80 bin yılda bir görülen C/2023 A3 kuyruklu yıldızı NASA astronotu tarafından görüntülendi!

Ocak 2023'te keşfedilen ve gökyüzü tutkunlarına büyük bir heyecan yaşatan C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kuyruklu yıldızı, Türkiye'de gökyüzünde görünmeye başladı. Yaklaşık 80 bin yılda bir tekrar eden yörüngesi olan kuyruklu yıldız, NASA astronotlarından Matthew Dominick tarafından da kayda alındı. O görüntüler, herkesi büyüledi.

Ocak 2023'te keşfedilen ve çıplak gözle görülebilecek olan C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kuyruklu yıldızı, Türkiye semalarında görülmeye başlandı. Yaklaşık 80 bin yıllık yörünge periyodu hesaplanan kuyruklu yıldız, gün doğumundan önce doğu ufkunda dürbün ve teleskoplarla gözlemlense de Güneş'e çok fazla yakın olması sebebiyle birkaç gün sonra tekrar çıplak gözle izlenebilecek.

Geçen yıl keşfedilen ve dört sabah boyunca gün doğmadan hemen önce gözlemlenen C/2023 A3 kuyruklu yıldızı, hızla Dünya'ya yaklaştığı anlara şahit olmak isteyen Astrofotoğrafçı Murat Helvacıoğlu ve arkadaşı Sinan Kendirci, hayatları boyunca bir kez görecekleri bu doğa olayını görüntüleyebilmek için geçtiğimiz günlerde gece boyunca Kastamonu'da nöbet tuttu.

80 BİN YILDA BİR GÖRÜLÜYOR

Kastamonu'nun Sapaca köyü yol ayrımında tarla üzerinde hazırlık yapan Astrofotoğrafçı Murat Helvacıoğlu ve arkadaşı Sinan Kendirci, kuyruklu yıldızın görülmeye başlamasıyla birlikte özel ekipmanlarla çekimlerini yaptı. Yaşadıkları duyguyu dile getiren Helvacıoğlu,  "Bugün C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kuyruklu yıldızını gözetlemek için buraya geldik. Yaklaşık 80 bin yılda bir gözüken ATLAS kuyruklu yıldızının Güneş'in etrafındaki turunun en büyük açıklık gününde kuyruk yıldızı görüntülemeye çalıştık. Çıplak göz ile göremedik ama teleskop ile görmeyi başardık. Şu anda bu kuyruklu yıldızı ülkemizde ilk çeken astrofotoğrafçılardan birisi olduğumuzu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

PARÇALANMA İHTİMALİ KORKUTUYOR

8-13 Ekim tarihinde Güneş'e en yakın konumuna gelecek olan kuyrukluyıldızın Güneş'in sıcaklığı ve Güneş rüzgarları nedeniyle çok fazla ısınıp parçalanma ihtimali bilim insanlarını endişelendirse de söz konusu olasılık gerçekleşmezse kuyrukluyıldız, Ekim ayı ortasından itibaren günbatımından sonra batı ufkunda tekrar gözlemlenecek.

KUYRUKLU YILDIZI NET GÖRÜNTÜLEMEYİ BAŞARDILAR

Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) çalışmalarını sürdüren NASA astronotlarından Matthew Dominick, kuyruklu yıldızın büyüleyici bir videosunu yakalamayı başardı. Yeryüzünün kilometrelerce yukarısından kuyruklu yıldızı görüntüleyen Dominick'in paylaşımı görenleri kendine hayran bıraktı.

Amazon ormanlarında dehşet verici anlar: Adam anakondadan kendini son anda kurtardı!

İLİŞKİLİ HABER

Amazon ormanlarında dehşet verici anlar: Adam anakondadan kendini son anda kurtardı!
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0