Eliminasyon diyeti insanların bazı yiyeceklere karşı hassasiyetinin olup olmadığının açığa çıkmasını sağlayan bir beslenme programı olarak bilinmektedir. İnsanların son günlerde sıklıkla başvurduğu yöntemlerden iri olan eliminasyon diyeti nasıl yapılır? Eliminasyon diyetinde zararlı yiyecekler neler? İşte eliminasyon diyetiyle ilgili tüm merak edilenler...
Yapılan araştırmalara göre bazı yiyeceklerin insan vücudunda bazı yağların birikmesine ve böylece hastalıklara sebep olmaktadır. Bu yüzden son zamanlarda birçok insanı başvurduğu yöntem haline gelen eliminasyon diyeti vücudunuzun hangi yiyeceklere karşı hassas ve alerjik reaksiyonlar oluşturduğunu da belirlemektedir. Temelde kilo vermeyi hedefleyen birçok diyetten farklı olan eliminasyon diyette ömür boyu uzak durmanız gereken yiyecekleri beslenme programından çıkarılması (elimine) edilmesi anlamı taşımaktadır. Aynı zamanda bu süreç boyunca bağırsaklarda olası hasarlarında onarılmasına ve iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Herkesin kendi bünyesine uygun bir şekilde yapılan eliminasyon diyeti nasıl yapılır? İşte eliminasyon diyeti ile ilgili tüm detaylar...
ELİMİNASYON DİYETİ NASIL YAPILIR?
- Eliminasyon diyeti yaklaşık 4 hafta ile 6 hafta arasında uygulanan bir beslenme programı olup iki aşamadan oluşmaktadır. Bu diyetin ilk aşamasında kişinin vücudunun olumsuz herhangi bir reaksiyon göstereceği bütün yiyecekler yasak.
- Kişi bu yasakları yemeden ilk aşamayı tamamlarken aynı zamanda vücudun alışma sürecini hızlandırıyor.
- Diğer 2. aşamada ise yasaklı olan bazı besinler tekrar beslenme programına dahil edilerek vücudun bu yiyeceklere verdiği tepkiler takip ediyor. Bu süreçte de böylelikle hangi yiyeceklerin bulunup hangi yiyeceklerin olmaması gerektiğine karar veriliyor.
ELİMİNASYON DİYETİNDE TÜKETİLEBİLEN YİYECEKLER VE İÇECEKLER
- Balık mevsimindeyse
- Pirinç
- Bütün baharatlar
- Kavrulmamış bütün çekirdekler
- Glutensiz olan bütün tahıllar ( Kinoa)
- Çiğ olan kuruyemişler
ELİMİNASYON DİYETİNDE YASAKLI YİYECEKLER
- Yumurta
- Süt ürünleri (Süt, yoğurt, peynir)
- Kabuklu deniz ürünleri
- Rafine şeker, yapay tatlandırıcılar
- İşlenmiş et ürünleri
- Mısır
- Soya
- Yer fıstığı
- Kahve
- Çikolata
- Organik olan kümes hayvanları
- Zeytinyağı
- Kuzu eti
- Domates, biber, patlıcan
- Glutenli tahıllar ve bu tahıllardan hazırlanan unlar (Buğday, çavdar gibi)
ELİMİNASYON DİYETİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
- Eliminasyon diyetini doktorunuza danışarak uygulamanız gerekiyor. Bazı gıdaları uzun süre alamayacağınız için doktor kontrolünde yapılması tavsiye edilmektedir.
- Eliminasyon diyetinde yapacağınız beslenme programında vücut için büyük değişiklikler olacağından özellikle kronik rahatsızlığı olan, herhangi bir alerjisi olanlar ya da düzenli olarak kullandığınız ilaçların varsa bu diyetin size uygun olup olmadığını öğrenerek başlamanız ve devam etmeniz gerekiyor.
BİR YORUM YAPIN 0