Doğu ve batının kusursuz bir şekilde iç içe geçtiği Kazablanka, egzotik havasıyla her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turiste kapılarını aralıyor. Göz alıcı yapıların okyanusun maviliğine göz kırptığı bu şehir mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Peki, Kazablanka nerede? Kazablanka'da gezilecek yerler nerelerdir? Kazablanka'ya nasıl gidilir? İşte detaylar...
Her geçen gün artan tatil arzusu bizi yepyeni rotaları keşfetmeye sürüklüyor. Kimi zaman doğayla iç içe olabileceğimiz güney sahillerine kimi zaman da tarihiyle göz kamaştıran antik kentlere doğru seyahat planları yaparken yurt dışında da bazı yerleri listemize ekleyebiliriz. Özellikle zengin mutfak kültürü ve benzersiz gelenekleriyle daha önce hiç görülmemiş bir tatil fırsatı sunan Kazablanka, aranılan o muhteşem yer olabilir. İslam mimarisinin en nadide eserlerine ev sahipliği yapan Kazablanka'yı daha önce hiç duymadıysanız gelin birlikte bu gözde kenti daha yakından tanıyalım.
KAZABLANKA NEREDE? KAZABLANKA NE DEMEK?
İspanyolca'da "Beyaz Ev" anlamına gelen Kazablanka, Afrika'nın kuzey ucunda yer alan ve "Afrika'nın Marsilya'sı" olarak bilinen Fas'ın en büyük kenti olarak karşımıza çıkıyor. Atlas Okyanusu kıyısında yer alan bir liman kenti olan Kazablanka, yerel halk tarafından "Casa" şeklinde kısaltılarak söyleniyor. Kuzeydoğusunda Rabat, güneydoğusunda Beni Mellal ve güneyde Makareş kentleriyle komşu olan Kazablanka'da toplamda 8 ilçe bulunmaktadır.
KAZABLANKA NASIL BİR YER? KAZABLANKA'DA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?
Batının modernliğini ve Arap gelenekselliğini harmanlayan Kazablanka'nın popülerliğinin asıl kaynağı ise 1942 yılına dayanıyor. Sinema tarihinin klasikleri arasında yer alan ve tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak hafızalara kazınan "Kazablanka" filmi işte bu kentin sokaklarının izlerini taşıyor. Filmi izleyen birçok kişi kentin etkileyici mimarisi ve doğasını görmek için yıllardır buraya akın ediyor.
Doğu ve Batının iç içe geçtiği bu kentte en dikkat çeken şey ise tarihi yapılar oluyor. 20. yüzyılda Paris'teki Ecole des Beaux-Arts mezunu mimarların önemli etkilerinin olduğu mimari yapılar şehrin varoluşunun temel parçalarını meydana getirmektedir.
Müslüman nüfusun da yoğunlukta olduğu bu kentte İslam mimarisinin zengin dokunuşlarına rastlamanız mümkün. Şehre adım attığınızda ilk görmeniz gereken yer de İslam mimarisinin nadide eserlerinden II. Hasan Camii olmalı.
- II. HASAN CAMİİ
Dünyanın en büyük camilerinden biri olan II. Hasan Camii'nin tasarımı Fransız mimar Michel Pinseau'nun imzasını taşımaktadır. Atlantik Okyanusu üzerine kurulan bir platform üzerine inşa edilen bu cami şehrin dört bir yanından görülebilmektedir. Bir kısmı okyanusun üzerinde yer alan yapının zeminin bir kısmı da camdan yapılmıştır. 200 metre uzunluğunda ve 100 metre genişliğinde dikdörtgen bir plana göre tasarlanan cami, gökyüzü ve okyanusun kusursuz buluşmasını gözler önüne seriyor.
Taş oymacılığının en güzel örneklerinden birisi olarak gösterilen caminin iç mekanında ise zıt renkli geometrik desenli seramik kaplamalar dikkat çekiyor. Türk tarzı hamam, çeşme, sekiz köşeli fıskiye gibi detaylarla zenginleştirilen caminin beyaz granit sütunları ve cam avizeleri de göz dolduruyor.
- KAZABLANKA KATEDRALİ
Kazablanka denildiğinde bir diğer önemli yerlerin başında da Kazablanka Katedrali veya İsa'nın Kutsal Kalbi Kilisesi yer alıyor. Fransız mimar Paul Tournon tarafından Neo-Gotik tarzda tasarlanan katedral, şehrin tam göbeğinde bembeyaz bir rüya gibi görenleri kendine hayran bırakıyor. 1930 yılında ziyaretçilerine kapılarını aralayan bu katedral hem köklü tarihi hem de muhteşem görselliğiyle mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.
Eski ile yeninin bir arada olduğu bu şehirde görmeniz gereken diğer yerler ise Kazablanka Saat Kulesi, 5. Muhammed Meydanı, Sidi Abderrahman Tapınağı, Boulaoune Kasbah Kalesi ve dünyanın en büyük suni limanlarından biri olan Kazablanka Limanı olmalı.
KAZABLANKA'DA NE YENİR? FAS'IN MEŞHUR YEMEKLERİ NEDİR?
İspanya, Fransa ve Arap kültüründen etkilenen Fas'a geldiğinizde çok zengin bir mutfağa da merhaba demeye hazır olun! Kendine özgü yemekleriyle dünya mutfağında önemli bir yer edinen Fas'ta özellikle baharatlar yoğun olarak tercih ediliyor. Bizim size ilk tavsiyemiz Fas mutfağı için bir mihenk taşı görevi üstlenen "Tajine" olacaktır. Farklı et ve sebze türlerinin baharatlarla harmanlandığı bir çeşit yahni olan bu yemek özellikle Cuma akşam yemeklerinde tercih ediliyor.
Ayrıca Harira Çorbası, Bissara, Makauda, Pastilla ve yemek sonrası nane çayını denemeyi unutmayın.
KAZABLANKA'YA NASIL GİDİLİR? TÜRKİYE'DEN FAS'A NASIL GİDİLİR?
İstanbul'dan yaklaşık 4.679 kilometre uzaklıkta yer alan Kazablanka'ya gitmek için elbette hava yollarını tercih etmelisiniz. Bunun için İstanbul Havalimanı ya da Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Kazablanka'da yer alan V. Muhammed Uluslararası Havaalanına minimum 11.489,99 TL'ye satın alabileceğiniz uçak biletiyle ortalama 5 saat 10 dakikada ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
KEYİFLİ YOLCULUKLAR DİLERİZ!
BİR YORUM YAPIN 0