Uzun süredir diyet yapmanıza rağmen hiç kilo veremiyorsanız bunun sebebi hastalık olabilir! Bazı hastalıklar kilo vermeyi engelleyerek hızla kilo almanıza sebep olabilir. Peki kilo vermenizi engelleyen hastalıklar nelerdir?
Sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak için birçok insanın uyguladığı diyet programı vardır. Ancak pek çok insan bu diyet programlarına uymalarına hatta spor ile desteklemelerine rağmen kilo veremiyorlar. Bunun sebebi diyetlerde yapılan hatalar ya da sağlık sorunlarınız olabilir. Düzenli diyet yapmanıza rağmen kilo veremiyorsanız hasta olabilirsiniz.
HANGİ HASTALIKLAR KİLO VERMENİZİ ENGELLER?
* Hormonel Bozukluklar;
Trioit ve insülin hormonunun dışında leptin hormonu, büyüme hormonu, aldesteron, progesteron, prolaktin, kortizol, ghrelin gibi hormonlar vücudun dengesini sağlıyor. Hormonal bir bozukluğun ortaya çıkması durumunda metabolizma etkilenir ve diyet yapılsa bile kilo vermek güçleşir.
Anormal iştah artışları, açlık ve tokluk mekanizmasında bozukluklar, adet düzensizlikleri, sağlıksız besin tercihleri, uyku bozuklukları, vücutta şişlikler ve ağrılar diyet sürecini olumsuz etkilediği gibi kilo kaybını da önleyebilir.
* Kansızlık;
Özellikle kadınlarda sık görülen kansızlıkta, vücutta demir düşükken, metabolizmanın taleplerini karşılayacak kadar enerji toplamak zor olur. Bunun sonucunda yorgunluk, uyuşukluk ve sinirlilik problemleri gelişebilir.
* Polikistik Over Sendromu;
Doğurganlık çağındaki kadınlar arasında sık görülen hormonal bir bozukluktur. Adet döngüsünde düzensizlik veya uzamış periyodlar, tüylenmede artış, akne ve obezite bu sendromda sıklıkla görülen problemlerdendir. Polikistik Over Sendromunun kilo artışına etkilerinden biri insülin direnciyle meydana geliyor. İnsülin direncine ek olarak yumurtalıklarda üretilen testosteronun artması da kilo artışını etkiler.
* Hipotiroidi;
Tiroit, boynun ön kısmında bulunan metabolizmayı doğrudan kontrol eden farklı hormonları üreten ve salan küçük bir bezdir. Hipotiroidi hastalığında tiroit bezi düzgün çalışmıyor. Sonuç olarak yetersiz miktarlarda tiroit hormonu üretiliyor ve metabolizma yavaşlıyor. Metabolizma yavaşlarsa zayıflamak oldukça güçleşir. Depresyon, yorgunluk, eklem ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, azalmış tat, kırılgan saç ve tırnaklar hipotiroidinin diğer belirtileridir.
* Cushing Sendromu;
Cushing Sendromu, kortizolün aşırı üretilmesi veya kortizolün anormal regülasyonu ile karakterize edilen metabolik bir hastalık. Vücutta çok faz kortizol olması özellikle vücudun orta bölümünde yüzde sırt üstünde ve omuzlar arasında aşırı kiloya neden olabilir. Cushing Sendromu kilo vermeyi zorlaştırmanın dışında ek olarak yara iyileşmesinde gecikme, yorgunluk, kaslarda güçsüzlük ve baş ağrısı gibi problemlere de sebep olabilir.
* İnsülin Direnci;
Kan dolaşımında glikoz azaldığında, pankreastan insülin salınımı durduruluyor. İnsülin direnciniz varsa hücreler insülin hormonun hareketine iyi yanıt vermez. Sonuç olarak, bu hücreler glikozu düzgün seviyeleri de pankreastan insülinin sürekli salınmasını tetikliyor. Bu durum kan dolaşımında ve enerji açlığı olan hücrelerde yüksek insülin ile glukoz düzeylerine neden oluyor. Sonuç, kilo kaybını engelleyebilecek açlık artışı ve alınan kilolar olur.
DİYET YAPARKEN YAPILAN HATALAR
Her hangi bir hastalığınız olmadığı halde kilo veremiyorsanız bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz demektir. Diyet yaparken yapılan hataların bir kısmını sizler için araştırdık...
* Öğün atlamak;
Yapılan en büyük hatalardan biridir öğün atlamak. Öğün atladığımızda, kan şekeri seviyesi düşer. Bu da, tatlı besinlere olan ihtiyacı arttırır, sizin acıkmanıza neden olur. Ayrıca az ve sık yemek yemek metabolizmanızın da sürekli çalışmasını sağlayacaktır. Böylece vücudunuz tükettiğiniz bütün besinleri harcama çabasına girecektir. Metabolizmanız sürekli çalışacaktır. Araştırmalar, kahvaltı etmeyenlerin, günün ileriki saatlerinde daha çok kalori aldıklarını ispatlıyor.
* Kaçamak yapmak;
Diyetinizi harfiyen uyguladığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Eğer buna rağmen hala kilo vermiyorsanız, o zaman yediklerinizin miktarını kaçırıyor olabilirsiniz. Mesela çayın yanında yediğiniz o 2 tane bisküviyi, ya da doğum günü partisinde elinize tutuşturulan pastayı, ağzınıza attığınız bir avuç fıstığı, ya da yediğiniz grissinileri saymayı unutuyorsunuzdur belki, yada farkında olmadan atıştırıyorsunuzdur. Ama bunlar biriktikçe, kilo verememenizin sebebi olup çıkıverirler. Eğer kilo verememekten şikayet ediyorsanız, bir beslenme günlüğü tutun ve yiyip içtiğiniz her şeyi yazın. Haftanın sonunda, eğer dürüstçe her yiyip içtiğinizi yazdıysanız, niye kilo veremediğinizi göreceksiniz.
* Bazı besinleri tamamen hayatımızdan çıkartmak;
Diyet denilince çok sevdiğimiz çikolata,tatlı,kuruyemiş,meşrubat, vb gibi bazı besinleri kesinlikle yememek gelir. Amacınız yaşam şeklinizi değiştirmek olduğu için bu besinleri hayatımızdan tamamen çıkarmak yerine tüketim sıklığını ve miktarını azaltmak yeterli olacaktır. Yapmanız gereken şu: Sevdiğiniz besinlerden ufak bir porsiyonu arada bir yemek. Haftada 1-2 kez kendinize sevdiğiniz bir besinden bir porsiyon yeme hakkı tanıyın.
* Egzersiz yapmamak;
Egzersiz metabolizmanızı hızlandıracağından, daha kısa sürede kilo vermenize yardımcı olacaktır. Haftada yapacağınız 25-30 dakikalık tempolu yürüyüşlerin size faydası çok olacaktır. Asansör yerine merdiveni kullanmak, toplu taşıma araçlarından erken inmek ve eve, işe yürümek, bisiklete binmek diğer aktiviteler arasında alıyor.
* Her gün tartılmak;
Sağlıklı bir tartım; haftada 1 kez, aynı tartıda, sabah kalkınca aç karnına ve tuvalete çıktıktan sonra (dışkılama sonrası), giysisiz yapılır. Unutulmaması gereken bir nokta;kadınların aylık periyotlarda yaşadığı adet dönemi öncesi vücudunun su tutmaya başlaması; bu da tartıda 0.5-2 kg gibi fark ettirebiliyor. Adet döneminin 4. gününden itibaren yavaş yavaş su tutumu çözülmeye başlar. Biz buna yalancı kilo diyoruz. Mevsime göre, hormonlarınızın durumuna göre su tutumu değişebilmektedir. Bunun dışında kabızlık durumunuz, kullandığınız bir ilacın vücudunuzda su tutmaya yol açması, tuzlu besinleri fazla tüketmeniz yüzünden veya bol su içmediğiniz için de vücudunuz su tutabilir. Bu sebeple, zaman zaman kilo almadıkları halde, almış gibi hissederek endişelenirler. Bu da diyeti zorlaştırır.Çünkü kişi kilo veremediğini düşünerek demoralize olur ve kilo veremediğini düşünerek diyeti bırakabilir. Başarılı bir diyette kilo kaybı yavaş ve daha kalıcıdır.
* Light ürünlerin tüketiminin sınırsız olduğunu düşünmek;
Diyetlerde yapılan en büyük hatalardan biriside kalorisi azaltılmış ürünlerin (light ürünlerin) tüketiminin sınırsız olduğunu düşünmek. Oysaki bu besinlerinde tüketilmesi gereken miktarlar sınırlıdır ve belirli oranlarda kalori içerirler.
* İçeceklerde de kalori olduğunu unutmak;
Sağlıklı şekilde beslenip, abur cubur tüketmiyor olabilirsiniz ama özellikle bol miktarda sodalı içecek ve meyve sularından tüketip, kremalı kahve içip, kahve ve çaya şeker koyuyorsanız, kilo vermede gene problem yaşayacaksınız demektir.
* Porsiyon miktarını ayarlayamamak;
Porsiyon ölçmek, insanı diyetten soğutan bir başka konu. Buradaki problem şu: Diyet birkaç hafta sıkı sıkıya uygulandıktan sonra, diyeti yapan kişi porsiyonların miktarını artık bildiğinden emin olarak, buna eskisi kadar özen göstermemeye başlıyor. Tabii bu arada, porsiyon miktarı farkına varılmadan giderek artıyor. Bunun önüne geçmek için, markette alışverişinizi yaparken, ihtiyaç duyduğunuzdan fazlasını satın almayın. Eğer ekmeği kalın dilimlemek gibi bir eğiliminiz varsa, o zaman da dilimlenmiş ekmeği alın.
BANU 4 yıl önce
Çok güzel size bir sorum olacaktı 20gun önce bebeğimi sütten kestim diyet ve hergün bir saat yürüyorum ama sadece bir kilo verebildim bunun bir nedeni var mi