Ramazan’da uzun açlık süreleri nedeniyle metabolizma hızı yavaşlar ve besinlerden alınan enerjinin yağ olarak depolanır. Metabolizma yavaşlaması kilo vermeyi zorlaştıracağı için kilo vermek isteyenlerin metabolizmalarının çok hızlı çalıştırması gerekir. Peki tüm gün oruçlu iken metabolizma nasıl hızlandırılır? İşte Ramazanda metabolizma hızlandırmanın yolları...
Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren birçok kişi yaklaşık 17 saat boyunca aç kalır. Aç ve susuz geçen günün sonunda hazırlanmış olan bütün yiyecekler karşısında birçok kişi nefsine hakim olmakta zorlandığından ölçüyü kaçırarak yemeğe fazla abanmaktadır. Uzmanlar uzun süreli açlıktan sonra bir anda genişleyecek olan midede hazımsızlık ve sindirim problemi oluşmaması için iftar sofrasında tükettiğimiz besinlere dikkat edilmesi gerektiğinin belirtiyor. İşte Ramazan’da zayıflamaya ve metabolizmayı hızlandırmaya yarayan ve bilmeniz gereken bazı detaylar:
METABOLİZMA NASIL HIZLANDIRILIR?
- Yemek yedikten sonra vücutta hissedilecek olan ağırlık hissinin gitmesi için iftardan sonra yarım saatlik de olsa yürüyüş yapmalısınız. Bu esnada metabolizmanın çalışır vaziyette olması beden rahatlatacak ve kilo almanın önüne geçecektir.
- İftardan sonra her gün mutlaka 1 fincan yeşil çay için.
Yeşil çayın içine bir çubuk tarçın birkaç adet karanfil koyup demleyin. Yaklaşık 5 dakika beklettikten sonra bir bardağın içine koyup tüketebilirsiniz. Ana öğünlerden sonra içilen 1 fincan yeşil çay yemekle aldığınız karbonhidratların emilimini yavaşlatır. Bu sayede yağ depolanmasını azaltır ve metabolizmanızı hızlandırır. Yeşil çayınızın içine 1 adet kabuk tarçın koyarak hem demir emilimini engellememiş hem de tatlı krizlerinizin önüne geçmiş olursunuz.
- Et, tavuk ve balık pişirirken ekstradan yağ eklemeyin. Bu tarz ürünleri kendi yağında pişirebilirsiniz. Ayrıca iftarda tüketeceğiniz sebze yemeklerini pişirirken yağı en son ekleyin ve 1 kilo sebze yemeğine sadece 2 yemek kaşığı sıvı yağ(ya da zeytinyağı) kullanın.
- Sahurda yulaf ezmesi yiyin Sahurda süt ile beraber tüketeceğiniz yulaf ezmesine 1 çay kaşığı da toz tarçın ekleyin. Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı özge öçal “Yulaf uzun süre tok kalmanızı sağlayacak. Eklediğiniz tarçın sayesinde ise kan şekerinizdeki dalgalanmaları önleyerek iftardan sonra yaşadığınız tatlı krizlerinin önüne geçeceksiniz. Yulaf ezmesinin yanında 1 adet haşlanmış yumurta tüketerek tokluk hissinizi daha da artırabilirsiniz” diyor.
- İftarda ana yemeklerinin yanında yapılan pilavdan kaçının. Onun yerine karabuğday tüketin. Karabuğday kilo vermek isteyenler için tokluk sağlaması, mideyi geç terk etmesi ve kan şekerini dengeli seviyede tutması sebebiyle çok faydalıdır. Diyetisyenler tarafından sıklıkla önerilen karabuğday vitamin mineral yönünden çok zengin bir besindir. Ayrıca yağ oranı düşük olduğu için kullanılabilir.
- Az kalorili yiyecekler arasında olan salataya mutlaka elma sirkesi ekleyin. Uzmanlar iftarda metabolizmayı hızlandırmak için çorbadan sonra mutlaka salata tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Unutmayın salataya eklediğiniz sirke yağ yakımını hızlandırmaktadır.
- Mutlaka çorba için İftara mutlaka çorba içerek başlayın. Diyetisyen özge öçal “Ana yemeğe aniden geçiş yapmak kan şekerinizin çok hızlı yükselmesine sebep olabilir. Ayrıca iftara çorba ile başlamanız tokluk hissinizi artırarak alacağınız kaloriyi ortalama 250 kalori azaltır” diyor.
- Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin. Sütlü tatlılar içerdikleri süt proteini sayesinde şerbetli tatlılar kadar kan şekerinizde ani değişimlere sebep olmaz.
- İftarda yemeklerinize tuz yerine taze öğütülmüş karabiber ekleyin. Taze öğütülmüş karabiber yağ hücrelerinin hacminin küçülmesini sağlar ve bu da zayıflamanıza yardım eder.
İşte bu kadar... HAYIRLI BİR RAMAZAN GEÇİRMENİZ DİLEĞİYLE...
BİR YORUM YAPIN 0