Binalara mantolama yaptırmak, hem ev ısı yalıtımı hem de dış estetik sağlar. Ancak dış cephe mantolama yaptırmadan önce binanız ve uygulanacak sistem hakkında bilgilere sahip olmanız gerekir. Peki binanız için dış cephe mantolama yaptırmadan önce bilmeniz gerekenler nelerdir? Dış cephe mantolamanın binalara etkisi nedir? İşte mantolama hakkında tüm bilmeniz gerekenler.
Apartmanların dış cepheleri için uygulanan mantolama işlemleri, kış aylarında evlerin daha sıcak olmasını sağlar ve binaya dış görünüm açısından şıklık ve estetiklik kazandırır. Isınma konusunda ev sahiplerine doğalgaz konusunda tasarruf da sağlayan dış cephe mantolamalar, en doğru şekilde yapılmalıdır. Bunun için de, mantolamadan önce bina ve bu işlem hakkında gerekli tüm bilgilere sahip olunması gerekir. Mantolama sırasında kullanılan malzemeler önemlidir. Kullanılan malzemeler genellikle izolasyon malzemeleridir. Bunlar yanmaz ve sağlam ısı yalıtım yapma özelliğe sahiptir. Bu malzemeler Cam ve/veya Taş yünüdür. Mantolamanın tam olarak sağladıkları ve uygulanmadan önce bilinmesi gerekenler şu şekildedir:
# 1 MANTOLAMA NE İŞE YARAR?
Dış cephe mantolamaların en büyük kolaylığı, binanın ısı sistemini korumasıdır. Bu sayede kış aylarında binanın ısısı asla düşmez. Kullanılan malzemeler ile aynı zamanda, ses yalıtımı da sağlanabilir ve ekstra olarak tıpkı ısı ve ses yalıtımı gibi su yalıtımı da sağlanabilmektedir.
# 2 MANTOLAMA YAPTIRMADAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER
Mantolama yaptırmadan önce bilinmesi gerekenlerin başında, kullanılacak olan malzemelerin zarar görmemesi vardır. Uygulamada kullanılan malzemeler; ahşap, cam ve alüminyum gibi yapı malzemeleridir. Bu malzemelerin zarar görmemeleri için, üzerilerinin örtülmesi gerekir.
Mantolama yapılacak olan yüzey kuru olmalıdır. Aynı zamanda kullanılacak olan sıva ve döşemelerin de kurutulması gerekmektedir. Binanın da rutubet ve buna sebep olacak nemden uzak olması şarttır.
Binanın dış cephesinde mevsimsel durumlardan korunmak için iskele ağı kullanılmalıdır. Kullanılacak olan sıva, son kat kaplama malzemeleri ile yapıştırıcıların kuru bir ortamda tutulmaları gerekir.
Isı yalıtım sistemleri Ekstrüde polistren (XPS) ve Ekspande polistren (EPS) kullanımdan önce de sonra da güneşten korunmalıdır.
BİR YORUM YAPIN 0