Şok diyet yapanlar dikkat! Kilo verirken kalp sağlığınızdan olmayın

Kısa sürede hızlı kilo vermeyi hedefleyen ve genellikle çok düşük kalori alımına dayanan şok diyetler, kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ayşegül Karahan, şok diyetlerin kalp sağlığını olumsuz etkiyebileceğini söyleyerek, çeşitli açıklamalarda bulundu.

Günümüzde oldukça popüler olan çok düşük kalorili diyetler ve aşırı hızlı kilo kaybı, kas kütlesinin azalmasına neden olabiliyor. Kas kütlesi azaldığında ise kalp kası da dahil olmak üzere vücudun kas sistemleri etkilenebiliyor. Bu durumun özellikle ileri yaşlılar ve kronik hastalıklara sahip bireyler üzerinde zararlı olabileceğini söyleyen Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ayşegül Karahan, yaşanabilecek olumsuzlukları, elektrolit dengesizlikleri, kalp kasının etkilenmesi, kolesterol düzeylerinde dalgalanma, kan basıncı üzerindeki etkiler ve sıvı dengesizliği ile dehidrasyon olarak özetliyor.

Dr Ayşegül Karahan

Dr Ayşegül Karahan

YETERSİZ BESLENEN KALP KASI ZAYIFLAYABİLİR

Şok diyetlerin genellikle hızlı kilo kaybına neden olduğu için vücuttaki sodyum, potasyum ve magnezyum gibi elektrolitlerin dengesini bozabileceğini söyleyen Karahan, sözlerine şöyle devam ediyor:

"Bu elektrolitler kalp ritminin düzenlenmesinde önemli rol oynuyor. Elektrolit dengesizliği, kalp aritmilerine (düzensiz kalp atışları) ve hatta ciddi vakalarda kalp durmasına yol açabiliyor. Şok diyetlerde alınan kalori ve besin miktarı ciddi şekilde azaldığı için, vücut enerji sağlamak amacıyla kas dokularını kullanmaya başlıyor. Kalp da bir kastır ve uzun süreli yetersiz beslenme durumunda kalp kası zayıflayabiliyor. Bu da kalbin kan pompalama yetisini olumsuz etkileyebiliyor ve kalp yetmezliğine yol açabiliyor. Aynı zamanda çok düşük kalorili diyetler, kısa vadede LDL (kötü) kolesterol ve trigliserid seviyelerinde ani artışlara neden olabiliyor. Hızlı kilo kaybı sırasında, vücut yağ depolarını kullanıyor ve bu süreçte dolaşım sistemine yağ asitleri ve kolesterol salınabiliyor. Bu durum, kalp krizi veya felç riskini artırabiliyor."

Şok diyet yapanlar dikkat

Şok diyet yapanlar dikkat

Şok diyetler sırasında kan basıncında da ani düşüşler yaşanabileceğini ve dengesiz tansiyonun da kalp krizi riskini artırabileceğini belirten Karahan, "Bununla beraber şok diyetler genellikle su kaybına neden olabiliyor ve bu da dehidrasyona (sıvı kaybı) yol açabiliyor. Yeterli su ve sıvı alımı olmadan, kan hacmi azalabiliyor ve kalp vücuda yeterli miktarda oksijen taşımakta zorlanabiliyor. Bu da kalp fonksiyonlarını olumsuz etkileyebiliyor" diyor.

KİLO VERİRKEN KALP DOSTU BİR DİYET UYGULAYIN

Kalp sağlığını koruyarak kilo vermenin, uzun vadede sağlıklı kalmanın en iyi yollarından biri olduğunu savunan Karahan, "Kalp dostu bir kilo verme planı, sürdürülebilir yaşam tarzı değişikliklerine, dengeli bir diyete ve düzenli fiziksel aktiviteye dayanmalıdır. Kalp sağlığını koruyarak kilo vermek için en doğru yöntemleri ise dengeli ve kalp dostu bir diyet uygulamak (Akdeniz diyeti, lifli gıdalar ve sağlıklı yağlar tüketmek, protein kaynaklarına dikkat etmek, şeker ve tuz tüketimini azaltmak ve porsiyon kontrolü), düzenli fiziksel aktivite yapmak, kademeli kilo verme, yeterli su tüketimi, stres yönetimi, yeterli uyku almak olarak sıralayabiliriz" diyor.

Asalet ve zarafeti İngiliz tarzıyla evinize yansıtın! İngiliz Tarzı dekorasyon nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Asalet ve zarafeti İngiliz tarzıyla evinize yansıtın! İngiliz Tarzı dekorasyon nasıl yapılır?
Vücudumuzda giderek azalıyor: Kolajen takviye alınmazsa sağlık sorunlarına yol açıyor!

İLİŞKİLİ HABER

Vücudumuzda giderek azalıyor: Kolajen takviye alınmazsa sağlık sorunlarına yol açıyor!
Pratik hazır mantı tarifi: Lezzetin sırrı soslarla yükseliyor!

İLİŞKİLİ HABER

Pratik hazır mantı tarifi: Lezzetin sırrı soslarla yükseliyor!
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0