Tarihi çok öncelere dayanan ancak yeni yeni gündeme oturmuş olan kinoa, yiyeceklere ve özellikle yer bulduğu diyet programlarıyla dillerden düşmüyor. Peki, kinoa nedir ve nasıl kullanılır? Diyetlerle ve kilo vermeyle adı sık sık anılan kinoa zayıflatır mı?
Tahıllara benzer görüntüsüyle bir mercimek benzeri bir görüntüye sahip olan kinoanın tarihi İnkalara dayanırken; menşei de Güney Amerika'daki And Dağları'dır. Son zamanların en popüler ürünlerinden olan kinoa, chia tohumu ile beraber diyet programlarının vazgeçilmezi durumuna gelmiştir. Peki, bu kadar meşhur olan ve dillerden düşmeyen kinoa gerçekten kilo vermeye yardımcı mı? Kinoa nasıl tüketilir, zayıflatır mı? İşte, kinoa ile ilgili tüm detaylar...
Kinoa nedir, nasıl tüketilir?
Daha evvel de bahsettiğimiz gibi kinoa bir tahıla benzer ancak aslında bir bitkidir. Ispanakgiller familyasının bir üyesi olan kinoa, Güney Amerika halkının uzun zamandır kullandığı bir besindir. 2013 yılına kadar adını dahi bilmediğimiz kinoayı tanımamız, NASA astronotlarının besin ihtiyacını gidermesi vesilesiyle olmuştur. Bunun üzerine Birleşmiş Milletler 2013 yılını kinoa yılı ilan etmişlerdir.
Etli yapraklarıyla dikkat çeken kinoa bitkisinin besleyici olan ve haberimize söz konusu olan kısmı, yenilebilen minik tohumlarıdır. Kinoanın bu kadar gündeme gelme nedeni su ve gübre problemi olmamasıyla beraber, temel besin kaynakları buğday ve pirincin muadili olabilmesiyle mümkün olmuştur.
Kinoa tohumu besin değeri
Bitkinin tüketilen kısmı olan kinoa tohumu, yüksek besin kaynağı olmasıyla dikkat çeker. Aminoasit ve protein kaynağı olan kinoa; insan vücudunun ihtiyaç duyduğu ve ancak gıda takviyesi ile giderebildiği 9 aminoasidin tamamını içerir. En büyük aminoasit kaynağı olan ete oranla kino aminoasitlerinin emilimi bundan çok daha fazladır. Kinoa bunun yanında; vitamin, mineral ve kilo vermenin bir numaralı anahtarı olan lif içerir.
A, B, C, D ve K vitaminleri; magnezyum, demir, çinko, kalsiyum ve fosfor mineralleri açısından zengin olan kinoa, mucize etkileri bünyesinde barındırır. Aynı zamanda kinoa içeriğinde hiç bir şekilde kolesterol yoktur. Bu zengin içeriği sayesinde merakları daha uyandıran kinoa nasıl tüketilmelidir? Kinoanın saymakla bitmeyecek faydaları nelerdir?
Kinoa, magnezyum, kalsiyum, potasyum, demir ve diyet lifi içeriği ile diyet ve sağlıklı yaşam kaynağıdır. Bunun yanında bir su bardağı haşlanmış kinoa '222 kcal' ye sahiptir. Küçük birer mucize olan kinoa tohumları; ödem, yüksek tansiyon, sindirim, kilo verme ve daha birçok problemin önüne geçebilmek için anahtar besin olabiliyor. Sadece kilo vermek değil sağlık için de kinoa tüketimine önem vermek büyük faydalar sağlayabiliyor.
İşte, 'kinoa'nın saymakla bitmeyecek mucize faydaları;
Sindirimi kolaydır bu sayede yağ yakımını hızlandırır; az yağlı ve sindirimi kolay olan kinoa, kilo verme esnasında kolaylıkla başvurulabilecek yardımcı gıdalardandır. İnsan metabolizmasını 5 misli hızlandırır ve böylece vücuttaki yağ hücrelerinde kayda değer bir düşüşün gerçekleşmesine katkıda bulunur. Bu sayede hızlıca yağ yakılırken, gıdalardaki besin değeri de korunur. Bebeklere ve çocuklara da tavsiye edilen kinoa, kabızlık için de birebirdir.
Kötü kolesterolü ortadan kaldırır; karaciğerde yer alan, obeziteye neden olan tüm kötü kolesterolleri yakan maddeler içermesi sayesinde, kolesterolle savaşır.
Yaşlanmayı geciktirir; Kinoa hipofiz bezinden büyüme hormonlarının (“gençlik” hormonları) salınmasını teşvik eder. Bu cildin daha genç görünmesini sağlar, yaşlanmayı önler ve uyku kalitesini artırır. Ayrıca içeriğinde bulunan süper oksit dismutaz enzimi sayseinde cildi yıpranmaktan koruyarak dokuları yeniler, bu sayede yaşlanmayı geciktirir.
Veganlar için protein kaynağı; vegan beslenmesini kendisine yaşam felsefesi seçen kişilerde en çok görülen şey, et ve süt ürünleri tüketmemeye bağlı olarak görülen protein eksikliğidir. Kinoa protein içeriği ve değerli aminoasitleri ile; vegan yaşayanlara, kansızlık problemi olanlara içerdiği yüksek demir nedeni ile önerilen bir besindir.
Bağışıklığı kuvvetlendirir, hastalıklara karşı korur; A, B, C, D,E, K vitaminleri içeriği ile; vücudu güçlü ve dinç tutarak, mevsim geçişlerindeki hastalıklara karşı koruma sağlar. Aynı zamanda bahar alerjisine karşı da koruyucudur.
Kemikler ve dişler üzerinde etkindir; Zengin kalsiyum oranı sayesinde kemikleri ve dişleri güçlendiren kinoa, aynı zamanda protein açısından da oldukça zengindir.
Kinoa ile Zayıflama
Son zamanlarda diyet programlarının vazgeçilmezi haline gelen kinoa;
*Yüksek miktarda protein içeriği,
*Tokluk hissi vermesi ve kolesterolü engellemesi,
*Zengin kalsiyum içeriği ile metabolizmayı hızlandırması,
*Vücutta ödem oluşmasını engellemesi,
*Spor ve diyet yapanlara vücuda enerji vererek katkı sağlaması,
*Yine diyet ve spor yapanlarda kas ve kemik sağlığını koruması,
*Diyet yapanlarda kilo aldırmadan vücudun birçok besin ihtiyacını karşılaması ile zayıflamak isteyenler için iyi bir yardımcı olmuştur.
Kinoayı kimler tüketebilir? Nasıl kullanılır?
Kolay hazmedilmesi nedeniyle de bebeklerden yaşlılara kadar her yaş grubu için uygun bir besin olan kinoa vejetaryenlerin protein ihtiyacını gidermesi için de ideal bir besindir. Kinoa aynı zamanda gluten içermemesi ile de çölyak hastaları için uygun bir besindir.
Son zamanlarda her türlü yemeğin ana malzemesi haline getirilen kinoa, lezzetli ve hafif bir besindir. Kinoa garnitür olarak yemeklere eklenebilir, çorbalarda kullanılabilir ve pilavı yapılabilir. Un haline getirilerek kek, pasta ve kurabiye hamurlarına konulabilir. Haşlanmak suretiyle pişirilen kinoa, salatalar için uygun bir bileşendir. Bunun yanında bulgur ve pirincin kullanıldığı her türlü yemekte kinoa da kullanılabilir.
Neşe akın 3 yıl önce
Bu kinoa bitkisinin haşlanarak kullanılması halinde vitamin değerlerinde kayıp olurmu
Neşe 3 yıl önce
Haşlanmış kinoa suyunu süzmek vitamini kaybetmesini sağlamaz mı
Kübra dilara 4 yıl önce
Emziren anneler kullanabiliyor mu acaba ?
Kübra 4 yıl önce
Emziren anneler kullanabiliyor mu?
Nezahat 4 yıl önce
En pratik şekliyle nasıl hazırlanıyor veya hazırlanış şekilleri nelerdir?