Uzman Diyetisyen Olcay Barış, Ramazan ayında vücudun değişikliklere uyum sağlaması için sağlıklı beslenme önerilerine dikkat edilerek oruç tutulması gerektiğini belirtti.
Diyetisyen Olcay Barış, doğru bilinen yanlışları şu şekilde sıraladı:
- Ramazan ayında yapılan en önemli hata sahura kalkmamaktır. Açlık süresi 20 satin üzerine çıkmaktadır. Bunun sonucunda kan şekeri hızlı düşer, metobolizma yavaşlar ve halsizlik oluşur.
- Sahurda yağlı besinler ve kalorili yiyecekler tüketmek yanlıştır. Bu durum iftara kadar geçen sürede yoğun halsizliğe neden olur.
- Doğru olan sahuru kahvaltı niteliğinde geçirmek, protein içeriği yüksek olan yumurtanın mutlaka sahurda yer alması gerekir.
- İftarda kan şekerini hızlı yükselten besinleri tüketmek yanlıştır. Pirinç pilavı beyaz ekmek yerine, bulgur pilavı, tam tahıllı ekmek ya da kepekli makarna gibi yiyecekler tercih edilmeli.
Pişirme yönteminizi değiştirin
- Ramazan ayında kilo almak istemiyorsanız sağlıklı beslenmek dikkat etmek gerekir. Kavurma, kızartma gibi sağlıksız pişirme yöntemleri yerine, ızgara, haşlama, buğulama ya da fırında pişirme yöntemleriyle yapılan yemekleri tercih edin.
İftarda şerbetli ve ağır tatlılar yerine, sütlü tatlı, güllaç, meyve tatlıları, komposto ya da dondurma gibi daha sağlıklı seçimler yararlı olacaktır.
İftarı ikiye böl, yemekten sonra yürü
Mümkünse iftarı ikiye bölün. Yavaş aralıklarla uzun süreli yemek yemeyi tercih edin. Sahurda yemeği yedikten sonra hemen uyumayın.
Eğer sahurdan sonra hemen yatarsanız reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıklarını tetikliyor. İftardan 2 saat sonra hafif tempolu yürüyüş sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olacak ve kan basıncını dengeleyecektir. Bu sayede hem kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı hem de zinde kalmanızı sağlayacaktır.
Sudan vazgeçmeyin
Oruçta vücutta kaybedilen sıvıyı yerine koymak için iftar ve sahur saatlerinde bol bol su için. 2-2,5 litre (10 bardak) su içilmesi yeterli olacaktır.
BİR YORUM YAPIN 0