Bu sıcak havalarda evinizin dışında serin bir alanda vakit geçirmek istiyorsanız bahçelerinize güzel ve kullanışlı bir çardak yapabilirsiniz. Ne kadar zor görünse de doğru adımları uygulayarak ustaya ihtiyaç duymadan bahçelerinize yenilik katmanız mümkün. Peki, çardak nedir? Çardak nasıl yapılır? İşte tüm detayları haberimizde sizler için ele aldık...
Yaz mevsiminin tam ortasını temsil eden temmuz ayında güneşin sıcacık etkisi tüm görkemiyle dört bir yanımızı sarıp sarmalıyor. Bu güzel yaz günlerinde daha serin ve gölgelik alanlarda vakit geçirerek güneşin yakıcı etkisini daha tatlı bir esintiye çevirmek mümkün. Bunun için balkon, teras ve bahçelerimizde çeşitli dekoratif düzenlemeler yapabiliriz. Bahçelerde gölgelik alanları arttırmak için en kullanışlı çözümlerden biri de elbette "çardak". Bahçenizde sevdiklerinizle çayınızı, kahvenizi yudumlayabileceğiniz ve bol bol sohbet edebileceğiniz bir çardak olsun isterseniz bu yazı tam da size göre! Gelin en kolay çardak yapımını adım adım birlikte öğrenelim.
ÇARDAK NEDİR? ÇARDAK DİĞER ADI NEDİR?
"Çardak" bir diğer adıyla "kameriye", yaz aylarında serinlemek ve güzel vakit geçirmek amacıyla bahçelere inşa edilen genellikle üstü örtülü basit bir yapıdır. Küp, silindir veya diğer geometrik şekillerde inşa edilen çardakların genellikle her yeri açık bir şekildedir. Çoğu zaman yiyecek ve içecek dizmek için masası da bulunan çardak özellikle bu mevsimde çok işinize yarayabilir.
ÇARDAK MALZEMELERİ NELERDİR?
Pek çok farklı model, çeşit ve tarza sahip olan çardakları inşa etmeden önce bazı belli başlı malzemelere sahip olmanız gerekiyor. İşte çardak yapımında ihtiyaç duyulan malzemeler listesi şu şekilde:
- Kazık
- İp
- Hizalama Aracı
- Dikme Çukuru Açıcı
- Bıçkı
- Tahta Vida Kelepçesi
- Beton Karışımı
- Çakıl
- Tahta Korucu
- Dikme
- Bağ Kiriş
- Galvanizli Çiviler
- Mertek
- Galvanizli Döşeme Vidası
- Boya Fırçası
- Mertek Gergisi
- 7,5 Tirfon
ÇARDAK NASIL YAPILIR?
Çardak yapımına başlamadan önce ilk olarak temel ayakları doğru bir şekilde sabitlemeniz gerekmektedir. Bunun için temel ayaklar için çukur kazarak işe başlayın. Dikmelerin konumlarının arasında 1,5 metre olacak şekilde kazık ve iplerle doğru bir şekilde belirleyin. Daha sonra gereken derinlikte dikme deliklerini kazarak işe devam edin. Tüm delikleri kazdıktan sonra 15 cm çakıl ile içlerini doldurun.
Çukur işlemini tamamladıktan sonra sıra geldi dikmelerin yerleştirilmesine! Deliklerine dikmeleri yerleştirdikten sonra sabitlenmeleri için destek levhaları çakarak işe başlayın. Daha sonra merteklerin temellerine birebir yaslanan kazıklar çakın ve kazıklardan merteklere galvanize döşeme vidaları geçirerek devam edin. Dikmeleri ankrajlamak içinse bir paket kuru beton karıştırın ve tam 1 gün bekleme süresi verin.
İyice kuruduktan sonra gerekli testereyi ölçüp keserek işleminizi sürdürebilirsiniz. Bağ kirişlerinin her bir köşesine, merteklerin alt köşelerine, çapraz bağların alt köşelerine olacak şekilde çentikler atın ve bir çift dikmenin yüzüne bağ kirişi yaslayarak devam edin. Kirişi her iki yandan dikmelerden 30,5 cm çıkma yapacak şekilde sabitleyin ve kirişi düzleştirerek ahşap vida kelepçeler ile bir araya getirin.
Karşı dikme çiftini yerleştirilmiş bağ kiriş hizasında işaretledikten hemen sonra kalan bağ kirişini diğerine yaptığınız işlemi gerçekleştirin. Daha sonra mertekleri kirişlerin tepesine, mertek gergileri ve galvanize çiviler kullanarak sabitleyin. Ve geldik son adıma! Merteklerin üzerine çapraz bağ yerleştirip galvanize vidalarla tutturun ve ahşap koruyucu uygulayın. İşte bu kadar!
UNUTMAYIN GÜZEL BİR EV HUZURLU ADIMLARIN BAŞLANGICIDIR!
BİR YORUM YAPIN 0