Uzmanlar uyarıyor! El, ayak ve ağız hastalığı okullarda hızla yayılıyor

Son dönemde okullarda sıklıkla görülen el, ayak ve ağız hastalığına ilişkin hem velileri hem de eğitimcilere uyarıda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Özdemir, el, ayak ve ağız hasta vakalarında artış olduğunu söyledi.

El, ayak ve ağız hastalığının genellikle kreş ve ilkokul çağındaki çocuklarda görüldüğünü belirterek el, ayak ve ağız hastalığının oldukça bulaşıcı olduğuna dikkat çeken Güven Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzman Dr. Filiz Özdemir, söz konusu durumda hijyen kurallarının öneminden bahsetti. Dr. Filiz Özdemir; "Bu hastalık, çoğunlukla yaz ve sonbahar aylarında ortaya çıkıyor, ancak son dönemde okullarda artan vakalar, yayılmanın hızlandığını gösteriyor." dedi.

bebek ve çocuklarda el ayak hastalığı

bebek ve çocuklarda el ayak hastalığı

ÇOK HIZLI BULAŞIYOR!

Hastalığın en yaygın belirtileri arasında yüksek ateş, boğaz ağrısı, el ve ayaklarda döküntüyle birlikte ağız içinde yaralar bulunduğuna dikkat çeken Dr. Filiz Özdemir; "Bu belirtiler genellikle hafif seyretse de çocuklar arasında hızlı bir şekilde bulaşabiliyor." diyerek hastalığın yayılmasında okul tuvaletleri ve ortak kullanılan alanların hastalık üzerinde oldukça önemli bir rol oynadığını belirtti. Dr. Filiz Özdemir; "Özellikle ortak alanlar hijyen açısından dikkat edilmediğinde hastalığın yayılması çok daha kolay oluyor. Çocuklar bu tür virüslerle temas ettikten sonra ellerini yıkamadan ağızlarına götürdüklerinde hastalık hızla bulaşabiliyor." şeklinde konuştu.

Dr Filiz Özdemir

Dr Filiz Özdemir

"ÇOCUKLARA DOĞRU EL YIKAMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRILMAK ÖNEMLİ"

El, ayak ve ağız hastalığından korunmanın en önemli yolunun sıklıkla el yıkamak olduğunu belirten Dr. Filiz Özdemir, ailelere çocuklarına doğru el yıkama alışkanlığı kazandırmalarını tavsiye etti. Dr. Filiz Özdemir; "Okul yönetimlerinin, tuvaletlerin ve ortak alanların hijyenine büyük önem vermesi gerekiyor. Bu alanların düzenli olarak dezenfekte edilmesi, hastalığın yayılmasını önlemek için çok önemli." dedi. 

El ayak hastalığı

El ayak hastalığı

BELİRTİ GÖSTEREN ÇOCUKLARI OKULA GÖNDERİLMEMELİ!

Çocukların hastalık belirtileri göstermesi halinde mutlaka okula gönderilmemesi gerektiğini söyleyen Dr. Filiz Özdemir, el, ayak ve ağız hastalığının genellikle hafif seyrettiğini fakat bağışıklık sistemi zayıf çocuklarda ve bebeklerde daha ciddi sonuçlar doğurabileceğini dile getirdi. Dr. Filiz Özdemir; "Aileler, çocuklarının hastalık belirtilerini dikkatle izlemeli ve herhangi bir şüphe durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurmalı." ifadelerini kullandı. 

Uzmanlar uyardı: Çamaşır kuruturken yapılan bu hataya dikkat! Bazı hastalıklara neden oluyor

İLİŞKİLİ HABER

Uzmanlar uyardı: Çamaşır kuruturken yapılan bu hataya dikkat! Bazı hastalıklara neden oluyor
Emine Erdoğan, Uluslararası Farkındalık Zirvesi'nde "kadın" vurgusu yaptı

İLİŞKİLİ HABER

Emine Erdoğan, Uluslararası Farkındalık Zirvesi'nde "kadın" vurgusu yaptı
Meryem Türk Yasemin.com - Editör
Yasemin - Meryem Türk

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi’nden çift anadal programıyla 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli marka ve reklam ajanslarında metin ve senaryo yazarı olarak görev aldıktan sonra 2021 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok özel haber ve röportaja imza attı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0