Özellikle küçük çocuklarda sıklıkla görülen kırık vakaları, zannedilenin aksine çocukların büyüme süreçlerinde gelişimsel sıkıntılara neden olabilmektedir. Bu tür durumlarda en sık görülen kırıklardan biri olan 'yeşil ağaç kırığı' hakkında bilgi veren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Harun Mutlu, ebeveynlere dikkat edilmesi gereken noktaları aktardı.
Adını, yaş bir ağacın genç ve esnek dalının kırılmasına benzer bir durumdan alan 'yeşil ağaç kırığı' yalnızca çocuklarda görülen bir kırık tipidir. Çocuk kemiklerinin yetişkin kemiklerine göre daha çok esnek ve yumuşak yapıda olmasından kaynaklanan bu durumda 'yeşil ağaç kırığı' kemiğin tamamen kırılmak yerine yalnızca bir tarafının çatladığı ve diğer tarafının esnek kalıp kırılmadığı durumları tanımlar. Peki, çocuklarda görülen yeşil ağaç kırığı belirtileri nelerdir? Yeşil ağaç kırığının tedavisi nasıl yapılır? Merak edilen tüm detayları Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Harun Mutlu, Yasemin.com'a özel olarak anlattı.
"YEŞİL AĞAÇ KIRIĞI İLE TORUS KIRIĞI FARKLI KIRIK VAKALARIDIR!"
Açıklamaları esnasında yeşil ağaç kırığının Torus kırığı ile arasındaki farklara dikkat çeken Doç. Dr. Harun Mutlu, halk arasında yanlış bilinen doğrulardan bahsetti. Doç. Dr. Harun Mutlu; "Yeşil ağaç kırığı bir diğer ismiyle yaş ağaç kırığı çocuklardaki uzun kemiklerin -özellikle de ön kol kemiğinin- 'yeşil ağaç gibi' dediğimiz bir benzetmeyle yani taze bir dalı nasıl kıvırdığımız zaman esner ve bir tarafı çatlar aynı onun gibi oluşan bir kırık tipidir. Yeşil ağaç kırığı, halk arasında bilinenin aksine Torus kırığından oldukça farklıdır. Torus kırığı, daha çok el ve ayak bileği gibi ekleme yakın bölgelerde travma sonucu oluşan çocuk kırık tipidir. Fakat yeşil ağaç kırığı daha çok kemiğin orta kısmında daha çok esneme sonucu kemiğin bir tarafının kırılıp diğer tarafının sağlam kaldığı bir kırık tipidir." dedi.
YEŞİL AĞAÇ KIRIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Yeşil ağaç kırığının hangi yaş aralığında daha sık görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Harun Mutlu, kırık vakalarında sıklıkla görülen semptomları açıkladı. Doç. Dr. Harun Mutlu; "Yeşil ağaç kırığı en sık ön kol kemiklerinde görülür. Yeşil ağaç kırığı oluşan bir çocuğun ön kolunda bir deforme, eğiklik, hareket kısıtlılığı, morarma ya da renk değişikliği ağrı veya şişlik gözlemlenebilir. Yeşil ağaç kırığı genellikle 10 yaşın altındaki çocuklarda görülür. Bu sebeple tedavi yöntemi de genellikle kemiğin hafifçe düzeltilerek kırık bölgenin alçıya alınmasıyla tamamlanır. Alçıya alınan bölgede kemiğin 4-6 hafta içerisinde kendiliğinden kaynaması beklenir. Bu gibi durumlarda genellikle ameliyata gerek duyulmaz." şeklinde konuştu.
YEŞİL AĞAÇ KIRIĞI TÜRLERİ:
- Humerus (üst kol kemiği).
- Radius ve ulna (ön kol kemikleri).
- Falankslar (parmak ve ayak parmak kemikleri).
- Femur (uyluk kemiği).
- Fibula (baldır kemiği).
BİR YORUM YAPIN 0