Dünyanın her yerinde plastik bir ikon: Beyaz plastik sandalyeler neden bu kadar ünlü?

"Dünyanın en popüler sandalyesi" olarak yıllardır vazgeçilmez hale gelen beyaz plastik sandalyeler, günlük hayatta sürekli karşımıza çıkıyor. Peki evlerden sokaklara taşan beyaz plastik sandalyeler nasıl bu kadar popüler oldu? İşte detaylar...

Kimi zaman parklarda bahçelerde balkonlarda, kimi zaman sokak eğlencelerinde ya da düğünlerde karşımıza çıkan beyaz plastik sandalyeler, neredeyse her yerde! Mutlaka herkesin hayatında bir kez olsun oturduğu bu sandalyeler, nasıl oldu da her bir noktada karşımıza çıkıyor? Bakın 'beyaz plastik sandalyeler' neden bu kadar popüler olmuş...

Hepimiz beyaz plastik sandalye desek de elbette bu sandalyeler 'monoblok sandalye' olarak adlandırılıyor. Monoblok sandalyenin ismi mono yani 'bir' ve bloc yani 'blok' kelimelerinden geliyor. Anlamı ise 'tek blok'.

Bu sandalyeyi diğerlerinden ayıran ise fazla parçadan değil polipropilen denilen tek parçalık termoplastikten yapılması. Plastik tam 220 dereceye kadar ısıtılıyor ve enjeksiyon kalıplama yoluyla hem hızlı hem de ucuz bir şekilde üretilebiliyor.

Bu sandalyelerin mucidi kim derseniz, maalesef bu soruya net bir yanıt vermek mümkün değil. Ancak 20'nci yüzyılın ortalarında bulunduğu varsayılıyor. Sandalyelerin Avrupa'da bir milyar kadar satılırken tek bir İtalyan üreticinin yılda tam 10 milyondan fazla monoblok sandalye ürettiği de biliniyor.

Her ne kadar plastik üretimi çevre için risk faktörü olarak görülse de İtalyan Vico Magistretti ve Kanadalı Douglas Simpson gibi tasarımcıların tasarımları üzerinden geliştirilen versiyonlar bugün Çin'den Kanada'ya ucuz ve pratik olması nedeniyle her ülkeye ithal ediliyor.

Tarhananın olmazsa olmazı 'çörtük' her derde deva! Çörtük Otu(tarhana) faydaları nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Tarhananın olmazsa olmazı 'çörtük' her derde deva! Çörtük Otu(tarhana) faydaları nelerdir?
2024 Sonbahar modası! Argyle ekose deseni nasıl kombinlenir?

İLİŞKİLİ HABER

2024 Sonbahar modası! Argyle ekose deseni nasıl kombinlenir?

ETİKETLER

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0