Ramazan ayının en özel zamanı olan iftar yemeklerinde sevdiklerimizle şık bir sofra etrafında bir araya gelmek hepimizi keyiflendirir. Özellikle leziz yemeklerimizi sunduğumuz sofraların kusursuz bir düzen içinde olması misafirlerimize kendilerini değerli hissettir. Peki, şık bir iftar sofrası nasıl kurulur? İftar sofrası nasıl hazırlanır? İşte merak ettiğiniz tüm detayları sizler için tek tek anlattık...
Evlerimize bolluk ve bereket getiren Ramazan ayında her yer huzur ve mutlulukla doldu taştı. Bu kutlu zamanda sevdiklerimizle değerli zamanlar geçirmeye ve ruhen dingin hissetmeye ihtiyaç duyuyoruz. Özellikle tüm gün oruç tuttuktan sonra kalabalık iftar sofralarında eş, dost ve akrabalarla bir araya gelmek hepimize çok iyi geliyor. Kimi zaman dışarıda manzaralı güzel bir restoranda kimi zaman da evlerimizde hazırladığımız iftar sofralarında sevdiklerimizle buluşmayı tercih ediyoruz. Eğer evlerinizde iftar sofraları kurmak isterseniz size harika önerilerimiz var! Gelin, doğru bir iftar sofrası kurmanın püf noktalarına birlikte göz atalım.
İFTAR SOFRALARINDA ŞIK SUNUM ÖNERİLERİ
Çeşit çeşit yemek, aperatif ve tatlıların yer aldığı iftar masaları yalnızca leziz tatlarıyla değil görselliğiyle de göz dolduruyor. Sevdiklerimizle keyifli sohbetler eşliğinde iftarımızı açtığımız bu sofraların şık ve düzenli olması oldukça önemli. Bundan dolayı yemek masasının yan tarafına yeterli boyutlarda küçük bir servis masası hazırlayarak işe başlayabilirsiniz.
Eğer yeterli alanınız varsa açılır kapanır bir masa alarak üzerine hoş bir örtü serip ikramlıklarınızı buraya dizebilirsiniz. Ya da yalnızca içecekler, servis tabakları ve servis kaşıklarını da buraya yerleştirerek alandan tasarruf edebilirsiniz. Böylece sofranızın kalabalık bir düzensizlik içerisinde görünmesine de engel olabilirsiniz.
İftar menünüzün içeriğine göre sofra dekorasyonunuza yön verebilirsiniz. Örneğin Osmanlı Mutfağının lezzetlerine masanızda yer vermek istiyorsanız servis için bakır tabaklar kullanabilirsiniz. Aynı şekilde yöresel Ege lezzetlerinin yer aldığı bir sofrada beyaz ve mavili tabak takımları kullanmak kusursuz bir dekorasyon elde etmenizi sağlayacak.
İftar sofralarında Ramazan'ın ruhunu birebir yansıtmak için üzerinde "İftar Vakti", "İyi İftarlar" ya da "Hayırlı Ramazanlar" yazan peçeteler kullanabilirsiniz. Tabaklarınızın yanına yerleştireceğiniz bu peçeteler misafirlerinize kendini daha değerli hissettirecek.
SOFRA DÜZENİ NASIL YAPILIR? ÇATAL, KAŞIK VE BIÇAK DİZİMİ NASIL OLMALI?
İftar sofralarında en önemli detayların başında elbette çatal, kaşık ve bıçak dizimi geliyor. Bunun için de kurallara uygun çatal, kaşık ve bıçak dizimi yapmanız oldukça önemli. İşte, tabakları yerleştirdikten sonra doğru çatal, kaşık ve bıçak dizimi şu şekilde yapılmalı:
- Yemek çatalı tabağın solunda olmalı
- Yemek bıçağı tabağın sağında olmalı
- Yemek kaşığı tabağın sağına, bıçağın dışında olmalı
- Meze çatalı tabağın soluna, diğer çatalların dışında olmalı
- Meze kaşığı tabağın önünde olmalı
- Su bardağı tabağın sağ önünde olmalı
- Tuzluk ve biberlik iki servis tabağı arasında olmalı
- Yağ ve sirke sofranın ortasına yakın olmalı
- Salata tabağı servis tabağının sol ilerisinde olmalı
- Ekmek ve pide tabağı ortada olmalı
- Peçete servis tabağının solunda olmalı
Yemek takımlarını yerleştirip çatal, kaşık ve bıçak dizilimini de gerçekleştirdikten sonra bardaklara yönelebilirsiniz. Masanızda iki farklı bardak bulundurmanızı tavsiye ederiz. Çünkü yemek esnasında meşrubat gibi içecekler ikram edilecekse su bardağının yanı sıra ekstra bir bardağa daha ihtiyacınız var. Ayrıca bardaklarınızı tamamen doldurmamaya da özen göstermenizi öneririz.
SOFRANIZDAN BOLLUK BEREKET EKSİK OLMASIN!
BİR YORUM YAPIN 0