Uyurken bile yağ yakımını hızlandıran maydanoz kürü pek çok beslenme ve diyet uzmanının tavsiye ettiği bir kür haline geldi. Yağ yakıcı özelliğinin yanı sıra karaciğerde oluşan yağlanmanın da önüne geçerek yorgun ve halsiz olmanızı engelleyen maydanoz kürü, düzenli kullanımda çok daha dinç ve sağlıklı hissetmenizi sağlar. Peki maydanoz kürü nasıl yapılır?
Maydanoz suyu vitamin açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. A, C ve K vitaminlerini bünyesinde barındırırken, diğer yandan yüksek miktarda; kalsiyum, demir ve potasyum içerir. Maydonozun insan vücuduna faydaları saymakla bitmez.
Kilo sorunu olanların kaynatılmış maydanoz suyu içerek fazla kilolarından kurtulabilmesi de mümkündür. Maydanoz ve maydanoz suyu geleneksel olarak böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonu, sindirim sorunları, ödem, adet dönemi problemleri, astım ve öksürüğe karşı kullanılır. Bu sağlık koşullarının hepsine birden iyi gelip gelmediği konusunda net bir bilgi için daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
MAYDANOZUN BESİN DEĞERİ
1 yemek kaşığı (yaklaşık 4 gram) taze maydanoz; günlük C vitamini ihtiyacının %8’ini, kalsiyum ihtiyacının %1’ini, demir ihtiyacının %1’ini, A vitamini ihtiyacının %6’sını, K vitamini ihtiyacının %77’sini, folat ihtiyacının %1’ini karşılar.
Maydanoz aynı zamanda E vitamini, B6 vitamini, çinko, fosfor, besin lifi, magnezyum ve bakır mineralleri açısından çok iyi bir kaynaktır.
MAYDANOZ SUYUNUN FAYDALARI NELERDİR?
* Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara ve alerjilere karşı koruma sağlar.
* Birçok kanser çeşidine karşı savunma sistemini güçlendirir. Göğüs kanseri ve kolon kanseri gibi kanser türlerine karşı koruma sağlar.
* Ağız kokularını giderir.
* Doğal bir idrar söktürücüdür.
* Toksinlerin vücuttan atılmasına yardım eder.
* Vücuttan ödemi atar.
* Kan basıncını düşürür.
* Yüksek tansiyonun düşürülmesine yardım eder.
* İçeriğindeki C vitamini yüksektir. Bu sayede osteoartrit ve romatizmal artrit rahatsızlığı olanlar için rahatlama sağlar.
* Kanı temizler.
* İdrar yolu enfeksiyonlarını önler. İdrar yolu iltihabına neden olan bakterileri temizler.
* Böbrekleri temizler.
* Kan damarlarını korur.
* Gece körlüğünü azaltır.
* Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.
* Kırmızı kan hücresi oluşumunu arttırır.
* Kalp hastalıkları ve felç riskini azaltır.
* Kalbi güçlendirir.
* Bağırsakları rahatlatarak kabızlığa iyi gelir. Şişkinlik, hazımsızlık ve bağırsak gazı oluşumuna iyi gelir.
* İçeriğindeki K vitamini sayesinde kemikleri güçlendirir. Kalsiyum emilimini arttırır. Kemik sağlığını iyileştirir.
* Sindirim sistemini düzenler.
* C vitamini ve folik asit içeriği sayesinde mideyi ve hazımsızlığı rahatlatır.
* Yüksek miktarda demir içerir. Bu sayede anemiye iyi gelir. Demir eksikliğini giderir. Bir su bardağı maydanoz suyu günlük demir ihtiyacının %21’ini karşılar.
* Cilt bakımı ve onarımı sağlar.
* Cilde esneklik kazandırır.
* Saç dökülmesini azaltır.
* Yaşlanmayı geciktirir.
* Adet döngüsünü düzenler. Adet sancılarına iyi gelir. Doğurganlığı arttırır.
MAYDANOZ SUYU NASIL HAZIRLANIR?
Hazırlanışı;
* Yarım demet maydanoz
* Su
* Limon (isteğe bağlı)
Yarım demet maydanozu sapları birlikte yıkayıp ayıklayın. Maydanozun, taze ve yeşil olmalıdır. Kahverengi sap uçları varsa kesilip alınır. Hazırladığınız maydanoz ve saplarını iki su bardağı (400 ml.) suya koyun, kısık ateşte 2-3 dakika kadar kaynatın ve 10 dakika demlemeye alın. Ardından limon ile tatlandırarak içebilirsiniz.
MAYDANOZ SUYU NE KADAR İÇİLMELİDİR?
Günde bir bardak tüketilmelidir. Fakat 15 günden fazla limonlu maydanoz kürü tüketilmemesi çok önemlidir. Yoksa maydanoz suyunun faydaları yerine zarar görülebilir. 15 gün kadar kullanıldıktan sonra 10 gün ara verilmelidir. Daha sonra tüketmeye devam edilmelidir.
Maydanoz suyu da diğer her besin gibi fazla tüketildiğinde bazı olumsuz sonuçlara sebep olabiliyor. Ölçülü tüketilmesi oldukça önemlidir.
* Limonlu maydanoz kürü 15 günden fazla tüketilmemelidir.
* Böbrek iltihabı olanlar tüketmemelidir.
* Hamile bayanlarda düşük riskini arttırdığı için kullanılmamalıdır.
* Gastriti olan kişilerin kullanmaması gerekmektedir.
BİR YORUM YAPIN 0