Asırlardır Fatih Camii'nin altında bir gizem olarak ayakta kalmayı başaran Karadeniz Medresesi Sarnıcı, İstanbul’un tarihi zenginliklerine yeni bir boyut katmaya hazırlanıyor. Restorasyon çalışmaları devam eden sarnıçtan görüntüler ise tarih tutkunları tarafından yoğun ilgi görüyor.
Yüzyıllardır sayısız medeniyetin ayak izlerine ev sahipliği yapan İstanbul, zengin kültürel dokusu, nefes kesen manzaraları ve köklü tarihiyle tüm dünyanın gözbebeği konumunda. Her adımda çarpıcı güzellikleri altın tepside sunan bu eşsiz şehir, yalnızca yüzeyde değil yerin altında da gizli cevherleri adeta bir sır gibi saklıyor. II. Mehmed tarafından yaptırılan Fatih Camii ise bu gizli hazinelerden birinin yuvası niteliğinde. Araştırmacı gazeteci Müge Anlı'nın da ziyaret ettiği Karadeniz Medresesi Sarnıcı işte tam da yerin altındaki güzelliğin somut bulmuş hali. Gelin, Karadeniz Medresesi Sarnıcı hakkında merak edilen tüm detaylara birlikte göz atalım.
KARADENİZ MEDRESESİ SARNICI NEREDE? KARADENİZ MEDRESESİ SARNICI ÖNEMİ NEDİR?
Bizans döneminde inşa edilen Karadeniz Medresesi Sarnıcı, yaklaşık 1500 yıllık bir geçmişe sahip. 51 metre uzunluğunda ve 35 metre genişliğinde olan bu sarnıç, toplamda 43 sütundan meydana geliyor.
İstanbul'un gizli tarihleri arasında görülen bu sarnıç, yıllarca gözlerden uzak adeta bir sır olarak Fatih Camii'nin avlusunda yer alan bir havuzun altında gizlenmiş.
Geçmişte, bölgenin su ihtiyacını karşılamak için kullanılan bu dikkat çeken sarnıcın üzerinde şu an medrese yer alıyor.
2022 mart ayında Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonuna başlanan sarnıcın en kısa sürede vatandaşların ziyaretine açılması hedefleniyor.
MEDRESE TİTİZLİKLE RESTORE EDİLİYOR
Restorasyonu devam eden Karadeniz Medresesi hakkında da bilgi veren Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü Sanat Eserleri ve Yapı İşleri Şube Müdürü Feyyaz Fidan, "Fatih Külliyesinde Sahn-ı Seman ya da Semaniye Medreseleri olarak dördü Karadeniz, dördü Akdeniz olmak üzere sekiz medrese bulunuyor. Bugünkü Fevzipaşa Caddesi üzerinde Akdeniz, Haliç yönünde ise Karadeniz Medreseleri var. Burada dershane, mescit ve 19 hücre bulunuyor.Buraların restorasyonu için çalışmalar titizlikle sürüyor" şeklinde konuştu.
BİR YORUM YAPIN 0