Zayıflatıcı özelliği ile her kadının favori meyvesi haline gelen acai çileğinin sağlık açısından faydaları da oldukça fazladır. Güçlü bir antioksidan olan acai çileğinin faydaları nelerdir? Acai çileği nasıl tüketilir? Acai çileği zayıflatır mı? Sorularının cevaplarını sizler için araştırdık…
Acai çileği nedir?
Acai berry, Amazonlar’da yetişen bir tür palmiyeden elde edilen ve oldukça güçlü antioksidan etkisi olan bir meyvedir. Türkçe de acai çileği olarak bilinen bu meyve görünüm olarak yaban üzümünün iri ve mor renklisi gibidir. Sağlık açısından oldukça faydalı olan acai çileği taze toplandıktan sonra özü çıkartılarak kullanılır.
Brezilyalılar tarafından yüzyıllardır çerez olarak ve dinçleştirici etkisi için toplanan acai çilekleri son zamanlarda Amerika başta olmak üzere tüm dünyanın ilgisini çekmeye başladı. Zayıflatıcı özelliği ile kilo problemi yaşayanların favorisi haline geldi.
Acai çileği, acai palmiyesi adında bir ağaç türünden toplanmaktadır. Üzüm benzeri salkımlar halinde ağaç dallarında büyüyen acai çileği sadece tropikal iklimlere özgü bir meyvedir. Boyu 25 metreye kadar uzayabilen ağacın yetiştiği toprağın bol mineral içermesi ve nemli olması gerekir.
Acai çileğinin besin değerleri nelerdir?
A vitamini, B vitamini, C vitamini, E vitamini, Omega 3, Omega 6, Omega 9, demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor, manganez, magnezyum, çinko, bakır gibi bileşenleri içerisinde barındıran acai çileği oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Lif bakımından da zengin olan meyve türleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle insanlar tarafından sık olarak tüketilmesi önerilmektedir. Vücudun ihtiyacı olan besin değerlerinin büyük bir bölümünü içerisinde barındırmaktadır.
Acai çileğinin 100 gramı 70 – 80 kcal kalori civarındadır. Ayrıca 100 gram acai çileğinde;
Yağ: 5 gram
Proteinden: 4 gram
Doymuş yağ: 1,5 gram
Karbonhidratlar: 4 gram
Şeker: 2 gram
Lif: 2 gram
A vitamini: 750IU
Kalsiyum: 20mg RDI’nın % 2’si
Sodyum: 10mg
Acai Çileğinin faydaları nelerdir?
-
Acai çileğinin en belirgin özelliği zayıflatıcı etkisidir;
Yapılan bilimsel çalışmalarda, metabolik bozuklukları nedeniyle kilo almaya eğilimli kişilerin düzenli şekilde Acai üzümü tüketmesi durumunda, Acai üzümünün metabolik bozuklukların düzeltilmesine yardımcı olduğu ve kilo almaya yatkınlığı ve obezite riskini düşürdüğü görülmüştür. Acai üzümü yüksek lif içeriğine sahiptir. Yüksek lif içerikli gıdaların sindirimi barsaklarda uzun sürdükleri için tokluk hissi verirler. Böylece sık yemek yeme alışkanlığının önüne geçilebilmektedir. Bu özelliği nedeniyle de son yıllarda Amerika’da kilo vermek isteyen kişiler arasında oldukça popüler bir gıda maddesi olmuştur.
-
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
-
Vücuda zindelik verir
-
Kan dolaşımını düzenler.
-
Sindirim sistemini çalıştırır.
-
Cildinizi genç ve diri tutar.
-
Bağırsakları temizler.
-
Vücutta bulunan toksinleri atar.
-
Çocuklarda zeka arttıcı etkisi vardır.
-
Göz sağlığını korur.
-
Uykusuzluğa iyi gelir.
-
Yaraların hızlı iyileşmesinde etkilidir.
-
Vücut direncini ve gücünü arttırır.
-
Depresyon semptom ve belirtilerini kısmi olarak iBağırsakları temizler.
-
Çocuklarda zeka arttıcı etkisi vardır.
-
Göz sağlığını korur.
-
Uykusuzluğa iyi gelir.
-
Yaraların hızlı iyileşmesinde etkilidir.
-
Depresyon semptom ve belirtilerini kısmi olarak iyileştirir.
Kalp ve damar sağlığını korur;
Acai çileği içeriğinde bulunan antioksidan maddeler (antosiyaninler, flavonoidler vd.) sayesinde damar çeperlerinde meydana gelen tıkanıkların ve kanın pıhtılaşmasının önlenmesinde oldukça etkilidir. Damar sağlığı üzerine göstermiş olduğu bu olumlu etki ile kalbin sağlıklı bir şekilde tüm vücuda kan pompalamasına yardımcı olurken kalp ritminin ve kalp kapakçıklarının da korunmasına büyük yardımcıdır.
Vücuda enerji verir;
Acai çileği, yapısında bulunan antioksidan maddeler (antosiyaninler, flavonoidler vd.) sayesinde birçok enerji içeceklerinin vücudumuzda yaratmış olduğu etkiden çok daha iyisini ve daha sağlıklısını tek başına sağlayabilmektedir. Acai çileği vücuda enerji sağlamasına karşın şeker oranı düşük bir gıda maddesidir ve vücuda vermiş olduğu enerji şekerden gelmez. Kalbin, vücudun tamamına sağlıklı ve düzenli bir şekilde kan pompalamasına yardımcı olan Acai çileği vücudun tüm hücrelerinin zararlı toksin maddelerden temizlenmesinde etkin rol oynar. Böylece vücut yorgunluğunun giderilmesine, bireyin yorgunluk halinin ortadan kalkmasına ve bireyin kendini daha enerjik hissetmesine neden olur.
Acai çileği kanseri önler;
Acai çileği yapılan bilimsel araştırmalara konu olmuş bir meyvedir. Bu araştımalar arasında kanser de bulunmaktadır. Deney hayvanları üzerinde yapılan araştırmalarda Acai çileğinin mesane kanserine neden olan kanserli hücrelerin gelişimini engellediği ispatlanmıştır. Kanserli hücrelerin gelişimini büyük bir olasılıkla yüksek antioksidan özelliği sayesinde gerçekleştirdiği düşünülmektedir. Mesane kanserinin yanı sıra yüksek antioksidan kapasitesi ve yüksek lif içeriği ile kolon kanserinin ve löseminin önlenmesinde de etkilidir. 2006 yılında Florida Üniversitesinde Acai çileği ektraktı ile yapılan bir çalışmada içerisinde bulunan antioksidan maddelerin (C3G) lösemili hücrelerin apoptotik ölümünü tetiklediği görülmüştür.
Soğuk algınlığına iyi gelir;
Yüksek antioksidan madde kapasitesi ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine ciddi katkı sağlamaktadır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ile özellikle kış aylarında ortaya çıkan solunum yolu rahatsızlıklarının önlenmesinde oldukça etkilidir. Soğuk algınlıkların hafif atlatılmasına ve bu hastalıklardan dolayı boğazda ve akciğerlerde oluşabilecek tahrişin en aza indirilmesinde oldukça etkilidir.
Kolestrolü düşürür;
Omega 3 yağ asidi içeren tek meyve olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Omega 3 doymamış bir yağ asididir ve kalp ve damar sağlığının korunması için çok önemlidir. Acai çileğinin düzenli tüketimi ile kandaki kolesterol seviyesi de düzenli bir seviyeye inecektir.
Alerjik reaksiyonların önüne geçer;
Japon bilim adamları tarafından 2011 yılında yapılan bir bilimsel çalışmada Acai çileğinin, İmmunoglobulin E (IgE) antikorunun sebep olduğu alerjik reaksiyonları önleyebilme kapasitesinin olduğu ispatlanmıştır. Bu çalışmanın tıp dünyası için çok önemli bir çalışma doluğunu belirtelim. Çünkü gıdalardan kaynaklanan alerjik reaksiyonların bugüne kadar kesin bir çaresi ve tedavisi henüz bulunamadı. Acai çileği gıda alerjisini tedavi etmek için kullanılabilecek çok özel bir gıda maddesi olabilir. Bu konuda ki bilimsel çalışmalar devam etmektedir.
Acai Çileği nasıl tüketilmelidir?
Acai çileğinin kurutulması soncunda toz haline getirilerek çay haline getirilir. Bu çayı günde birkaç kere demleyerek tüketebilirsiniz. Acai çileği tek başına yiyebileceğiniz gibi dondurma, meyve suyu, yoğurt, süt, müsli gibi besinlere de ekleyip tüketebilirsiniz.
Acai Çileğinin zararları nelerdir?
Doğada yetişen tüm besinler ne kadar faydalı olsalar da fazla tüketilmesi zararlı olabilmektedir. Acai çileği çiğ olarak günlük 250 gramdan fazla tüketilmemesi gerekir. Suyu sıkılıp tüketilecekse eğer günlük olarak 1 litreden fazla ve tek seferde tüketilmemesi önerilir.
-
Aşırı tüketim sonucunda ishale sebep olabilir.
-
Bağırsaklarda sindirim sorunlarını ortaya çıkarabilir.
-
Kandaki şeker seviyesini yükseltebilir.
-
Düzenli ilaç kullanan kişilerin doktor onayı olmadan kullanması tavsiye edilmez.
-
Böbrek rahatsızlığı olan kimseler kullanmamalıdırlar.
-
Diyabet ve yüksek kolestrol hastalarının da doktor onayı almadan kullanmaları tavsiye edilmez.
BİR YORUM YAPIN 0