Zayıflamak ve birçok rahatsızlıkla baş etmek için uygulanan ketojenik diyet birçok kişinin sıklıkla başvurduğu diyet türleri arasında yerini alır. Kilo vermek ve hastalıkları kontrol altına almak amacıyla uygulanan ketojenik diyete sporcular da ilgi gösteriyor. Peki Ketojenik (Keto) diyet nedir? Ketojenik beslenme nasıl yapılır?
Ketojenik diyet olarak bilinen ve halk arasında keto diyeti olarak tanımlanan yüksek oranda yağ, düşük miktarda protein içeren ve çok az karbonhidrat alınımı yapılan bir diyet türüdür.
Ketojenik diyetin yapılma amacı protein ve yağdan daha fazla kalori ve karbonhidratlardan daha az kalori alınımını sağlamaktır. Vücutta yağların keton adı verilen moleküllere parçalanmasını sağlayan ketojenik diyet sayesinde ketonlar kanda dolaşır. Bu sayede ise vücutta birçok hücre için ana enerji kaynağı oluşur.
Ketojenik diyetin en çok fayda sağladığı durumlar ise epilepsi hastalarının nöbetlerinin azaltılması için kullanılan bir beslenme türüdür. Bu tür beslenmede vücuttaki yağın aç kalmadan kaybedilmesine yardımcı olduğu bir diyettir. Özellikle tip 2 diyabet, alzheimer, kanser ve metobolik sendrom iyileşmeleri için kullanılır.
Vücutta yağ yakımını kolaylaştıran bu diyet için uzman görüşü alınmalı ve uzun süre uygulanması halinde risk teşkil edebilmektedir.
KETOJENİK DİYET TÜRÜ NELERDİR?
Standart Ketojenik Diyet
Yağ metabolizmasını arttırmak için kullanılan bu diyet türünün en yaygın olanı Standart Ketonik diyettir. Yeterli oranda protein ve yüksek yağ içerir. Bu tip ketojonik diyette enerjinin yüzde 75'i yağ, yüzde 20'si ise protein geri kalan yüzde 5'i karbonhidrat olarak planlanır.
Hedeflenen Ketojenik Diyet
Kişi ekstra karbonhidrat tüketiminin yanı sıra egzersiz de içeren ketojenik diyettir. En çok sporcuların tercih ettiği diyet türlerinden olurken kişinin bu diyeti yapması için uzman görüşü alması tavsiye edilmektedir.
Yüksek Proteinli Ketojenik Diyet
Yüksek proteinli kotejenik diyette daha fazla protein içermektedir. Bu diyette ise yüzde 35 protein, yüzde 60 yağ ve yüzde 5'i ise karbonhidrat uygulanır.
Döngüsel Ketojenik Diyet
Hedeflenen ketojenik diyet gibi döngüsel türü de sporcuların uyguladığı bir diyet ütü olmakla birlikte mutlaka uzman görüşü alınarak uygulanması gerekmektedir.
KETOJENİK DİYET FAYDALARI NELERDİR?
Ketojenik diyet kilo vermeye yardımcı olurken kişilerde bulunan insülin direnci seviyesi ve kan şekerini dengeler. Epilepsi hastalarının nöbet geçirme sıklığını azaltan bu diyetin birçok faydası mevcut.
- Vücuttaki inflamasyonu azaltabilir
- Parkinson hastalığının semptomlarını hafifletir
- Polikistik over sendromuna iyi gelir.
- Sivilce ve akne azalmasına yardımcı olur
- Beyin fonksiyonlarını arttırır
- Kan şekerindeki dalgalanmaların azalmasında etkili olur
- vücuttaki yağların enerji olarak kullanılmasını sağlayarak kilo vermeyi destekler
- İyi kolesterolü arttırarak kalp hastalığı riskini azaltır
KOTEJENİK DİYETTE HANGİ BESİNLER TÜKETİLİR?
Kotejenik diyette düşük karbonhidratlı besinlerden yararlanılabilir. Kotejenik diyette en çok kullanılan besinler ise;
- Dana, kuzu, tavuk, koyun ve hindi eti ürünleri,
- Yumurta, krema, tereyağı
- Zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar
- Kabak çekirdeği, ceviz, badem, keten tohumu,
- Somon, ton balığı ve alabalık,
- mozarella, cheddar, kaşar gibi peynirler
- Biber, domates, soğan ve yeşil yapraklı sebzeler
KİMLER KETOJENİK DİYET YAPMAMALI?
Epilepsi hastalarına büyük fayda sağlayan ketojenik diyeti, kilo vermek için en etkili yöntemlerden biridir. kabızlık, böbrek taşı, kalp rahatsızlığına sebep olabilen ketojenik diyet karaciğer, pankreas, safra kesesi hastalıklarına sahip olan bireylerde ciddi rahatsızlığa neden olabilmektedir.
BİR YORUM YAPIN 0