir rol düştüğünü ifade etti. Dr. Çabuk, "Çocuğunuz normal şartlarda doğduysa, erken doğum ve prematüre söz konusu değilse, her şey normal ve yolundaysa 1. ayda mutlaka göz muayenesini yapmamız gerekiyor. Görme noktalarını anatomik olarak değerlendirmek gerekiyor." şeklinde konuştu ve şöyle devam etti:

"Eğer bir problem görmezsek 6. ayda, 1 yaşında ve 3,5 yaşında bu muayeneyi tekrarlamak gerekiyor. 3,5 yaşlarından itibaren çocuklar bize görme verir. Uygun ortam sağlandığında desenlerle, resimlerle ve farklı yollarla görmelerini ifade edebilirler. Onun için bu yaşı kaçırmamak lazım".

  • Okul yaşlarında ise; yakına bakmak söz konusu olduğu için sene 1 defa mutlaka göz muayenesi yapılması gerektiğini ifade etti.

Sıra dışı durumlarda pediatri hekimi, çocuk hekimi veya aile hekimi göz doktoruna daha önce veya daha sık yönlendirebilir.

ÇOCUKLARIN GÖZ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Dr. Çabuk, çocukların göz sağlığının en büyük düşmanının dijital dünya olduğunu vurguladı. Bu nedenle de ebeveynleri çocuklarının ekran sürelerini doğru ayarlamaları gerektiği şeklinde uyardı ve ekrana uzun süre bakmanın zararlarını "Sadece göz sağlığı değil; baş pozisyonları, duruş bozuklukları, öğrenme problemleri" şeklinde sırladı.

Dr. Çabuk, "Öncelikle ekran süresinin mutlaka yaşa uygun ayarlanması gerekiyor. Çocukların dışarıda geçirdikleri vakit, göz sağlığı açısından; örneğin miyopi, bugün dünyanın en büyük problemi. Pandemiyle birlikte bu durum daha çok ortaya çıktı. Çünkü uzaklara bakmayı bırakıp daha çok ekrana bakmaya başlayan insanlarda miyopi çok ilerleyen bir problem. O yüzden çocuklar bol bol dışarıda güneş ışığında vakit geçirsinler. Buna ek olarak da düzenli beslenme."

Çocuklarda göz sağlığını korumak için önemli faktörler şöyle sıralanabilir:

  • Ekrandan uzaklaşıp, dışarıda vakit geçirmek

  • Düzenli beslenmek

Çocuklarda görme bozukluğu belirtileri

Çocuklarda görme bozukluğu belirtileri

OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA GÖRME BOZUKLUKLARI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Okul çağından önce çocuklara mutlaka göz muayenesi yaptırılmasını öneren Dr. Çabuk, "2 gözüyle iyi görüyorsa ama tek gözüyle bozuk görüyorsa bunu ihmal edebilir" dedi ve şu belirtileri hiçbir zaman atlamamak gerektiğini söyledi:

  • Gözünü kısıyorsa,

  • Arka sıralardan göremediğini ifade ediyorsa,

  • Öğrenme bozukluğu varsa,

  • Baş ağrısı ifade ediyorsa,

mutlaka bir göz hekiminin görmesi gerekiyor.

Göz sağlığı okul performansını düşürür mü

Göz sağlığı okul performansını düşürür mü

GÖZ SAĞLIĞI OKUL PERFORMANSINI DÜŞÜR MÜ? NASIL ÖNLEM ALMALI?

Göz sağlığının okul performansını direkt etkilediğine dikkat çeken Dr. Çabuk, şöyle konuştu:

"Göz sağlığı okul performansını direkt etkiler. Göz kontrollerinden sonra bir problem varsa mutlaka bunu gidermemiz lazım. Bazen öğretmenle de iletişime geçerek uygun şekilde bir düzenleme yapmamız gerekir. Görmeyi mutlaka 'her bir gözün görmesi' şeklinde değerlendirip o şekilde yola devam etmek lazım".

Annelerin yeni gözdesi: Baby Shower! Baby Shower partisi nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Annelerin yeni gözdesi: Baby Shower! Baby Shower partisi nasıl yapılır?
Canan Karatay'dan temizlik takıntısı olanlara uyarı! Her gün tuvalet temizlerseniz...

İLİŞKİLİ HABER

Canan Karatay'dan temizlik takıntısı olanlara uyarı! Her gün tuvalet temizlerseniz...

ETİKETLER

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0