Mekke'de görülmesi gereken yerler! Hac ibadetinde ziyaret edilen kutsal mekanlar

Hac görevi için kutsal topraklarda buluşan Müslümanlar, Mekke'de İslam'ın doğuşuna tanıklık eden kutsal mekanları ziyaret etmeye büyük bir özen gösteriyor. Müslümanların hayatlarında en az bir kez yerine getirmeleri gereken hac ibadeti esnasında mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerleri sizler için derledik.

İslam dininin en kıymetli ibadetlerinden birisi olan hac için tüm hazırlıklar hız kesmeden sürdürülüyor. Her yıl Dhu al-Hijjah ayının 8. ve 12. günleri arasında Suudi Arabistan'ın Mekke şehrinde gerçekleşen hac ibadeti için dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar, bir araya geliyor. 2024 yılının İstanbul'daki ilk hac kafilesi ise Üsküdar Harem'de düzenlenen 'Surre Alaylarından Günümüze, Üsküdar Harem'den Harem-i Şerife' programıyla dualarla kutsal topraklara uğurlandı. Uğurlama törenine Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da katılım sağladı. 9 Mayıs-12 Haziran (1 Zilkade 1445- 5 Zilhicce 1445) tarihleri arasında gidişlerin gerçekleştiği hac ibadetinde dönüş tarihi ise 22 Haziran-17 Temmuz (15 Zilhicce 1445 - 1O Muharrem 1446) arasında gerçekleştirilecek. Müslümanlar, Hac ibadeti ile birlikte Suudi Arabistan'a seyahat gerçekleştiriyorlar ve ziyaret edilecek pek çok yeri de gezi rehberlerine ekliyorlar. Gelin, hac vazifesinde ziyaret edilen yerlere birlikte göz atalım.

Mekke nerede? MekkeİLİŞKİLİ HABERMekke nerede? Mekke'de görülmesi gereken yerler nerelerdir? Mekke'ye nasıl gidilir?

MEKKE'DE NERELERE GİDİLİR? HAC İBADETİNDE ZİYARET EDİLECEK YERLER

  • MESCİD-İ HARAM

Hac vazifesinde ilk olarak Mescid-i Haram ziyaret edilir.Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde yer alan Mescid-i Haram, Müslümanların kıblesi ve en kutsal mabedi olarak kabul ediliyor. Her yıl milyonlarca Müslümanın hac ve umre için ziyaret ettiği 7 minareli Mescid-i Haram ve içinde yer alan Kabe, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail'den sonra çeşitli dönemlerde kısmen ya da bütünüyle yeniden inşa edilmiş ve günümüzdeki haline kavuşmuştur.

Mescidi Haram

Mescidi Haram

Açık ve kapalı ibadet alanlarına sahip mescid, toplamda 400.800 metrekarelik bir alanı kaplamakta ve 820.000 kişilik kapasiteye ev sahipliği yapmaktadır.

  • KABE-İ MUAZZAMA

Mescid-i Haram'ın ardından ise en kutsal yerlerden olan Kabe-i Muazzama ziyaret edilir. Mekke'de Mescid-i Haram'ın ortasında bulunan ve Müslümanların kıblesi olan Kabe-i Muazzama, asırlar boyunca dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların en kutsal mekanı ve kıblesidir.

İslam inancına göre yeryüzünde yapılan ilk mabet olma özelliğine sahip olan Kabe-i Muazzama, Kur'an-ı Kerim'de "Mukaddes makam", "Beyt-i Atik (en eski ev)", "Beytullah (Allah'ın evi)", "Saygıdeğer bir ev", "Müslümanların kıblesi" ve "Miraç mucizesinin başladığı makam" olarak da anılmaktadır.

Kabei Muazzama

Kabei Muazzama

  • PEYGAMBER EFENDİMİZ HZ. MUHAMMED (S.A.V)'İN DOĞDUĞU EV

Mescid-i Haram ve Kabe-i Muazzama'da gerekli olarak ibadetler yerine getirildikten sonra Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'in doğduğu eve gidilir. Peygamberimizin doğduğu ev, Kabe-i Muazzama'nın Bab'üs-Selam kapısı tarafında Şib-i Ebu Caddesinde yer almaktadır. Şu anda bir halk kütüphanesi olarak hizmet veren evi ziyaret edebilirsiniz.

Peygamber Efendimizin doğduğu ev

Peygamber Efendimizin doğduğu ev

  • CENNET-ÜL MUALLA

Mescid-i Haram’ın yaklaşık 1.5 km. kuzeyinde yer alan Cennet-ül Muallâ, Mescid-i Cin’in yakınındadır ve sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)'in dedelerinden Kusay ve Abdülmuttalip, amcası Ebu Talip, küçük yaşta ölen oğulları Kasım ve Abdullah ve birçok sahabinin kabirleri bulunmaktadır. Allah Resulü’ne ilk iman eden Hz. Hatice validemizin kabri de Cennet-ül Muallâ'da yer almaktadır.

Cennetül Muallâ

Cennetül Muallâ

  • HİRA MAĞARASI

Mekke'ye hac ibadetini yerine getirmek için giden hacı adaylarının bir diğer ziyaret ettiği yer ise Hira Mağarası'dır. Sabah namazını Hira'ya ev sahipliği yapan Nur Dağı'nda eda etmek isteyen Müslümanlar, meşakkatli bir yolculuğa adım atıyor. Nur Dağı'nın (Cebel-i Nur) zirvesinde yer alan Hira Mağarası, ancak bir kişinin ayakta durabileceği ve yere uzanabileceği boyuttadır ve ilk vahyin geldiği ve Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı yer olma özelliği taşımaktadır.

Hira Mağarası

Hira Mağarası

Öte yandan Hira Mağarası'ndan sonraki bir ziyaret noktası da Sevr Dağı ve Arafat'tır.

Sevr Dağı

Sevr Dağı

  • MÜZDELİFE

Arafattan ayrıldıktan sonra da hacı adaylarının vakfe yapmak için toplantıları, akşam ve yatsı namazlarını kıldıkları, şeytan taşlama için taş topladıkları bölge olan Müzdelife ziyaret edilir.

Müzdelife

Müzdelife

  • MİNA VE MESCİD-İ CİN

Mina ve Arafat arasında bulunan 12km2 genişliğindeki bölge olan Müzdelife'nin ardından Mina ve Mescid-i Cin ziyaret edilerek ziyaret tamamlanır. Cinlerin Hz. Peygamber (s.a.s.)’den Kur’ân-ı Kerim dinleyerek iman edip kendisine biat ettikleri yer olarak ifade edilen Mescid-i Cin'i ziyaret etmek ibadetin bir parçası değildir. Ancak burayı ziyaret eden Müslüman kendisine yol gösterici olarak verilmiş bulunan Kur’ân-ı Kerim'in, görünen ve görünmeyen idrak sahibi varlıkları nasıl etkilediğini ve bu büyük kılavuzu idrak sahiplerine ulaştırmak için ne denli gayret sarf etmesi gerektiğini hatırlamalıdır.

Mescidi Cin

Mescidi Cin

Kadınlar ihrama girer mi? Kadınlarda ihram yasakları

İLİŞKİLİ HABER

Kadınlar ihrama girer mi? Kadınlarda ihram yasakları
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0