Halk arasında 'gut hastalığı' olarak bilinen rahatsızlığın tedavisini hızlandıran diyet listesini sizler için sıraladık. Peki gut hastalığı nedir? Gut diyeti nasıl olmalı?
İnsan vücudunda ortaya çıkan rahatsızlıkların tamamı sağlıksız beslenmeden kaynaklanmasa da hastalığın tetiklenmesinde ciddi rol oynayabilir. Bu rahatsızlıklardan birisi de halk arasında adını sıkça duyduğumuz 'Gut hastalığı'dır. 40 yaşını geçmiş kilolu ve alkol tüketen kişilerde daha çok rastlanan gut hastalığında bazı besinler tüketildiği zaman ürik asit yükselerek hastalığın daha da şiddetli bir hal almasına zemin hazırlayabilir. Doğru bir beslenme şekliyle bu asitleri azaltarak hastalığın şiddetini azaltabilirsiniz.
GUT HASTALIĞI NEDİR? NASIL OLUR?
Günlük hayatta ağırlıklı olarak süt, et, peynir ve deniz ürünleri gibi yiyecekler tüketen kişilerin eklemlerinde şişme, ağrı ve kızarıklıklarla ortaya çıkan gut hastalığı, çoğunlukla ayak başparmağında kendini gösterir. Erken teşhisle önüne geçilmediği durumlarda daha ciddi rahatsızlıkları tetikleyip, hastalığın şiddetini arttırabilir.
GUT HASTALIĞINA ÖZEL ÖRNEK DİYET LİSTESİ...
Günlük alınması gereken kalori değeri değişebileceğinden dolayı kişiye özel düzenlenebilir. Her gün iki litre su içilmelidir.
Kahvaltı;
Yağsız veya az yağlı süt
2-3 yemek kaşığı yulaf ezmesi
8 adet taze çilek
10 adet çiğ badem
1 yemek kaşığı chia tohumu
Ara öğün;
1 fincan Türk kahvesi
Yanına 500 ml su
Öğle yemeği;
2 yumurtalı bol sebzeli omlet
Taze sebzeler ile yeşil salata
İkindi;
1 adet şeftali
1 bardak kefir
Akşam yemeği;
Limitsiz sebze yemeği (pürin içeriği yüksek olan sebzeler hariç)
1 küçük kâse yarım yağlı yoğurt
Gece;
5 adet çiğ fındık
Papatya çayı
BİR YORUM YAPIN 0