Ev sahipleri dikkat: Cam balkon krizinde Yargıtay kararını verdi!

Türkiye’de ev sahipleri, balkonlarını cam ile kapatarak çeşitli avantajlar sağlamaya çalışıyor. Ancak Yargıtay, bu konuda son kararını verdi ve balkonlarda yapılan tadilatlar için kat maliklerinin beşte dördünün onayı gerektiğini, izinsiz yapılan değişikliklerin kaçak yapı olarak değerlendirileceğini açıkladı.

Evin alanını genişletmek veya balkonu dış koşullardan korumak amacıyla sıklıkla tercih edilen cam balkon uygulamaları, zaman zaman problemlere neden olabiliyor. Yargıtay, bu konuda emsal niteliğinde bir karar vererek cam balkon krizinde son noktayı koydu.

Balkonlar, binaların dış cephelerine taşan yapı unsurları olarak geçiyor ve balkonlarda yapılan tadilat için belli izinler alınması gerekiyor. Apartman dairelerinde yapılacak her türlü değişiklik için kat maliklerinin beşte dört oranında yazılı onayı alınması zorunlu ve bu izin alınmadan yapılan tadilatlar ise kaçak yapı olarak kabul ediliyor. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, 2015/6244 Esas ve 2016/2299 sayılı kararıyla, cam balkon uygulamaları hakkında bir emsal kararını duyurmuştur.

YARGITAY KARARINI VERDİ

Yargıtay'dan cam balkona ilişkin verilen kararda şu ifadelere yer verilmiştir:

Davacı vekili dava dilekçesinde, davalıya ait 42 numaralı bağımsız bölümde projeye aykırı olarak kapatılan açık balkonun eski hale getirilmesini istemiş, mahkemece davanın reddine karar verilmiştir.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası'nın 19.maddesinin birinci fıkrasında kat maliklerinin ana taşınmazın mimari durumunu titizlikle korumaya mecbur oldukları vurgulandı. İkinci fıkrada ise kat maliklerinden birinin bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana taşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesis ve değişiklik yapılamayacağı ifade edildi.

Dosya içerisinde yer alan bilgi ve belgelerden, özellikle bilirkişi raporundan, davalıya ait bağımsız bölümdeki mutfakla bağlantılı balkonun, mutfakla birleşecek şekilde kapatıldığı ve balkonun PVC malzemeyle kapatıldığı anlaşılmaktadır. Bu tür bir değişiklik, Yargıtay uygulamalarına göre sabit bir eser niteliği taşıdığından dolayı, diğer kat maliklerinin beşte dördünün yazılı onayı olmadan yapılamaz. Balkonun cam veya ışık geçirmeyen malzemelerle kapatılması, bina statik yapısını etkilemiyorsa ve çevreye zarar vermiyorsa, sonucu değiştirmez.

Sonuç olarak, balkonun projeye aykırı şekilde kapatılması nedeniyle eski haline getirilmesi gerekirken, mahkeme, balkonun daire içine dahil edilmesinin ruhsata tabi olmadığı, diğer kat maliklerinin de benzer değişiklikler yaptığı ve bu değişikliğin diğer maliklere zarar vermediği gerekçeleriyle davanın reddine karar verdi.

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 4

YILDIRIM 3 hafta önce

Kat Mülkiyeti kanundaki 4/5=%80 nisabı kanatimce oldukça yüksek ve azınlığın çoğunluğa tahakkümü demketir. Zira bu işlem kapatma yapmayan malikin konutuna bir müdahale değilki azınlığa bu kadar yüksek nisaplı bir hak tanınıyor. Misalen; 100 daireli bir binada 21 kişi evet demedikçe hiç kimse balkonunu cam ile kapatamaz demektir. Kendi balkonunu pek çok bakımdan korumak ve değerlendirmek için yapılan Cam balkon işi ya salt çoğunluk'un bir fazlası %50+1 yada nitelikli çoğunluk olan 3/5=%60 nisaba bağlayacak bir yasal düzenlenme daha isabetli olur.

Misafir 3 hafta önce

Bu adam PVC cam ile kapatmış balkonu. Açılır cam balkonlarla yapılan kapamalar bu sınıfa girmez. Sabit olan camlarda sorun vardır.

Selim 3 hafta önce

Yargıtay'ın vermesi gereken çok daha fazla karar var. Balkonlara saksı koymak, halı, çamaşır sarkıtmak, toz silkelemek, gürültü vs. Rahatsız edici her türlü harekete cevap verilmeli, rahatsız edenler bir şeyden çekinmeli, yoksa evler yaşanmaz hale geliyor.

red diyor 3 hafta önce

zarar vermediği için eski haline getirme talebine red diyor işte.Kalıcı olmamalı gene de. Katlanıp açışanlar kalıcı kapatmıyor. İstersen 1 dokunuşla aynı esk haline geliyor zaten. Mahkemeye veren işgüzar...