Pandemi sebebiyle evde geçirdiğimiz günler ve sokağa çıkma yasaklarında evde iki kişi de olsa insan yine de mükellef sofralar kurup eğlenceli vakit geçirmek istiyor. Bu süreçte alınan kilolar ve sürekli sağlıksız beslenme sonrasında neler yemeliyiz konusunda Dyt. Sefa Aydın muhteşem önerilerde bulundu.
Yeni yıl gibi özel günlerde herkes vücudunun ihtiyacından daha fazla yemek tüketebiliyor. Bu durumda önemli olanın ertesi gün nasıl davranılacağını bilmek olduğuna dikkat çeken diyetisyen Sefa Aydın önerilerde bulundu. Senede bir başına oturduğumuz bu sofralar için nelere dikkat edelim sorularına, bir diyetisyen olarak istediğinizi yiyip içebilirsiniz şeklinde dönüş yapıyorum. Öncesinde ufak değişiklikler sonrasında öğün hafifletmelerle aslında yılbaşını en az hasarla atlatabilirsiniz.
* Kalori azaltma işine sabahtan başlayın : zaten akşam yemeğinde ölçüyü kaçıracağınız için sabah mümkün olduğunca hafif bir kahvaltıyla başlayın: yulaf + süt veya tam buğday ekmeğine yapılmış yağsız tost iyi bir fikir olabilir.
* Gün içinde öğün atlamayın, ara öğün ve öğle yemeklerini de mutlaka tüketin ancak hafifletilmiş şekilde olmasına özen gösterin : zeytinyağlı sebze yemekleri veya salatalar öğlen yemeği için ideal.
* Akşam yemeğine hazırlık aşamasına dalıp ara öğününüzü atlamayın , böylece akşam masaya oturduğunuzda saldırırcasına yemek yemenin önüne geçersiniz.
* Gelelim akşam yemeğine: mümkün olduğunca protein ağırlıklı beslenin , kompleks karbonhidratlar ve bol sebze ekleyerek geceye devam edin. Aralarda su tüketimini ihmal etmeyin. Zaten diğer günlerde dengeli beslenen biriyseniz yılbaşı akşamı yaptığınız şımarıklıklar size kilo artışı olarak geri dönmeyecektir.
YENİ YIL SONRASI BESLENME:
*mümkün olduğunca erken uyanıp, güne büyük bir bardak limonlu suyla başlayabilrsiniz.
*bir önceki gecenin yarattığı hazımsızlığı azaltmak amacıyla kahvaltıda az yağlı bir süt ürünü ve ananas tercih edebilirsiniz. Bu menüye 2 3 adet ceviz ekleyerek kahvaltıyı sonlandırın.
* Dün zaten çok yedim bugün hiçbir şey yemeyeyim düşüncesi yanlış bir düşüncedir, öğün atlarsanız ertesi gün daha çok yersiniz. Öğünleri mümkün oldukça sade ve hafif tutarak güne devam edin.
* Izgara sebzeler, buharda pişmiş yiyecekler hayat kurtarıcı olabilir.
* Bol su için , suyunuzu zencefil, maydonoz, elma , limon, karanfil ve salatalık kullanarak zenginleştirin.
* Akşam yemeğini sadece çorba ve salatayla kombinleyebilirsiniz.
* Bitki çaylarından destek alın : rezene , nane , yeşil çay, anason çaylarını tercih edebilirsiniz.
* Genel olarak tuzdan uzak durun.
* Bugünlük abur cubura ara verin.
* En sevdiğiniz yeşil sebzeleri 1 suç dolusu blendırdan geçirin veya suyunu sıkıp için.
* Bağırsak florasını bir nebze toparlamak adına probiyotik açıdan zengin süt ürünlerine yönelin: yoğurt kefir gibi..
* Çay kahve tüketimini sınırlandırın.
* Tüm gün yatmayın mümkün olduğunca hareket edin.
BİR YORUM YAPIN 0