Son dönemlerde online ticaret platformu ve ev kiralama uygulaması aracılığıyla tatil yapan vatandaşların sayısında artış yaşanıyor. Daha az masrafla tatil yapma imkanı tanıyan yöntemle ev sahipleri, aylık 100 bin lirayı aşan gelir sağlıyor. Antalya Emlakçılar, İş Takipçileri ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, “İzinsiz kiralama yapan konut sahiplerine 100 bin lira ceza uygulanır.” dedi.
Son dönemlerde otel fiyatlarındaki rekor fiyat artışı ve kalabalık nedeniyle otelde konaklamayı tercih etmeyen birçok kişi, rotasını 'günlük ev kiralama' yöntemine çevirdi.
Otel fiyatlarını yüksek bulan tatilcilerin, lüks tesislerdeki her şey dahil konaklama tipi yerine günlük kiralık evleri tercih etmeye başlamasıyla günlük kiralanan ev sayısı da arttı.
AYLIK 100 BİN LİRAYA KADAR GELİR ELDE EDEBİLİYORLAR
Özellikle turizm hareketliliğin yoğun olduğu Ege ve Akdeniz bölgesinde günlük ev kiralama yönteminde artış gözlemlenirken ev sahiplerine ek bir gelir kapısı oluştu. Antalya'da ortalama 1500 ile 10 bin lira arasında değişen günlük kiralama ücretleri, ev sahiplerine konutunun denize yakınlığı, site içerisindeki havuz gibi, döşemesinden beyaz eşyasına gibi lüks eşya özellikleriyle aylık 100 bin lirayı aşan gelir sağlıyor.
KİRACILAR DA EVLERİNİ KİRALIYOR
Bazı ev sahipleri de yaşadığı konutta kullanmadığı odayı 700 liradan başlayan ücrete kiralamayı tercih ediyor. Online ticaret platformu ve ev kiralama uygulamasından açılan ilanlarda kiracıların da evini günlük kiraya vermek için ilan açtığı gözlemlendi.
BİLDİRİMSİZ GÜNÜBİRLİKÇİYE 100 BİN LİRA CEZA
Antalya Emlakçılar İş Takipçileri ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, yaşanan gelişme karşısında önemli açıklamalarda bulundu. Konutların yerli veya yabancı kişilere tek seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle turizm amaçlı kiralanabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin belgesi alma zorunluluğu olduğunu hatırlatan Çağlar, şöyle konuştu:
"İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha 15 günlük zaman tanınacak.
İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu, kendi ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenler hakkında her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. Kendi adına mesken olarak kullanmak amacıyla kiraladığı konutu, turizm amaçlı kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası verilecek.
İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler ile her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen ilk sözleşme tarihinden itibaren 1 yıl içinde aynı konutu 4 defadan fazla kiraya verenler hakkında 1 milyon lira idari para cezası verilecek."
BİR YORUM YAPIN 0