Evde durduğunuz süre kilo alıyorsanız ve kendinize bir an önce sağlıklı beslenme programı oluşturmak istiyorsanız, karantina günlerinde kilo kontrolünü sağlayacak beslenme önerilerimiz sizlerle! Can sıkıntısından neden yemek yenir? Duygusal açlık nedir, belirtileri! Evde neden kilo alınır? Evde kilo almamak için sağlıklı beslenme önerileri:
Gün içerisinde yoğun bir iş temposuna sahip olmayarak vaktinin bir çoğunluğunu evde geçiren kimseler, bir anda can sıkıntısından kendini yemek yerken bulabilir. En temel ihtiyaçlarımız arasında olan yeme- içme dürtüsü açlık olmadığı zamanlarda da psikolojik olarak kişiyi sürekli bir şeyler atıştırma isteğine itiyor olabilir. Mutsuzluk hissine kapıldığınızda, canınız sıkıldığında ya da aklınıza bir şeyleri takıp stresten kendinizi yemeğe verdiğinizde ihtiyacınız olmamasına fazla kilo alımına yol açabilirsiniz. Kilo artışına bağlı olarak estetik görünümünüz değişecek ve istediğiniz fit görünüm bozulacağı için kendinizi daha da kötü hissetmeye başlayacaksınız. Peki bu kısır döngüden nasıl çıkacaksınız? Özellikle de Koronavirüs salgınının kol gezdiği şu günlerde tedbir amaçlı kendini eve kapatan kimselerin uğraşacakları fazla meşgaleler olmayacağı için sürekli yemek yemek ile haşır neşir olması kısa zamanda obezite riskini beraberinde getirebilir. Karantina günlerinde kilo kontrolsüzlüğü yaşanmaması için nelere dikkat etmek gerekir? Can sıkıntısından yemek yiyenler dikkat! Bu haberimiz en çok sizleri ilgilendiriyor... Öncelikle can sıkıntısından neden yemek yeriz gelin ona bakalım:
CAN SIKINTISINDAN NEDEN YEMEK YENİR? CANINIZ SIKILDIĞINDA YEMEK YİYORSANIZ...
Ev içerisinde dolanıp dururken çoğu zaman buzdolabı önünde turlayıp defalarca kez dolabın kapağını açıp açıp kapatabilirsiniz. Ve her açıldığında ufak tefek ağza atılan atıştırmalıklar karnınız aç değilken bile sürekli ağzınıza bir şeyler atma isteğinizi durduramayabilir. Sıkıntıdan yemeğe sarma hali veya TV karşısında film seyrederken elin boş durmaması kısa zamanda kilo alımına yol açmaktadır. Kişi aç olmasa dahi yemek yemeyi o an oyalayıcı bir meşgale olarak görür.
Evde yapacak iş bulamamak, sıkıntı gidermek, yemek yemekle yememek arasında gidip gelmek gibi durumların beraberinde diyet yapma isteği gelse bile ertesi günlere geciktirilir. Konuyla ilgili araştırmalardan elde edilen bilgiler ise normalin üzerinde gelen yeme isteğinin neredeyse tamamına yakını duygusal faktörlere bağlıdır. Peki duygusal açlık nedir?
DUYGUSAL AÇLIK NE DEMEK? DUYGUSAL AÇLIK BELİRTİLERİ NELER?
Sıkıntı, stres, aile baskısı veya travmatik olaylar sonucunda görülen yeme isteğindeki artış duygusal açlık olarak ifade edilmektedir. Kişiye gelen mutluluk hissi bile duygusal yemeyi tetikler. Bu kişiler yemek yemeyi kaçış yolu, eğlenme, rahatlama gibi durumlarda araç vazifesi olarak kullanabilir. Yemek sırasında kişi haz alır fakat sonrasında pişman olarak kendini suçlar. Duygusal açlığını yemek yiyerek çözmeye çalışanlarda obezite riski ve buna bağlı depresyonlar görülebilir.
DUYGUSAL AÇLIK BELİRTİLERİ:
Etrafta yemek yiyen kimseler varsa aç olunmasa bile yemek yeme,
•Boş zamanlarda ve can sıkıntısında gelen atıştırma isteği,
•En çok sevilen yemek yenilmediğinde üzülme,
•Kendini kandırmak için yemek ile oyalanma,
•Gecenin bir vakti kalkıp abur cubur yeme isteği.
KARANTİNA GÜNLERİNDE KİLO KONTROLÜ NASIL SAĞLANIR? EVDE KİLO ALMAMAK İÇİN...
Dünya çapında görülen ölümcül tehlike olan salgın koronavirüse karşılık Sağlık Bakanı ve uzmanların evdekalın çağrısı doğrultusunda dışarı çıkmayan kişilerde göz önünde bulundurulması gereken bazı önemli kriterler var. Bunlar günlerce evde kalırken hem hareketsizliğin artması hem de sağlıksız yiyecek ve içeceklerin tercih edilmesi ile kilo alımının görülebileceğidir. Peki karantina günlerinde ham kilo almadan hem de bağışıklık sistemini güçlendiren beslenme nasıl gerçekleştirilebilir?
Bu konuyla ilgili uzmanlar, koronavirüsten korunmak için güçlü bir bağışıklık sisteminin önemini vurgularken, sağlıklı ve dengeli beslenme ile düzenli uyku saatinin faydalı olacağını söylüyor.
HAZIR GIDALARI TERCİH ETMEYİN!
EVDE SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME İÇİN ÖNERİLER
- Virüs gibi salgın hastalıklardan korunmak için güçlü bir bağışıklık sistemi gerekir. Bunun içinde güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlamak en doğrusudur. Alerjiniz yoksa günlük 1 adet yumurta yenilmelidir. Bu esnada tam tahıllı besinleri tüketmeyi de unutmamalısınız. Beslenme programlarınıza ekleyebileceğiniz yağlı tohumlar da sizin için faydalı olacaktır.
- Badem, yer fıstığı, ay çekirdeği, fındık gibi bu tohumlar bağışıklık sistemini güçlendiren E vitamini bakımından zengindir. Tek besin türüne odaklanmadan renli ve çeşitli beslenmeye özen gösterilmelidir.
- Akşam sofranızda yoğurt, kefir, lahana turşusu gibi lezzetli yiyeceklere yer verilebilir. Ayrıca haftada en az 2 kez omega-3 bakımından zengin olan balıklar yenilebilir. En az 2-2,5 litre su içmeyi de sakın ihmal etmeyiniz.
Oguzjhan 2 yıl önce
Aga ben canım sıkıldığımda havuç yiyom bisi olurmu