Tatlı severler bayramda dikkat! Uzmanı uyarıyor: Yiyin ama bunu ihmal etmeyin

Bayram günlerinin geleneksel ikramlığı tatlılar, dengesiz veya aşırı tüketildiğinde çeşitli hem bedeni hem de zihni etkiliyor. Diyetisyen Zehra Elban, "Bayramda tatlıyı nasıl tüketmeli" sorusunu açıkladı.

Bayramlar, ailelerimizin ve sevdiklerimizin bir araya geldiği, lezzetli yemeklerin, tatlıların sofralarda çokça yer bulduğu en özel zaman dilimlerindendir.

Ancak bu karşı konulması zor tatların verdiği keyfin yanı sıra sağlık üzerinde yaratabileceği olumsuz etkilerin de göz ardı edilmemesi gerekiyor.

Acıbadem LifeClub Sağlıklı Yaşam Hizmetleri’nden Diyetisyen Zehra Elban, bayramda özellikle tatlı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğinin altını önemle altını çizdi ve şöyle konuştu:

"Şeker ve yüksek tatlı tüketimleri kan şekeri seviyelerini hızlıca yükseltip düşürebilir, bu da kısa vadede yorgunluk, halsizlik gibi şikâyetlere yol açabilir. Aşırı tatlı tüketiminin uzun vadede;

  • diş çürükleri,
  • kilo alımı,
  • diyabet ve
  • kalp rahatsızlıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği de unutulmamalıdır.

Aynı zamanda uzun vadede damak tadı şekere daha da duyarlı hale gelebilmektedir."

Bayramda aşırı ve dengesiz tatlı tüketimine karşı uzmanlar uyarıyor.

Bayramda aşırı ve dengesiz tatlı tüketimine karşı uzmanlar uyarıyor.

GÜNLÜK ŞEKER TÜKETİMİ KADINLAR VE ERKEKLERDE FARKLILIK GÖSTERİYOR

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), şeker tüketiminin günlük toplam enerji alımımızın %10’undan az olması gerektiğini vurgulayan yönergeler yayınlamıştır. Daha da sağlıklı bir beslenme için, şeker alımının %5’in altına düşürülmesi önerilmektedir.

Bu, birçok sağlık sorununun önlenmesine yardımcı olabilir. Amerikan Kalp Derneği ise, şeker tüketimini daha da sınırlandırarak;

  • yetişkin kadınlar için günde 20 gram,

  • erkekler için ise günde 36 gram şeker tüketimini tavsiye etmektedir.

Bu yönergeler, tatlıların ve şekerli gıdaların aşırı tüketiminin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin önlenmesi için önemli bir rehberdir.

YİYİN AMA PORSİYONLARA DİKKAT EDİN!

Bayramların günlük tüketilmesi gereken şeker miktarlarının aşıldığı bir dönem olduğunu belirten, Acıbadem LifeClub diyetisyenlerinden Zehra Elban, "Sağlığınızı korumak için birkaç basit adımla günlük aldığınız şeker miktarını azaltabilirsiniz." dedi ve şu maddeleri sıraladı:

  • İlk olarak, tatlıları porsiyon kontrolüyle tüketmeye özen gösterin.

aşırıya kaçmadan, sadece bir veya iki küçük porsiyonla yetinmek ideal olacaktır. Çok çeşitli bir tatlı ikramıyla karşı karşıyaysak hepsinden bir çatal tadımlık da alabiliriz.

  • Şeker yerine doğal tatlandırıcılar veya meyve bazlı tatlılar tercih ederek daha sağlıklı alternatifler oluşturabilirsiniz.

Bu noktada hurma, hurma özü, keçiboynuzu unu kullanılarak yapılmış doğal tatlılar veya sütlü tatlı, kabak tatlısı, ayva tatlısı gibi tatlılar tercih edebilirsiniz.

  • Bayramda tatlı yemektense, sevdiklerinizle birlikte daha fazla sosyal zaman geçirin.

Tatlıyı sadece fiziksel bir ödül değil, aynı zamanda duygusal bir deneyim haline getirebilirsiniz. Bu şekilde, hem bayramın tadını çıkarabilir hem de sağlığınızı riske atmamış olursunuz.

TATLILARI DUYGUSAL TATMİN ARACINA DÖNÜŞTÜRMEYİN

Dyt. Zehra Elban, dengeli tatlı tüketiminin bedenen ve ruhen iyilik halini sağlamada önemli olduğuna dikkat çekerek sözlerini tamamladı: "Bayramda tatlılar genellikle mutluluk, paylaşım ve geleneklerle özdeşleşmiştir; bu nedenle tatlı yeme alışkanlığı bazen duygusal bir tatmin arayışına dönüşebilir. Ancak, tatlıları sadece duygusal bir ödül veya stres atma aracı olarak görmek yerine, bayramda sağlıklı tercihler yaparak ruh halinizi dengeleyebilirsiniz. Tatlıyı yavaşça ve keyifle yemek, sevdiklerinizle birlikte geçirilen anların tadını çıkarmak, psikolojik anlamda tatmin olmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, tatlıyı sınırlı bir şekilde tüketmek, kontrolü elinizde tutarak daha huzurlu ve sağlıklı bir bayram geçirmenizi sağlar. Bu yaklaşım, hem bedensel hem de ruhsal sağlığınıza fayda sağlar."

MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 1

Cahil vatandaş 5 gün önce

Siz gerçek pancar şekerimin faydasını nereden bileceksiniz ki. Üç beş yahudi manyağı insanların çoğunu borancı etmşş kendi düdükleeini çaldırıyor. Şekerle mücadele ettiğiniz kadar beyaz unla mücadele etseydiniz bu insanlar bu kadar doktora muhtaç olmazdı ama felsefeniz insanları yanlış yönlendirip korkuyla doktorun kapısını çaldırmak. Yazık..