Kostarika, Kenya, Filipinler, Malezya, Singapur, Endonezya, Kolombiya ve Panama gibi ülkelerden 60 farklı türde aylık 20 bin canlı kelebek uçuşun gerçekleştiği Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, etkileyici bir görselliği ziyaretçileriyle paylaşıyor. Ayrıca ziyaretçilere kelebeklerin dışında, yaşadıkları yerlerde göremeyecekleri bitki türlerini de inceleme imkanı sunan bahçede 200 bitki türü yer almaktadır.
Şehrin göbeğinde kendinizi doğanın bereketli kollarına bırakmak ve rengarenk kanatlarıyla adeta görsel bir şölen sunan kelebekleri yakından görmek isterseniz harika bir rotayla tanışmaya hazır olun! Yağmur ormanlarından bozkıra getirilen onlarca türde binlerce kelebeğin yuvası haline gelen Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, her yıl sayısız ziyaretçinin uğrak noktası haline geliyor. 70'i Türkiye'de sadece burada görülebilecek 200 tür bitki ve binlerce kelebekle kalpleri çalan bahçeye dair tüm detaylar haberin devamında...
2015 yılında hizmete açılan ve Türkiye'nin ilk kelebek bahçesi unvanına sahip olan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, Avrupa'nın en büyük kelebek uçuş alanına sahip olmasıyla da ön plana çıkıyor.
Toplamda 7200 m2 kullanım alanına sahip olan bahçe, Kelebek Uçuş Alanı ve Böcek Müzesi olmak üzere iki ana bölümde 3.500 m2’lik gezi alanıyla hizmet vermektedir.
Bu alanda sıcaklık oranı 28 derecede, nem oranı ise yüzde 80 olarak sabit tutulurken; 60 farklı türde aylık 20.000 adet canlı kelebek uçuş göstermektedir.
Kelebekler pek çok ülkeden farklı türlerdeki etkileriyle adından söz ettiriyor ve bazı noktalarda ziyaretçilere adeta görsel bir şölen sunuyor.
Öte yandan aralarında Calliandra surinamensis, Ixora sunkist ve Wrightia antidysenterica gibi özel bitkilerin bulunduğu büyük bir botanik alan özelliğini de taşıyan bahçe, 200 tür bitkiyi yakından inceleme fırsatı yakalamanızı sağlıyor.
Ayrıca Konya Kelebekler Vadisi'nde amfi tiyatro, mini sinema, gölet ve su havuzları, egzersiz ekipmanları, çocuk oyun elemanları, sirk ve go-kart alanları, sera ve botanik bahçeler, böcek ve kelebek müzeleri de yer alıyor.
"BURASI KELEBEK BAHÇESİ OLMASININ YANI SIRA AYRICA BİR BOTANİK BAHÇESİ"
Tropikal Kelebekler Bahçesi'nde bitkiler bölümü sorumlusu ve tropik bitki uzmanı Hakan Babaoğul, kelebeklerin doğal ortamlarının oluşması için çalıştıklarının altını çizerek "Bazı türler nektarla, bazı türler ise meyveyle besleniyor. Biz kelebeklerin doğal yaşam ortamlarında beslenme şekilleri nasılsa burada da aynı ortamı sağlamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda ziyaretçilerimizin de kelebeklerin doğal ortamında geziyorlarmış gibi hissetmelerini istiyoruz. Burası, kelebek bahçesi olmasının yanında Uluslararası Botanik Bahçeleri Birliğine de üye bir botanik bahçesi özelliğine sahip." ifadelerini kullandı.
"HER BOTANİK BAHÇEDE BULAMAYACAĞINIZ TÜRLERE SAHİBİZ"
Bitkiler arasında Türkiye'nin iki endemik palmiye türünden biri olan Datça hurmasının da burada yer aldığına dikkati çeken Babaoğul, ziyaretçilerin hem bu bitkiyi hem de diğer tropikal bitkileri de inceleme fırsatı bulduğunu dile getirdi ve şöyle konuştu:
"Bitkilerimizin 70 türü Türkiye'de sadece Konya Tropikal Kelebek Bahçesi'nde görülebilir. Bir botanik bahçe için özel türler gereklidir. Bahçemizi değerli kılan unsurlardan birisi de her botanik bahçede bulamayacağınız türlerin olmasıdır. Biz de 2015 yılından günümüze kadar uzun araştırmalar ve çalışmaların bir sonucu olarak sadece bahçemizde görebileceğiniz 70 türe sahibiz. Bu türlerin arasında bulunan baobab ağacı sadece burada görülebilecek türlerden birisidir. Bünyesinde 120 tona kadar su barındırabilir ve 25 metreye kadar büyüyebilir. Bu ağacı görmek için Afrika'ya gitmek gerekir ya da Konya Tropikal Kelebek Bahçesine gelerek görülebilir."
KEYİFLİ ZAMANLAR GEÇİRMENİZ DİLEĞİYLE...
BİR YORUM YAPIN 0