Şehrin kalbindeki tarihi yarımada: İstanbul'un ünlü 7 tepesi bakın nerede!

Yüzyıllardır birçok medeniyetin ayak izlerini taşıyan, iki kıtayı birbirine bağlayan, adına romanlar, şiirler ve şarkılar yazılan İstanbul denildiğinde akla ilk gelen cümlelerden biri "Yedi Tepeli İstanbul" oluyor. Peki, sık sık duyduğumuz bu "Yedi Tepeli İstanbul" tabiri ne anlama gelmektedir? İstanbul'daki 7 tepe nerededir? İşte İstanbul'u İstanbul yapan bu 7 tepe...

İstanbul'un köklü tarihine ve kültürel zenginliğine ev sahipliği yapan 7 tepe, yıllardır hem yerli hem de yabancı turistlerin cazibe merkezi konumunda bulunuyor. İstanbul'un meşhur 7 tepesinin hikayesi ise seyahat tutkunlarına adeta tarih sayfalarında muazzam bir yolculuk yaptırıyor. Rivayete göre Roma İmparatorluğu döneminde güneş, ay ve 5 gezegene vurgu yapmak için şehir 7 tepe üzerine konumlandırılmıştır. Roma İmparatorluğu'ndan sonra Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde de şehrin sınırları korunmuştur ve üzerine ihtişamlı yapılar inşa edilmiştir. Birçok şiir ve dizide karşımıza çıkan bu tepelerin nerede olduğunu merak ediyorsanız gelin birlikte keşfedelim.

İstanbulİLİŞKİLİ HABERİstanbul'un en ünlü kuleleri nelerdir? İstanbul'daki kuleler

SARAYBURNU TEPESİ

Topkapı Sarayı tepesi olarak da adlandırılan "Sarayburnu Tepesi", geçmişten günümüze kadar İstanbul'un kalbi olarak nitelendirilmektedir. 7 tepe içerisinde en önemli tepe olarak görülen Sarayburnu Tepesi, denizden yaklaşık olarak 30-40 metre yükseklikte yer almaktadır. Sarayburnu Tepesi; kuzeyinde Sirkeci'ye güneyinde ise Kadırga Limanı'na kadar uzanmaktadır. 

Sarayburnu Tepesi

Sarayburnu Tepesi

Hem Roma hem de Osmanlı döneminde odak noktası olarak görülen Sarayburnu Tepesini tarihsel ve zengin bir mimariyi içerisinde barındırmaktadır. Sarayburnu Tepesi'nde yer alan yapılar; Topkapı Sarayı, Aya İrini, Ayasofya, Sultanahmet Camisi, Yerebatan Sarnıcı, Milion Taşı, Alman Çeşmesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Cağaloğlu Hamamı, Sirkeci Garı, Bukoleon Sarayı, Arasta Pazarı, Yeni Cami, İstanbul Arkeoloji Müzesi.

Sarayburnu Tepesinden manzaralar

Sarayburnu Tepesinden manzaralar

ÇEMBERLİTAŞ TEPESİ

Deniz seviyesinden yaklaşık olarak 50 metre yükseklikte yer alan "Çemberlitaş Tepesi", en dikkat çeken tepelerden biridir. Osmanlının etkileyici mimarisini gözler önüne seren "Nuriosmaniye Camii", Çemberlitaş Tepesi'nde yer almaktadır. İstanbul'da yer alan Barok tarzdaki ilk cami olma özelliğini taşıyan "Nuriosmaniye Camii", 1755 yılında inşa edilmiştir.

Çemberlitaş Tepesi

Çemberlitaş Tepesi

Bunun yanı sıra M.S. 330 yılında İmparator Konstantin adına dikilen Çemberlitaş anıtı, yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun bir ilgi görmektedir. 

Çemberlitaş Tepesi hakkında bilgiler

Çemberlitaş Tepesi hakkında bilgiler

BEYAZIT TEPESİ

Deniz seviyesinde yaklaşık 5-60 metre yükseklikte yer alan "Beyazıt Tepesi" denildiğinde akla ilk olarak Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan Süleymaniye Camii gelmektedir. Mimar Sinan’ın kalfalık eseri olan "Süleymaniye Camii" ihtişamlı görünümüyle Beyazıt Tepesinin incisi niteliğindedir. Süleymaniye Tepesi olarak da adlandırılan bölgede Mimar Sinan Türbesi, İstanbul Üniversitesi ve Beyazıt Kulesi de yer almaktadır.

Beyazıt Tepesi

Beyazıt Tepesi

FATİH TEPESİ

İstanbul'un en yüksek tepesi olarak bilinen "Fatih Tepesi", Bizans ve Osmanlı dönemindeki en ihtişamlı yapılara ev sahipliği yapmaktadır. Fatih Tepesi, ismini Fatih Sultan Mehmet'ten almıştır ve şehrin Fatih'i tarafından yaptırılan "Fatih Camii" bu alanda yer almaktadır. 1470 yılında inşa edilen caminin yapım aşaması 4 yıl sürmüştür.

Fatih Tepesi

Fatih Tepesi

YAVUZ SULTAN SELİM TEPESİ

Haliç manzarasını ayaklarınızın altına serecek güzellikteki "Yavuz Sultan Selim Tepesi", denizden 74 metre yükseklikte yer almaktadır. Yavuz Sultan Selim tepesi, ismini Yavuz Sultan Selim Camii ve Külliyesi'nden almıştır. Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılan caminin yapım aşaması Kanuni Sultan Süleyman tarafından tamamlanmıştır. Bu tepe üzerinde aynı zamanda Fethiye Camii, Fener Rum Patrikhanesi de yer almaktadır.

Yavuz Sultan Selim Tepesi

Yavuz Sultan Selim Tepesi

EDİRNEKAPI TEPESİ

Tarihi Bizans Surları ile ünlenen "Edirnekapı Tepesi", şehrin batı surlarının olduğu yer olarak adlandırılmaktadır. Tepe aynı zamanda Mihrimah Sultan Tepesi ismiyle de anılmaktadır. Denizden 70 metre yükseklikte yer alan Edirnekapı Tepesi’nde "Mihrimah Sultan Camiyi" ziyaret edebilirsiniz. Bunun yanı sıra; Kariye Müzesi de tarihi dokusuyla dikkat çekici bir güzelliğe sahiptir. Rivayete göre; bölge sur dışında yer aldığı için grekçe kırsal anlamına gelen "Khora (Kariye)" ismiyle anılmıştır. 

Edirnekapı Tepesi

Edirnekapı Tepesi

KOCAMUSTAFAPAŞA TEPESİ

Aksaray'dan Marmara Denizi sahiline kadar uzanan bölgede yer alan "Kocamustafapaşa Tepesi", denizden 60 metre yüksekliktedir. Osmanlı İmparatorluğu döneminin en güzel yapılarından biri olan Haseki Külliyesi burada yer almaktadır. Aynı zamanda Roma İmparatorluğunun nadide eseri Arkadius Forumu ve sütunu da Kocamustafapaşa tepesinde konumlandırılmıştır.

Kocamustafapaşa Tepesi

Kocamustafapaşa Tepesi

Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0