Anadolu'nun önde gelen mutasavvıflarından Hacı Bayram-ı Veli'nin ismini taşıyan cami ve türbesi, Ramazan ayında mutlaka görülmesi gereken manevi duraklardan biri. Zengin bir mimarinin hakim olduğu türbe yalnızca göz alıcı tasarımıyla değil kalbe dokunan detaylarıyla da binlerce vatandaşın uğrak noktalarından biri haline geliyor. Peki, Hacı Bayram-ı Veli kimdir? Hacı Bayram-ı Veli türbesi nerede? İşte yanıtlar...
On bir ayın sultanı Ramazan ile manevi açıdan huzurlu ve mutlu ettiğimiz anlar yaşamımızın dört bir yanını sarıp sarmalıyor. Bolluk ve bereketin artığı bu güzel ayda gönlümüzdeki sevgiyi yeşertebileceğimiz eşsiz rotalara doğru ufak bir yolcuğa çıkabiliriz. Ankara'nın manevi turizm merkezlerinden biri olan Hacı Bayram-ı Veli Türbesi işte tam da Ramazan'ın anlam ve önemine vurgu yapan mekanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Her yıl binlerce ziyaretçi ağırlayan Hacı Bayram-ı Veli Camii ve Türbesine dair merak edilen tüm detayları sizler için derledik. Gelin, Ramazan ayının en özel seyahat rotasını birlikte keşfe çıkalım.
HACI BAYRAM-I VELİ KİMDİR?
Asıl adı Numan-bin Koyunluca Ahmed olan Hacı Bayram-ı Veli, 1352 yılında Ankara'nın Çubuk Çayı üzerinde Zülfazıl (Solfasol) köyünde dünyaya geldi. 14. ve 15. yüzyıllarda Anadolu'da yetişen bir mutasavvıf olan Hacı Bayram-ı Veli, Anadolu insanına çalışmayı, paylaşmayı ve helal kazancı öğütleyerek kalplerde ilahi aşkın filizlenmesinde önemli bir rol üstlenmiştir. Bayrami tarikatının kurucusu, mutasavvıf bir şair olan Hacı Bayram-ı Veli, Anadolu'nun manevi bakışının şekillenmesi için ömrü boyunca emek vermiştir. Eserlerini diğer Hacı Bektaş-ı Veli yoldaşları gibi Türkçe olarak yazan Hacı Bayram-ı Veli'nin iki ilahisi ve birkaç gazeli olduğu bilinmektedir.
HACI BAYRAM-I VELİ CAMİİ NEREDE? HACI BAYRAM-I VELİ CAMİİ ÖZELLİKLERİ
Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan Hacı Bayram-ı Veli Camii, Bayramiliğin kurucusu Hacı Bayram-ı Veli'nin vefatından iki yıl önce (1427 yılında) Mehmet Bey tarafından inşa edilmiştir. Ogüst Meydanı'nda Antik Augustus Tapınağının yanında bulunan cami, hem sanat tarihi hem de kültürel açıdan Anadolu'nun önemli simgelerinden birini oluşturmaktadır.
17. ve 18. yüzyıl camilerinin özelliklerini taşıyan Hacı Bayram-ı Veli Camii taş kaideli, tuğla duvarlı, kiremit çatılı bir yapıya sahiptir. Uzunlamasına dikdörtgen bir planla inşa edilen bu özel yapının kuzeyde ve batıdaki son cemaat yeri inşasından çok daha sonra eklenmiştir.
Kubbe yerine altı parlak ahşap kaplı çatının üstü kiremitle kaplanan camii içerisindeki özel ahşap işçiliği ise Nakkaş Mustafa tarafından yapılmıştır. Caminin son cemaat yerinin güneye bakan çıkıntı duvarında yazan "kelime-i tevhid" dikkat çekmektedir.
HACI BAYRAM-I VELİ TÜRBESİ ÖZELLİKLERİ NEDİR?
Hacı Bayram-ı Veli Camii'nin mihrap duvarına bitişik olarak yer alan türbe, 15. yüzyılın en özel yapılarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Hacı Bayram-ı Veli ve kendisinden sonra gelen şeyhlerden sekiz kişinin defnedildiği türbede Osman Fazıl Paşa, II. Mehmed Tayyib Baba, Hacı Bayram Veli'nin torunu Şeyh Edhem Baba ve Hacı Bayram Veli'nin oğlu Şeyh Ahmed Baba kesin olarak bilinen isimlerdir.
Kare planlı olarak inşa edilen türbenin üst kısmı beyaz mermerlerle örtülüdür. İri ve kırmızı taşlarla yapılan türbenin kapısının kemeri ise renkli mermerler ve zikzaklı kilit taşlar ile süslenmiştir. Haftanın her günü sabah 09.00 ile akşam 17.00 saatleri arası ziyarete açık olan türbeye giriş ücretsizdir.
HACI BAYRAM-I VELİ CAMİİ VE TÜRBESİNE NASIL GİDİLİR?
Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer alan Hacı Bayram-ı Veli Camii ve Türbesine gitmek için; Kızılay Meydan'ından metro ya da minibüse binerek Ulus Meydan'ına gidebilir ve buradan 10 dakikalık bir mesafeyi yürüyerek camiye ulaşabilirsiniz. Öte yandan 413-3 numaralı otobüsler de camiye direkt olarak ulaşım sağlamanıza yardımcı olacaktır.
BİR YORUM YAPIN 0